ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vändningen - utbudet av nyproduktion minskar

  • Foto: Amanda Lindgren

För första gången sedan våren 2016 finns det nu färre nyproducerade bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet än för ett år sedan. Nedgången drivs mycket av att det läggs ut allt färre nya annonser i Stockholm.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

 "Att utbudet minskat på årsbasis i Sverige får man se som en signal om att marknaden håller på att stabiliseras, men det beror mycket på att utbudet minskar kraftigt i Stockholm. En viktig förklaring till det är i sin tur att antalet nya annonser minskar kraftigt i Stockholm", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt. 

Utbudet av nyproducerade bostadsrätter till salu på Hemnet har nu minskat tydligt två månader i rad, från runt 13.700 i november till 11.900 i januari. Utbudet i januari var 5 procent lägre än för ett år sedan, vilket är för första gången sedan april 2016 med en nedgång i årstakt.

I Stockholms län minskade utbudet av nyproduktion med hela 29 procent i årstakt, vilket alltså är en viktig förklaring till nedgången totalt. I exempelvis Skåne län steg i stället utbudet av nyproduktion med 29 procent i Västra Götaland ökade det med 25 procent. 

Att utbudet minskar i Stockholm drivs av att antalet nya annonser minskat med hela 38 procent på årsbasis och sedan januari 2017 är nedgången 49 procent.

"Vi har i princip haft en halvering av nya annonser i Stockholm på två år. Det driver det minskade utbudet", säger Staffan Tell.

Andelen nyproduktion av det totala utbudet av bostadsrätter var 40 procent i januari och det ligger därmed kvar runt de 35-45 procent som den uppgått till sedan början av 2017.

Till skillnad från utbudet på den befintliga marknaden, som uppvisar ett starkt säsongsmönster, är utbudet av nyproduktion mer stabilt över året.

Bild: Utbud nyproduktion bostadsrätter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer