Annons

Vang-Jensen blir ny vd för Nordea

Frank Vang-Jensen har utsetts till ny vd för Nordea, uppger storbanken i ett pressmeddelande.

Han tar över banken redan i dag.

Foto:Maja Suslin/TT
Foto:Petter Cohen

I slutet av juni i år meddelade Nordea NDA SE -0,05% Dagens utveckling att vd:n Casper von Koskull kommer att gå i pension 2020, och att styrelsen därför hade inlett en process för att hitta en efterträdare. Den processen är nu klar, och ny vd blir Frank Vang-Jensen, enligt ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

”Vi är mycket glada över att ha slutfört den interna och externa sökprocessen med ett optimalt resultat – Frank Vang-Jensen är en erfaren bankman som omedelbart kan ta över som Nordeas koncernchef”, säger styrelsens ordförande Torbjörn Magnusson. 

Di lyfte för drygt en vecka sedan fram Frank Vang-Jensen som en favorit att ta över vd-posten på storbanken.  

Frank Vang-Jensen var tidigare vd för Handelsbanken, men fick sparken i augusti 2016 efter bara 17 månader på posten.  Enligt bankens ordförande Pär Boman levde han inte upp till de krav som ställs på en vd i Handelsbanken.

2017 rekryterades Frank Vang-Jensen till Nordea, och i november 2018 fick han ett toppjobb på som chef för bankens privatkundsaffär.

”Nordea har potential som inte utnyttjas fullt ut  idag. Vi måste snabbt och fortlöpande skapa nya intäkter och öka kostnadseffektiviteten”, säger Frank Vang-Jensen. 

När han nu tar klivet upp som vd för Nordea kommer Frank Vang-Jensen inte att sakna utmaningar. Storbanken har under flera år kämpat med krympande intäkter, svag kundnöjdhet och en lönsamhet som står sig mycket dåligt vid en jämförelse med övriga storbanker på Stockholmsbörsen.

Aktien handlas därefter. Halvårsrapporten i juli i år resulterade i den lägsta kursnoteringen sedan januari 2013, och i dag handlas Nordea kring 60 kronor på Stockholmsbörsen - nästan en halvering sedan sommaren 2017. Aktieägarnas totalavkastning har under de senaste 12 månaderna varit minus 32 procent. 

Att det ser ut på det viset beror delvis på att Casper von Koskulls vd-tid har kommit att präglas av andra frågor än själva affären. I stället har han och banken brottats med stora och kostsamma satsningar på regelefterlevnad, it och flytten av huvudkontoret till Finland. Casper von Koskull har också varit självkritisk över att banken varit för inåtriktad och inte fokuserat tillräckligt på affären.

Inte har det vänt heller, trots positiva signaler från ledningen och löften om större kundfokus. Casper von Koskull har gång på gång tvingats förklara sig missnöjd med vad banken i slutändan presterar, och när halvårsrapporten presenterades i somras medgav han att det krävs ytterligare åtgärder för att stärka resultatet, utan att precisera vilka åtgärder som övervägs.

Bland bankens större ägare har kritiken växt mot att Nordeas ledning tycks oförmögen att vända den svaga utvecklingen, och genom Christer Gardells aktivistfond Cevian - som i slutet av 2018 flaggade för 2,3 procent av aktierna - har den kritiken fått en megafon.

Sedan Cevians intåg har Nordea har det också hänt saker. Banken nu på kort tid bytt bytt ordförande, från Björn Wahlroos till Torbjörn Magnusson, och vd. 

Med den nya ledarduon på plats hoppas ägarna förstås på en nystart för banken, och det kanske det blir, men ordföranden Torbjörn Magnusson har hittills inte gett några signaler om större strategiomläggningar. Tvärtom, när Di intervjuade honom i februari var han tydlig med att banken ”ska exekverar på de planer som finns” snarare än att göra något annorlunda.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera