1515
Annons

Vände olyckan till affärsidé – byggde unik rullstol

Efter en motorcykelolycka i tjugoårsåldern blev Jalle Jungnell rullstolsburen. Han tröttnade snabbt på klumpiga rullstolar som gick sönder på löpande band och grundade Panthera, en tillverkare av unikt lätta rullstolar för både barn och vuxna.

Tunga och otympliga stolar gav Jalle Jungnell företagsidén
Tunga och otympliga stolar gav Jalle Jungnell företagsidénFoto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren

I fabriken i Spånga får vi känna på barnrullstolen ”Micro”. Den tog sin form efter att en vän till Jalle Jungnell fick en son med en muskelsjukdom. Han var bara 14 månader när han fick en rullstol som vägde tolv kilo och alltså var alldeles för tung för honom att köra på egen hand. Jalle Jungnell byggde då en trehjuling som han optimerade så gott det gick och till slut vägde den bara strax över tre kilo.  

”Han satte sig i den och rullade plötsligt själv. Då kunde han smita iväg hemma, utforska och riva ner lite böcker eller förstöra lite här och där - upptäcka världen.”

Barnrullstolen fyllde ett hål på marknaden och har än i dag få konkurrenter, enligt Jalle Jungnell. Den var Pantheras första rullstol som producerades i stor skala och är en storsäljare. 

”Barn börjar gå vid nio månader så varför ska de inte rulla då?”, säger han på ett sätt som får det att låta självklart. 

Förra verksamhetsåret omsatte Panthera nästan 117 Mkr, en siffra som medvetet fått växa i lugn och ro och gått upp och ner. 

”Jag tror det är därför vi har så många duktiga medarbetare kvar, vi tycker inte att det är värt stressen för att vi ska växa med 20 procent om året”, säger han. 

”Jag kommer hit på morgonen och alla mina medarbetare är glada och då känner jag ’fan, vad kul det är på jobbet’.”

Att bygga rullstolar var inte vad Jalle Jungnell drömde om när han var 22 år och tävlade i roadracing. Men efter en olycka på 1970-talet förlamades han från bröstkorgen ned. De första två veckorna efter olyckan spenderades på en ortopedisk avdelning.

”Jag blev rejält deppig. Jag fick ju mycket smärtstillande av olika sorter så jag sparade tabletterna och tänkte att jag skulle ta allihop och somna in.”

Vändningen kom när Jalle Jungnell flyttades till en neurologisk avdelning.

”Två sköterskor kom in och sparkade upp min säng på hjul och rullade ut mig till de andra så jag skulle umgås. Jag kunde ju protestera bäst jag ville, jag låg ju där i sängen och kunde inte röra mig”, säger Jalle Jungnell och skrattar, 

”Inom loppet av några dagar vände hela mitt humör, bara tack vare de där sköterskorna.”

Foto:Amanda Lindgren

Jalle Jungnell blev snabbt aktiv inom idrott och spelade bland annat basket, men rullstolarna höll inte måttet. 

”De var helt värdelösa, de gick sönder hela tiden. När jag ändå lagade så ändrade jag hjulvinklar och annat. Men jag blev trött på att bara laga och ville bygga något eget.”

Rullstolarna som produceras på Panthera ska vara så lätta som de bara kan, i material som kolfiber och aluminium. Varenda del är optimerad för att väga så lite som möjligt. 

”Det finns andra stolar i kolfiber på marknaden. Men de hänger på stålskruv och stålbult som gör att stolen väger en massa. Man måste tänka hela vägen ut, vi tillverkar skruv i aluminium istället för att köpa stålskruv”, säger Jalle Jungnell. 

Varför han envisas så för att hela tiden hitta nya lösningar, är för att han själv är användare av rullstolarna som tillverkas. 

”Jag sitter i stol, tre av våra säljare sitter i stol. Vår viktigaste egenskap är vår kunskap, tack vare den kan vi göra bra produkter.”

Foto:Amanda Lindgren

Jalle Jungnell berättar engagerat om framtiden för Panthera. Det är viktigt för företaget att förvalta hans vision, så att den inte försvinner med honom. Därför ska företaget de kommande åren arbeta med att attrahera nyckelpersoner med god kunskap om målgruppen så att Panthera kan fortsätta utvecklas även utan honom. Men än har Jalle Jungnell mycket kvar att ge. 

”Jag har träffat så många som varit så otroligt schysta mot mig under min resa och då vill jag ge tillbaka allt jag kan”, säger han.

”Jag har massa idéer som jag vet att folk där ute kommer ha nytta av”. 

I fabriken i Spånga finns ett utprovningsrum där kunder kan testa de olika modellerna. Jalle Jungnell kallar det ”gråtrummet”. 

”Det kommer mammor hit med barn som ska prova den här lilla rullstolen. Så rullar barnet helt plötsligt på egen hand och då gråter mamman. Sedan ska barnet tillbaka i sin vanliga stol och då gråter barnet. Alla bara gråter. Men det är glädjetårar.”

I Jalle Jungnells företagande är inte omsättning och resultat det viktigaste.

”Man summerar inte sitt liv med hur mycket pengar man har på kontot, utan i glädjen hos de man har kunnat hjälpa.”

Dieseln en krona dyrare på två dagar

På torsdagen höjs bensinpriset vid bemannade stationer med 50 öre till 19:58 kronor litern. Dieselpriset höjs med 65 öre till 24:76 kronor per liter.

Foto:Fredrik Persson/TT

Bensinpriset har de senaste två dagarna sammantaget höjts med 65 öre och dieselpriset har under samma tidsperiod höjts med 95 öre.

Oljepriset har under september sjunkit till samma nivåer som i januari i år. Då låg bensinpriset på i snitt 18:34 kronor per liter och dieselpriset snittade på 20:83 kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera