1515

Vanlig förkylning kan skydda mot covid-19

En stor del av befolkningen kan redan ha ett naturligt skydd mot svår covid-19, visar forskning. De nya fynden skulle också kunna förklara varför barn och unga vuxna vanligtvis inte blir så svårt sjuka av viruset.

Foto:Kallestad, Gorm

Upp till en tredjedel, kanske ännu fler, har immunceller som reagerar på det nya coronaviruset, även om de aldrig kommit i kontakt med det. Det kan innebära att de inte blir lika sjuka i covid-19 som andra.

Effekten kommer från något eller några av de andra coronavirus som cirkulerar normalt och som inte orsakar mer än en vanlig förkylning.

Forskarna kallar det för korsreaktivitet. När immunförsvarets T-celler känner igen och reagerar på ett nytt virus med hjälp av andra, snarlika, virus som immunförsvaret tidigare stött på.

”Det är möjligt för korsreaktiva T-celler att ha en skyddande effekt, exempelvis genom att de hjälper immunsystemet att snabba på tillverkningen av antikroppar mot det nya viruset. I det här fallet skulle antagligen en färsk infektion med en vanlig förkylning kunna resultera i mindre allvarliga covid-19-symtom”, säger Leif Erik Sander vid universitetssjukhuset Charité i Berlin, Tyskland.

Han har, tillsammans med bland andra forskare vid Max Planck-institutet för molekylär genetik i Tyskland, analyserat blodprover från 18 covid-patienter, och jämfört dessa med blodprov från 68 friska personer som inte hade råkat ut för viruset.

Resultaten, som presenterades i veckan i tidskriften Nature, visar att 24 personer, eller motsvarande 35 procent, i den senare gruppen hade T-celler som kände igen och reagerade på fragment av sars-cov-2, det vill säga det nya coronaviruset. Bland dem som hade haft covid-19 var motsvarande andel 83 procent.

Detta är inte första gången som forskarna ser detta samband. För en tid sedan visade en artikel i Cell precis samma sak, även om andelen personer med korsreaktiva T-celler i denna studie var ännu högre, mellan 40 och 60 procent av de provtagna.

Sammanlagt finns det sju coronavirus som vi känner till i dag, varav fyra stycken orsakar vanlig förkylning. Eftersom dessa coronavirus står för runt en fjärdedel av alla förkylningar, har de allra flesta av oss någon gång stött på något av dessa coronavirus tidigare.

Frågan är dock om, och i så fall vilken, klinisk betydelse detta har avseende covid-19. Det vill säga om en tidigare infektion med något eller några av dessa virus kan resultera i att vi blir mindre sjuka i covid-19. Det vet inte forskarna i dag. Vad vi vet dock, är att det finns stora skillnader mellan hur vi reagerar på det nya viruset. Somliga drabbas endast lindrigt, medan andra får dödliga symtom.

Amesh Adalja, forskare vid Johns Hopkins University Center for Health Secutiry i USA, som inte var involverad i den senaste studien, håller det inte för omöjligt att det är den här korsreaktiviteten som är förklaringen, och till varför barn och unga vuxna vanligtvis inte blir lika sjuka i covid-19 som äldre.

”Vi vet att de är förhållandevis förskonade från allvarliga symtom, och jag tror att en förklaring kan vara att de här T-cellerna är många fler till antalet och mycket mer aktiva hos yngre, än i äldre grupper”, säger Amesh Adalja till CNN.


Innehåll från Orange CyberdefenseAnnons

Orange Cyberdefense CyberSoc ser allt

Det är faktiskt så. De kunder som har givit Orange Cyberdefense mandat att hjälpa dem, har väldigt bra förutsättningar att skydda sin verksamhet med hjälp av bolagets globala Cyber Security Operation Centers – CyberSOCs.

– Här analyseras all data och resultaten används sedan vägledande för att skydda våra kunder, säger Fredrik Svensson, Head of CyberSOC, Orange Cyberdefense Sverige.

Orange Cyberdefenses Cyber Threat Intelligence-data bidrog till att att bolaget hade försprång på marknaden och kunde hjälpa sina kunder med både implementering av Indicators of Compromise (IOCs) och aktiv threat hunting under den gångna sommarens välkända attacker.

Den accelererade digitaliseringen och ransomware-trenden har fortsatt att dominera under 2021 och Orange Cyberdefense ser att det kommer att fortsätta, samtidigt som många cyberattacker blir allt mer komplexa och sofistikerade. Denna utveckling har emellertid också medfört att medvetenheten kring samhällets sårbarhet har höjts, vilket i sin tur har fört upp cybersäkerheten på dagordningen för styrelser och ledningar. 

– Ju mer samhället digitaliseras, desto större inverkan har hoten. Lyckligtvis tar allt fler detta på allvar och ser sig om efter tjänster och lösningar som kan hålla den egna verksamheten trygg, berättar Fredrik Svensson.

Globala muskler – lokal insikt

För att stötta sina kunder i den pågående utvecklingen erbjuder Orange Cyberdefense tjänster inom allt från rådgivning, riskmitigering och riskvisualisering, till dedikerade monitorerings-, detekterings- och responslösningar. Funktionen för bolagets 11 globala CyberSOCs är således att övervaka, upptäcka, undersöka och svara på cyberhot – dygnet runt. 

– De kunskaper vi erhåller med vår Cyber Threat Intelligence använder vi sedan för att ytterligare stärka säkerheten för våra kunder. Den globala inblicken och informationen kombineras därefter med lokal insikt, AI och mänsklig expertis, i form av våra oerhört skickliga ingenjörer och tekniker. 

Fredrik exemplifierar med ett av Orange Cyberdefense senaste kundcase, där bolaget aktivt stöttar ett företags befintliga IT-säkerhetsleverans med en helt anpassad lösning. 

– Tillsammans med kunden bygger vi upp såväl teknik som kunnande för att de ska kunna förbättra sin operationella säkerhet och upprätta en heltäckande CyberSOC.

Fortsätter att vässa sina tjänster

Den samlade kompetens som bolaget har erhållit genom åren har följaktligen skapat ett enormt informationsunderlag och en unik förståelse för kundernas processer och arbetssätt. Denna förståelse har Orange Cyberdefense sedermera nyttjat för att kontinuerligt vässa och utveckla sina tjänster utifrån kundernas feedback och behov. 

– Vi ser en stor efterfrågan på skräddarsydda tjänster för operationellt arbete. Tack vare vår nära samverkan med kunderna kan vi snabbt utforma och exekvera relevanta tjänster som ger mervärde – givetvis anpassade till lokala regulatoriska krav. Därmed hjälper vi både våra kunder och samhället i stort att minimera sina skaderisker, avslutar Fredrik. 

Kontakta Orange Cyberdefense för att få veta mer

Mer från Orange Cyberdefense

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orange Cyberdefense och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?