Annons

Vallokalerna stängda i Nya Zeeland – Jacinda Ardern favorit

Premiärminister Jacinda Ardern hoppas på en andra mandatperiod, och hon är också storfavorit i valet i Nya Zeeland där vallokalerna nu har stängt.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.Foto:Brendon O'Hagan/TT

Labourledaren Arderns konkurrent i valet är Nationella partiets Judith Collins, som tog över som partiledare så sent som i juli. Hon anser sig vara bäst lämpad att hantera de ekonomiska utmaningarna som kommer efter pandemin, medan Arderns parti, som haft en rejäl ledning i opinionsundersökningar, hävdar seger mot coronaviruset.

Närmare 1,7 miljoner människor, nära hälften av de runt 3,5 miljoner röstberättigade i landet, hade redan röstat före själva valdagen, vilket har lett till förhoppningar om att valresultatet kan komma ovanligt snabbt under kvällen lokal tid.

I landet råder stränga lagar om att medier inte får rapportera under valdagen fram till att vallokalerna har stängt. Tanken är att skriverier inte ska kunna påverka väljarna. Inte heller vallokalsundersökningar är tillåtna.

Valet var inledningsvis planerat till den 19 september, men har skjutits upp på grund av coronapandemin. I landet finns i nuläget ingen samhällsspridning av covid-19.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera