Annons

Valutastrateg: Pundet mot 34-årslägsta vid avtalslös brexit

Det brittiska pundet riskerar att hamna på sina lägsta nivåer sedan 1985 om ett avtalslöst utträde ur EU sker, skriver Bloomberg. Ett scenario som anses mer troligt nu än för bara ett halvår sedan.

”Risken är att båda sidor blir helt oförmögna att ta sig ur hörnen de har trängt in sig själva i”, säger valutastrategen Ned Rumpeltin.

Foto:Kirsty Wigglesworth
Foto:JESSICA GOW / TT
Foto:Bloomberg
Foto:Jasper Juinen/Bloomberg

Risken för att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal ligger nu på 30 procent, enligt en undersökning som Bloomberg genomfört med analytiker från 13 banker. 

Det är tre gånger högre än vad en liknande undersökning visade i januari. 

Om så blir fallet kan det sänka pundet till värdet av 1,10 dollar, enligt nyhetsbyråns enkät. Det skulle innebära att pundet når en nivå som inte setts sedan mitten av åttiotalet. 

Samtidigt visar Bloombergs undersökning att osäkerheten kring hur brexit ska lösas fortfarande är stor. Där möjligheten för en förlängd brexitperiod, att Storbritannien kraschar ut ur EU eller att en ny omröstning hålls i frågan, ses som mer troliga än att de faktiskt lämnar unionen med ett avtal. 

Fler investerare har också flaggat för att risken för ett avtalslöst brexit ökat när konservativa Boris Johnson valts till ny premiärminister. 

”Det känns som om marknaden är helt införstådd med att risken för en hård brexit blir större och större”, säger Luke Hickmore, seniorförvaltare vid Aberdeen Standard Invest till Bloomberg. 

Sedan det ursprungliga datumet för utträdet passerades har pundet stadigt tappat i värde gentemot dollarn. På måndagen handlades valutan för runt 1,22 mot dollarn, en försvagning med 7,8 procent jämfört med för tre månader sedan.  

Om pundet fortsätter att tappa mot nya bottennivåer, blir frågan hur och om den brittiska centralbanken, Bank of England, kommer att stödja upp valutan. Något som bankens chef, Mark Carney, redan flaggat för ”högst troligen” inte kommer att ske eftersom ett pundras är en del i brexitförloppet. 

Förra veckan varnade Mark Carney även för att ett avtalslöst brexit skulle slå hårt mot Storbritannien.  

”Utan ett avtal blir det en omedelbar chock för ekonomin”, sa han under fredagen i en intervju med BBC.  

Något som motor- och lyxbilstillverkaren Rolls-Royce, som inkommer med sin rapport för andra kvartalet på tisdag, redan flaggat för i The Guardian. De uppgav att brexit kan slå hårt mot deras leveranskedja och möjligheter att rekrytera kompetent personal framöver. 

Under veckan som gick ställde också Boris Johnson ett ultimatum till EU där han uppgav att han inte kommer att träffas för ett samtal om inte EU:s ledare ändrar sin ståndpunkt. 

Och trots att det inte finns ett stort stöd i det brittiska parlamentet för en hård brexit, är det ett scenario som skulle kunna ske. I helgen uppgav Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings ha sagt till the Sunday Telegraph att det brittiska parlamentet inte kommer att kunna stoppa ett avtalslöst utträde eftersom premiärministern kan anordna ett nyval även efter den nya utträdesdagen den sista oktober. 

”Risken är att båda sidor blir helt oförmögna att ta sig ur hörnen de har trängt in sig själva i”, säger Ned Rumpeltin, valutastrateg på multinationella Toronto-Dominion Bank, till Bloomberg.

En annan utgång som oroar investerare är att brittiska premiärministern kommer att anordna ett nyval. I det scenariot förutses pundet backa till 1,19 per dollar. 

Men det finns ljusglimtar. Om utträdet skjuts upp ytterligare eller om parterna kommer överens om ett avtal, väntas i stället pundet stiga till 1,26 respektive 1,33 pund per dollar. 

 

 

 

 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?