ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Valueguard: Bostadspriserna sjunker på bred front

Bostadspriserna i Sverige sjönk under september, och särskilt trögt gick det för bostadsrätterna i Stockholm, enligt det senaste prisindexet från Valueguard.

Men på tre månaders sikt handlar det fortfarande om prisuppgångar.

Priserna sjönk med 1,5 procent i Sverige under förra månaden, med en säsongsjusterad förändring på minus 1 procent. Sett över de senaste tre månaderna har bostadspriserna överlag ökat med 0,5 procent, och det senaste året uppgår prisökningen till 6,7 procent.

Bostadsrättspriserna tappade 1,9 procent i september, medan priserna på villor backade 1,3 procent.

”Den utbredda oron visar tydligt att många aktiva bostadsköpare- och säljare aldrig upplevt en prisnedgång, vilket är illa i sig”, konstaterar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Signalerna om en trögare bostadsmarknad blir allt fler, och det gäller framför allt nyproduktionen då många nyproducerade bostadsrätter har kommit ut på marknaden samtidigt.

”Faktorerna som påverkar nyproduktionsmarknaden influerar också begagnatmarknaden. Stort utbud, höga priser och färre har råd att köpa”, skriver boendeekonomen.

Den nuvarande trenden med ett större utbud förstärker sig själv, dels då fler objekt ingår i utbudet när de ligger ute till försäljning i fler dagar.

”Dessutom gör ett större utbud att köparna faktiskt ändrar sitt beteende när de inte behöver stressa fram ett köp på samma sätt av rädsla för att inte hitta en ny bostad. Båda dessa effekter tenderar att öka utbudet ytterligare”, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling i en kommentar.

Nedgången i pris på villasidan sker trots att utbudet av villor inte alls är lika stort som på lägenhetsmarknaden jämfört med i fjol.

”Trots det skapar den ökade osäkerheten på bostadsrättsmarknaden spridningseffekter på villamarknaden genom att en stor andel av de som vill köpa villa är beroende av att finansiera sitt köp med att sälja lägenheten de bor i”, skriver mäklarfirman.

Vad gäller bostadsrätter står Stockholm för den största nedgången, 2,2 procent, medan priserna på villasidan har sjunkit mest i Göteborg och Malmö under september, ned 1,8 procent i respektive stad.

”Vi kan få en avvaktande marknad ett tag till om den nuvarande osäkerheten gör att fler väljer att sälja innan de köper nytt. Utbudet ökar när det skiftet sker”, skriver Erik Olsson.

På ett års sikt har priserna på bostadsrätter i Stockholm ökat med 1,7 procent.

”Lägre har den inte varit på nästan sex år, sedan senhösten-vintern 2011-2012, då tolvmånadersförändringen under fem månader var negativ”, skriver Valueguards analytiker Stefan Thunberg.

Claudia Wörmann på SBAB betonar samtidigt att nedgången i pris märks av i bägge leden.

”Det många glömmer bort är att om man är både köpare och säljare i samma marknad blir det ett nollsummespel. Du säljer till lite sämre pris än vad grannen fick för ett år sedan, men köper också din nästa bostad till ett lägre.”

Tyck till