Annons

Valrysare med eurons framtid på spel

Italiens och Österrikes val håller marknaderna på halster. Europas utdragna bankkris och eurosamarbetets framtid står på spel, enligt bankekonomer.

Matteo Renzi och Norbert Hofer.
Matteo Renzi och Norbert Hofer.Bild:AP

Italien håller på söndagen folkomröstning om en grundlagsreform och Österrike väljer en president med mestadels ceremoniella befogenheter. Men bland bedömare ses valen som ett slags indirekta förtroendeomröstningar om EU.

Framför allt Italiens val har gett marknaden skrämselhicka. Den reformivrige premiärminister Matteo Renzi hade ett litet underläge när opinionsmätningarna stängdes i mitten av november.

Förlorar han har han sagt att han ska avgå. Räntemarknaderna prissatte på fredagen hela 70 procents sannolikhet för att regeringens linje röstas ned, enligt Swedbank.

Österrikes presidentval väntas inte ha några marknadseffekter. Men en vinst för högerpopulisten Norbert Hofer, som leder knappt i mätningarna, betyder ytterligare en framgång för protektionism och främlingsfientliga krafter.

En nej-seger i Italien bereder väg för regeringskris och ett nyval där EU-fientliga Femstjärnerörelsens Beppe Grillo kan ta hem segern. Med Femstjärnerörelsen vid makten öppnas ett scenario där EU:s tredje största ekonomi börjar agera för att lämna eurosamarbetet.

Beppe Grillos brokiga populiströrelse har satsat allt på att fälla Matteo Renzi med en nej-seger på söndagen och är i mätningar redan mycket nära att bli Italiens största parti.

Swedbanks räntestrateg Pär Magnusson spår stökiga marknader när Europa vaknar upp på måndagen efter en trolig nej-seger.

”Vi kommer att se mer oro för svaga europeiska banker. Och en mindre riskvilja generellt.”

Fallande bankaktier, stigande italienska räntor och en svagare euro ligger i korten.

Pär Magnusson pekar på att en nej-seger förlamar hanteringen av Italiens alltmer akuta bankkris.

Ovisshet i regeringsfrågan och i förlängningen frågetecken kring Italiens syn på euromedlemskapet blossar upp samtidigt som flera banker börjar få bråttom med att fylla stora svarta hål i sin kapitaltäckning.

Den värsta krisbanken Monte Dei Paschi, Italiens tredje största, har ännu inte skakat fram de 4 miljarder euro, motsvarande 39 miljarder kronor, som Europeiska centralbanken ECB krävt före årsskiftet.

”I ett läge med så mycket osäkerhet. Vem blir då sugen på att stoppa in miljarder euro i en italiensk bank?”, säger Pär Magnusson.

Misslyckas Italiens banker väntar den första bankkrisen under EMU:s nya regelverk där aktie- och obligationsinnehavare ska ta smällen innan staten kommer till undsättning, varnar Pär Magnusson.

”Då kommer förmodligen bankernas upplåningsräntor att stiga en hel del. Man blir rädd att låna ut pengar till banker. Då stiger i sin tur räntorna generellt och vi får en åtstramning som kan pressa ned Europa i recession. ECB är livrädda för det här.”

Marknadsoron för en nej-seger har under veckan fått italienska räntor att stiga kraftigt, men på fredagen mildrades uppgången något.

”Oron finns kvar, den bedömdes nog bara ha gått lite väl långt”, säger Nordea chefsekonom Annika Winsth.

Hon bedömer att en seger för nej-sidan i princip redan är inprisad och inte kommer att ge några dramatiska marknadsreaktioner på måndagen.

Risken med söndagens val är mer långsiktiga, anser Annika Winsth. Om de ger en knuff framåt för populister i hela Europa.

”Inte minst Marine Le Pen kan få ytterligare medvind i det betydligt mer avgörande presidentvalet i Frankrike nästa år.”

Efter Donald Trumps valseger har börserna oväntat tagit glädjeskutt, men den sker i en stark amerikansk konjunktur medan Europas ekonomiska läge är betydligt mer bräckligt, påpekar hon.

”Marknaden kommer definitivt inte att uppskatta fler regeringar som drivs av euroskepsis och protektionism.”

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist konstaterar att befarade marknadsstormar uteblivit vid de oväntade utfallen i såväl brexitomröstningen som USA:s presidentval.

”Marknaden har tidigare i år inte reagerat som man trott. Så det finns en viss ödmjukhet inför hur marknaden kommer att reagera om det blir ett nej i Italien.”

Han håller med Pär Magnusson om att haltande banker är en akilleshäl för såväl Italien som övriga euroländer vid en ny Italiensk regeringskris. Samtidigt har ECB sedan eurokrisen fått fler räddningsmekanismer på plats för banker som hotas av genomklappning, påpekar han.

”Det finns skyddsnät. Vi bedömer att eurosamarbetet har verktygen för att hantera en sådan situation.”

Avgår Matteo Renzis regering inleds en process där alternativen är regeringsombildning, ett nyval inom ett halvår, eller att en teknokratisk expeditionsregering tar över fram till nästa ordinarie val 2018.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera