ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Valutastrategen: Det blir stökigt för pundet

  • Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB. Foto: Pressbild/Alastair Grant

Pundet förstärktes svagt efter beskedet att Boris Johnson blir Storbritanniens nästa premiärminister.

Men i höst kan det bli stökigt för den brittiska valutan, varnar Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB.

”Resultatet var väldigt väntat. Det blev en liten positiv reaktion i pundet, vilket visar att resultatet var fullt ut diskonterat”, säger Richard Falkenhäll.

Han väntar på besked om hur Boris Johnson ska leverera brexit.

”I sitt korta tal sa han ingenting nytt. Han kan inte säga så mycket innan han tillträder. Det är svårt att se hur han ska kunna komma längre än Theresa May. Min uppfattning är att brexitfrågan inte har kommit närmare sin lösning, utan snarare att man har tagit ett steg från lösning.”

Boris Johnson måste precis som sin föregångare hantera en spricka mellan regeringen och det mer EU-vänliga parlamentet.

”Den sprickan ökar snarare, medan det omvända hade krävts. En kompromiss behövs. Om Boris Johnson trycker på för en avtalslös brexit kan parlamentet svara med en misstroendeförklaring, som han kan förlora. Det behövs inte så mycket avgångar för att han ska förlora sin majoritet.”

Richard Falkenhäll pekar dock på att Boris Johnson har sagt att sannolikheten för ett utträde utan avtal är en på miljonen. 

”Han röstade ju också för utträdesavtalet i den tredje omröstningen.”

Det kommer inte att hända mycket under sommaren, eftersom parlamentet stänger för semester på torsdag och är tillbaka i början av september.

”Boris Johnson kommer att använda tiden till att prata med EU. Sedan är det bara två månader till EU-utträdet. Det är mycket möjligt att det blir ytterligare förlängning”, säger Richard Falkenhäll.

Han tror att pundet fortsätter att försvagas de närmaste tre månaderna. och anser att Boris Johnson snarare ökar osäkerheten.

”Ett nyval är nu mer sannolikt än en andra folkomröstning. Det skulle vara negativt för pundet.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer