1515

Valloner sågar EU:s Ceta-ultimatum

Senast i kväll måste Belgien säga ja – annars skjuts godkännandet av frihandelsavtalet mellan EU och Kanada på framtiden.
Men redan nu signalerar de motsträviga politikerna i belgiska Vallonien att det inte blir något klartecken.

"Det kommer inte att vara möjligt att respektera detta ultimatum", säger André Antoine, talman i det vallonska delstatsparlamentet, till belgisk radio, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Antoine syftar på att Belgien, enligt uppgifter från flera EU-källor, fått till och med måndagskvällen på sig att övertyga vallonerna om förtjänsterna med frihandelsavtalet Ceta.

Redan på söndagen förklarade den vallonske ledaren Paul Magnette för den belgiska nyhetsbyrån Belga att ett ultimatum av detta slag inte är förenligt med demokratiska principer.

Det vallonska delstatsparlamentet har hårdnackat vägrat att godkänna Ceta, och därmed kan inte heller den belgiska regeringen säga ja. I lördags for Kanadas handelsminister Chrystia Freeland hem efter flera dagars misslyckade förhandlingar. Bollen ligger nu på EU:s planhalva, förklarade hon.

Om försöken att ro Ceta i hamn misslyckas kommer Kanadas premiärminister Justin Trudeau inte att resa till Bryssel och det planerade mötet på torsdag, då handelsavtalet är tänkt att undertecknas, ställs in. EU-kommissionen arbetar dygnet runt för att finna en lösning, twittrade handelskommissionär Cecilia Malmström på söndagen.

Enligt motståndarna skulle Ceta missgynna lantbrukare i Europa och ge multinationella företag för stort inflytande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?