ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Valspurten går in på upploppet: ”På det stora hela nöjda”

  • Foto: Tove Eriksson/TT

Valdagen närmar sig. Politikerna trappar upp sina kampanjer för att få så stort stöd som möjligt i valet där få svenskar röstar och många fortfarande är osäkra.

”Vi kommer att kampanja varje skälvande minut”, säger Anders Ygeman (S).

Mer EU? Lagom EU? Grönare EU? Politikernas kampanjande har intensifierats i takt med att valet, där runt hälften av svenskarna struntade i att lägga sin röst förra gången, kryper närmare.

”Vi hade velat se ett större fokus på löntagares och kvinnors rättigheter, men är på det stora hela nöjda”, säger Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare, om valrörelsen till TT vid en pressträff.

Förutom att presentera ett nytt krav på att alkoholhaltiga drycker ska ha en innehållsförteckning vid försäljning så gav Ygeman en känga åt Lars Adaktusson (KD), som fått kritik för hur han röstat i abortfrågor i EU-parlamentet.

”När det ställs krav på en förklaring till hans agerande så väljer han att gömma sig i stället för att svara på journalisternas frågor. Det är ett underbetyg”, säger Ygeman.

Under lördagen kampanjar även Centerns partiledare Annie Lööf på Kungsportsplatsen i Göteborg där hon pratar med partikamrater och väljare. Hon och EU-kandidaten Fredrik Federley avslutar sedan dagen med utfrågning i Stockholm.

Vänsterpartiets kandidat Malin Björk spurtar tillsammans med Jonas Sjöstedt. Dagen inleddes med ett gemensamt tal på Medborgarplatsen i Stockholm.

”Känslan inför morgondagen är oviss. Vi kampanjar in i det sista och pratar framför allt om klimatfrågan och att EU måste sluta tvinga på länder högerpolitik”, säger Jonas Sjöstedt till TT.

”Vi vet att vi är på vippen att ta ett andra mandat, vi ligger precis på gränsen så vi ska verkligen försöka dra in varje röst här på slutet.”

Lördagsturnén fortsätter sedan till Örebro, Västerås och Uppsala.

Jimmie Åkesson började lördagens valturné i Vetlanda. Han kommer sedan att träffa väljare i Uppvidinge, Växjö, Ljungby och slutligen Nyköping.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor kampanjar i Skåne under lördagen och håller bland annat tal i Malmö vid lunchtid.

Liberalernas Jan Björklund håller sig i Stockholmsområdet och spurtar bland annat på Lidingö där han och EU-kandidaten Karin Karlsbro håller gemensamt tal.

Moderaternas Tomas Tobé ger sig ut på en EU-valdebattsturné med Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke.

Feministiskt initiativs Soraya Post valspurtar med Gita Nabavi och Farida al-Abani under lördagen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies