Annons

Valresultatet chockar svenska politiker

Valet av Donald Trump skakar om det politiska Sverige. 

Det är ord som chock och bedrövelse som används för att beskriva skrällsegern. Oron är nu stor för vad som ska hända när den globala politiska spelplanen ritas om.

Carl Bildt, Anna Kinberg Batra och Annie Lööf.
Carl Bildt, Anna Kinberg Batra och Annie Lööf.Bild:TT

 

Hillary Clinton var den stora favoriten och många uttryckte på onsdagen sin bestörtning över Donald Trumps skrällseger i det amerikanska valet.
Att mannen som häcklat, hånat och hotat nu tar över som USA:s president sänder chockvågor som går över hela Atlanten.
”Jag är både bedrövad och beslutsam. Världen går in i en ny tid och då är det min uppgift som politisk ledare att visa att vi är beredda att ta ansvar för den här nya oerhört osäkra situationen”, säger Centerledaren Annie Lööf.

Mycket av oron är kopplad till utrikespolitiken, inte minst när det gäller säkerhet, handel och ekonomi. Sveriges export motsvarar ungefär 50 procent av BNP och USA är en av de absolut viktigaste exportmarknaderna.

Samtidigt har Donald Trump i valrörelsen drivit en protektionistisk linje, vilket riskerar att slå mot både svensk ekonomi och svenska jobb.

”I utrikesfrågor har han varit väldigt anti-frihandel och gett uttryck för ett mer introvert USA. Skulle det ske så skadar det den globala ekonomin och det kommer att påverka Sverige”, säger statsminister Stefan Löfven.

Utrikesminister Margot Wallström ser ett kluvet USA, med stora klyftor mellan vinnare och förlorare. Att så många – inte minst opinionsexperterna – hade räknat ut Donald Trump manar till eftertanke.
”Det är en läxa för oss att inte ta saker för givet.”

Samtidigt försöker Stefan Löfven att tona ned dramatiken och säger att det inte finns någon anledning att drabbas av panik.
”Vi har under hösten förberett oss för båda utfallen. Vi ville hellre ha Clinton som president, men nu blev det inte så och då har vi förberett oss för det också.”

Statsministern påpekar också att det återstår att se vilken politik Donald Trump kommer att föra som president när krutröken från valrörelsen har lagt sig.
”Det Donald Trump ger uttryck för i sitt segertal är att han vill bygga relationer och kontakter med andra länder, inte fientlighet. Då ska vi ta fasta på det”, säger han.

M-ledaren Anna Kinberg Batra är besviken över att inte Hillary Clinton lyckades infria förväntningarna och bli USA:s första kvinnliga president. Hon var som många andra förvånad över valresultatet.
”Det var en framgång för missnöjet, efter en hatisk och hätsk kampanjperiod. Men nu återstår det att se vad den nya presidenten kan och kommer att göra,”

”Donald Trump har visat upp sig som en kampanjpolitiker och det har gett skäl till oro.”

Finansminister Magdalena Andersson hade på onsdagen svårt att dölja sin besvikelse över valutgången.
”Det är klart att jag som socialdemokrat hade önskat att vi hade sett en annan utveckling.”

Vilka är det största riskerna du ser framför dig?
”Det handlar helt om vilken ekonomisk politik och handelspolitik som Donald Trump väljer att föra när han blir president.”

Det var många som uttryckte sin oro på sociala medier på onsdagen. En av dem var den tidigare utrikesministern Carl Bildt som uppmanade sina följare på Twitter att spänna fast säkerhetsbältet.
”Den europeiska utrikespolitiken står inför mycket krävande månader och år.”

 

 


Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?