Annons

Valutan gjorde Egypten till börsvinnare i februari

Börsmånaden februari sjunger nu på sista versen och när månadens handel summeras kan vi se tillbaka på ytterligare en månad med stigande börskurser. Ur svenska ögon blev Egyptenbörsen månadens bästa börs vilket dock förklaras av en kraftig förstärkning av det egyptiska pundet.

Börsmånaden februari blev en ytterligare en bra månad och världens ledande index steg med i snitt 5,2 procent mätt i svenska kronor. I lokal valuta landade uppgången på beskedligare 1,9 procent.

Månadens bästa börs, exklusive krislandet Venezuela, var Egyptenbörsen som steg med 14,7 procent mätt i svenska kronor. Här handlar det dock om en ren valutaeffekt då Egyptenbörsen backade med 5,1 procent mätt i egyptiska pund.

I början av november 2016 valde Egypten att överge sin fasta växelkurs vilket fick det egyptiska pundet att försvagas med drygt 50 procent mot dollarn. Detta lockande även till sig mer riskbenägna utländska investerare och pengarna strömmade in i landet vilket resulterade i att valutan stärktes igen. I februari har det egyptiska pundet stärkts med drygt 20 procent mot kronan.

Månadens näst bästa börs hittar vi i Jamaica med en uppgång på 14,2 procent i svenska kronor och 9,7 procent i lokal valuta.

Enligt Jamaicas centralbankschef Brian Wynter har landets ekonomi vuxit åtta kvartal i rad och inflationen väntas landa under målet på 5,5 procent vid utgången av räkenskapsåret som avslutas den 31 mars. Under de kommande fyra kvartalen väntas inflationen ligga mellan 4-6 procent.

Enligt en enkätundersökning från Bloomberg väntas Jamaicas ekonomi växa med 2,1 procent under 2017 och 2,3 procent 2018.

I andra änden av spektret hittar vi Cypernbörsen som backat med 3 procent i februari följt av Nigeriabörsen som backade med 2,4 procent. I Ryssland backade det dollardenominerade RTS-indexet med 1,4 procent medan MICEX backat med drygt 8 procent den senaste månaden.

https://infogr.am/basta_bors_februari_2017

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera