Annons

Vanlig förkylning kan skydda mot covid-19

En stor del av befolkningen kan redan ha ett naturligt skydd mot svår covid-19, visar forskning. De nya fynden skulle också kunna förklara varför barn och unga vuxna vanligtvis inte blir så svårt sjuka av viruset.

Foto:Kallestad, Gorm

Upp till en tredjedel, kanske ännu fler, har immunceller som reagerar på det nya coronaviruset, även om de aldrig kommit i kontakt med det. Det kan innebära att de inte blir lika sjuka i covid-19 som andra.

Effekten kommer från något eller några av de andra coronavirus som cirkulerar normalt och som inte orsakar mer än en vanlig förkylning.

Forskarna kallar det för korsreaktivitet. När immunförsvarets T-celler känner igen och reagerar på ett nytt virus med hjälp av andra, snarlika, virus som immunförsvaret tidigare stött på.

”Det är möjligt för korsreaktiva T-celler att ha en skyddande effekt, exempelvis genom att de hjälper immunsystemet att snabba på tillverkningen av antikroppar mot det nya viruset. I det här fallet skulle antagligen en färsk infektion med en vanlig förkylning kunna resultera i mindre allvarliga covid-19-symtom”, säger Leif Erik Sander vid universitetssjukhuset Charité i Berlin, Tyskland.

Han har, tillsammans med bland andra forskare vid Max Planck-institutet för molekylär genetik i Tyskland, analyserat blodprover från 18 covid-patienter, och jämfört dessa med blodprov från 68 friska personer som inte hade råkat ut för viruset.

Resultaten, som presenterades i veckan i tidskriften Nature, visar att 24 personer, eller motsvarande 35 procent, i den senare gruppen hade T-celler som kände igen och reagerade på fragment av sars-cov-2, det vill säga det nya coronaviruset. Bland dem som hade haft covid-19 var motsvarande andel 83 procent.

Detta är inte första gången som forskarna ser detta samband. För en tid sedan visade en artikel i Cell precis samma sak, även om andelen personer med korsreaktiva T-celler i denna studie var ännu högre, mellan 40 och 60 procent av de provtagna.

Sammanlagt finns det sju coronavirus som vi känner till i dag, varav fyra stycken orsakar vanlig förkylning. Eftersom dessa coronavirus står för runt en fjärdedel av alla förkylningar, har de allra flesta av oss någon gång stött på något av dessa coronavirus tidigare.

Frågan är dock om, och i så fall vilken, klinisk betydelse detta har avseende covid-19. Det vill säga om en tidigare infektion med något eller några av dessa virus kan resultera i att vi blir mindre sjuka i covid-19. Det vet inte forskarna i dag. Vad vi vet dock, är att det finns stora skillnader mellan hur vi reagerar på det nya viruset. Somliga drabbas endast lindrigt, medan andra får dödliga symtom.

Amesh Adalja, forskare vid Johns Hopkins University Center for Health Secutiry i USA, som inte var involverad i den senaste studien, håller det inte för omöjligt att det är den här korsreaktiviteten som är förklaringen, och till varför barn och unga vuxna vanligtvis inte blir lika sjuka i covid-19 som äldre.

”Vi vet att de är förhållandevis förskonade från allvarliga symtom, och jag tror att en förklaring kan vara att de här T-cellerna är många fler till antalet och mycket mer aktiva hos yngre, än i äldre grupper”, säger Amesh Adalja till CNN.


Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?