ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vändningen: Utgångspriserna stiger

Utbudet av nyproducerade bostadsrätter på bostadssajten Hemnet fortsatte att öka till en ny rekordhög nivå i maj. Samtidigt är utropspriserna återigen högre, efter ett tydligt nedställ i april.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi har sett att utgångspriserna har minskat successivt under året, månad för månad, men att de steg i maj igen. Detta blir intressant att följa framöver", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt. 

 I landet som helhet var utropspriserna hela 16 procent högre per kvadratmeter i maj än i april, då det skedde en tydlig nedjustering av priserna. Jämfört med i maj 2017 är priserna 3 procent lägre, efter att ha varit 12 procent lägre i årstakt i april. Tidigare i år, fram till mars, var utropspriserna för nyproducerade bostadsrätter högre än i fjol. 

Staffan Tell påpekar att man får vara lite försiktig i tolkningen av utropspriserna eftersom andelen av nyproduktionen som lagts ut i olika delar av landet, med olika prisnivåer, varierar.

I maj fanns det runt 14.000 nyproducerade bostadsrätter till salu på Hemnet, upp från cirka 13.250 i april. Andelen nyproduktion av det totala utbudet av bostadsrätter var 40 procent i maj och ligger därmed kvar runt de 35-40 procent som det uppgått till sedan början av 2017.

"Vi ser att utbudet återigen når en ny högstanivå, men samtidigt går årstakten ned när förra årets stora utbud nu kommer in i statistiken", säger Staffan Tell.

Antalet nytillkomna annonser för nyproduktion på Hemnet är fortsatt lägre än i fjol, även om det ökat månad för månad sedan i februari. Hittills i år är det 16 procent färre nya annonser än i fjol. Att utbudet ändå ökar beror på att annonser ligger kvar längre.

"Man kan notera att antalet nytillkomna nyproducerade lägenheter har ökat successivt sedan i februari även om det är färre nya objekt än förra året. Det blir intressant vad som händer i sommar, om byggbolagen kommer att lägga ut mer i juni eller om de väntar till efter sommaren", säger han.

Till skillnad från utbudet på den befintliga marknaden, som uppvisar ett starkt säsongsmönster, är utbudet av nyproduktion mer stabilt över året.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies