1515
Annons

Valutasmäll för SAS

Fler passagerare valde att flyga med SAS i april. Men den svaga kronkursen pressar flygbolaget som ska öppna 27 nya linjer.

Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT

De senaste tre månaderna har svenska kronan tappat över 6 procent mot dollarn, vilket kommer slå direkt mot SAS SAS -2,18% Dagens utveckling kostnader för leasing av flygplan. 

Kostnaderna kommer i kvartalet öka med minst 200 miljoner kronor, varnade flygbolaget på fredagen.

Samtidigt flaggade bolaget för att kvartalsrapporten som släpps 30 maj också kommer belastas av kostnader på cirka 200 Mkr för det pågående besparingsprogrammet.

SAS trafikrapport för april visar att koncernens reguljära passagerartrafik, RPK, minskade med 2,2 procent i april jämfört med samma månad i fjol.

Samtidigt sjönk reguljärtrafikens kabinfaktor, som visar hur pass fyllda flygplanen är, med 3 procentenheter till 72,7 procent.

Men totalt hade SAS Group 2,55 miljoner passagerare under månaden, 4,7 procent fler än samma månad året. 

I fjol var påsken sen och låg mitt i april vilket stör jämförelsesiffrorna. 

I år hade SAS lägre volymer på fritidstrafiken i april men flygbolaget hade ökat sin kapacitet på mer affärsorienterade linjer vilket gav högre trafik på kortare resor i Skandinavien och en positiv effekt på den så kallade yielden och Pask-nivån.

Den valutajusterade yielden, intäkten per passagerarkilometer, var 5 procent högre i april jämfört med samma månad i fjol.

De valutajusterade Pask-nivån, intäkter i relation till reguljär tillgänglig flygstol, ökade med 1 procent.

”Fler väljer att resa med SAS och vårt utökade sommarprogram. Jag glädjer mig dessutom åt att SAS under april utsågs till det flygbolag som ger bäst service till sina kunder i Sverige”, kommenterar vd Rickard Gustafson i ett pressmeddelande.

SAS kommer under våren och sommaren öppna 27 nya linjer, bland annat till Beirut och Genua. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?