Vändningen: Flygets attraktionskraft minskar

Flygbranschens popularitet svajar. Utrikesresorna ökar i avmattad takt, färre flyger inrikes och charterresorna har minskat jämfört med förra året, rapporterar SVT. Den varma sommaren och den nya flygskatten kan ligga bakom, men även klimatfrågan.

TT
TT

Flygresandet har ökat kraftigt sedan efter finanskrisen, med årliga tillväxtsiffror på cirka 9 procent för utrikesflyget på senare år. Men 2018 har tillväxten för utrikesresorna hittills varit ungefär än hälften av det, drygt 4 procent.

“De ökar visserligen, men inte lika mycket som tidigare”, säger Jean-Marie Skoglund på Transportstyrelsen, till SVT.

Parallellt har inrikesresorna minskat med 3 procent under perioden januari till september. Charterresorna backade något.

Enligt Jean-Marie Skoglund kan det finnas flera förklaringar, som att Nextjet gick i konkurs i våras, vilket ändrade förutsättningarna för många inrikesresenärer. Och i april infördes en ny flygskatt. Han pekar också på klimatfrågan som en möjlig bidragande orsak.

Konjunkturinstitutet (KI) pekar på att den varma sommaren kan ha fått fler att stanna hemma.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?