1515

Vallokalerna öppnar – nu bestäms Angela Merkels efterträdare

BERLIN

Under söndagen bestämmer tyskarna vem de vill ska efterträda Angela Merkel.

Vallokalerna öppnar kl 8. Tio timmar senare får vi de första prognoserna om vem som har vunnit.

Däremot kan det dröja månader innan en ny regering är färdig.

De tre kandidaterna till posten som förbundskansler: Armin Laschet, Annalena Baerbock och Olaf Scholz.
De tre kandidaterna till posten som förbundskansler: Armin Laschet, Annalena Baerbock och Olaf Scholz.

På lördagen lämnade valrörelsens epicentrum tillfälligt Berlin medan huvudstaden togs över av de 25.000 maratonlöpare som ska springa på söndagen.

I loppet om regeringsmakten knappar kristdemokraten Armin Laschet in på socialdemokraten Olaf Scholzs försprång, enligt de sista opinionsundersökningarna före valet - men ligger fortfarande minst 2 procentenheter efter. 

De senaste dagarna har den avgående förbundskanslern Angela Merkel ryckt in för att hjälpa sin partikamrat, som även har svårt att entusiasmera det egna partiet.

På lördagen höll de två ett gemensamt valmöte i hans hemstad Aachen nära gränsen mot Belgien och Nederländerna. Där försökte Angela Merkel ta udden av kritiken att Armin Laschet saknar regeringserfarenhet.

”Som regeringschef för Nordrhein-Westfalen (landets största delstat med 18 miljoner invånare, reds anm) har han bevisat sig vara en kompetent politiker. Han arbetar även för Europas enande och står för sammanhållning med hjärta och lidelse”, sa hon i Aachen.

Olaf Scholz, som tidigare var borgmästare i hamnstaden Hamburg, höll sitt sista valmöte i sin nya hemstad Potsdam precis utanför Berlin.

I ett kort tal lovade han bland annat ”betalbara hyror” och anslöt sig till kampen mot klimatförändringarna. Samtidigt lovade han att höja minimilönen till 12 euro i timmen, vilket ger 10 miljoner personer mer i plånboken. Dessutom ska pensionsåldern förbli oförändrat 67 år trots stora underskott i pensionskassorna.

Olaf Scholz berättade också att han helst vill regera tillsammans med De Gröna.

”Det är min favoritkoaltion”, sa han i Potsdam,

Men först blir det en direkt strid mot De grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock. De två kämpar om det åtråvärda direktmandatet till förbundsdagen från valkretsen i Potsdam – som alltså kan bli Tysklands informella maktcentrum efter valet.

Socialdemokraterna lyfter fram Olaf Scholzs erfarenhet som finansminister de senaste fyra åren, som till stor del har präglats av pandemin. Nu är han redo att ta ett steg uppåt enligt partiets slogan ”Scholz kan kansler”. 

Tyskarna ser redan Olaf Scholz som en segrare. Enligt en färsk opinionsundersökning tror 67 procent att han blir kansler. Bara 16 procent tror på Armin Laschet, som har haft svårt att komma ur startblocket sedan partiet med tvekan utsåg honom till kanslerkandidat i våras.

På två månader har ”Scholzomaten” även fått fart på sitt parti, som har gått från 15 till 25 procent i opinionen. Men även om SPD blir störst i söndagens val är det inte självklart att partiet kan bilda regering.

Ett svårlagt regeringspussel väntar, där sannolikt tre partigrupperingar behövs för att nå majoritet. Tyskland har till skillnad från Sverige ingen tradition av minoritetsregeringar.

De gröna har en nyckelroll, och kommer antagligen att uppvaktas av både Social- och Kristdemokraterna efter valet.

Annalena Baerbock hade en kort smekmånad i opinionen efter att hon i april utsågs till kanslerkandidat, men har backat rejält efter avslöjanden om friserat cv och dålig källhänvisning.

Hon har inte heller imponerat i de tre tv-debatterna mot de andra två kanslerkandidaterna. Men De gröna kan ändå rida på ett ökat intresse för miljön och ses som en proteströst mot regeringen, inte minst bland unga väljare.

På fredagen fick klimatfrågan extra fokus i Berlin under en demonstration framför riksdagshuset med 50.000 deltagare, bland annat svenska aktivisten Greta Thunberg.

Den fjärde biten i regeringspusslet är liberala småföretagarpartiet FDP, som tidigare har regerat både med CDU/CSU och SPD. Olaf Scholz betonade på lördagen åter sitt goda förhållande till FDP-ledaren Christian Lindner – som han troligen behöver om han ska slippa regera med Vänsterpartiet.

Liberalerna är luttrade efter misslyckade förhandlingar med Angela Merkel och De gröna efter valet 2017. Den här gången biter partiet ifrån redan i förväg.

”Vi är inte beredda att sätta vårt land på vänsterkurs”, sa Christian Lindner på lördagen.

 


Innehåll från NetsAnnons

Ny mätning: E-handelns framtid är ljus – men fraktkris och bristande betalningslösningar kan påverka negativt

Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.
Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.

Den pågående pandemin har lett till förändringar i konsumtionsmönsteret hos svenskarna. Betydligt fler uppger att de handlar mer på nätet numera på grund av Covid-19: 37 procent för första halvåret i år jämfört med 22 procent andra halvåret ifjol.

Men störningar i de globala försörjningskedjorna kan hota den positiva trenden, liksom webbutikers brister i betalningsmodellen till konsumenterna.

– Att överraskas av ett högt fraktpris eller andra oväntade kostnader i kassan upplevs som väldigt negativt och leder till att många köp på nätet avbryts, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.

Nets mäter varje år den svenska e-handelsmarknaden och kan nu visa resultatet för det första halvåret, januari till juni 2021. Under den här perioden har svenskarna handlat tjänster, resor och produkter för totalt 105 miljarder kronor på nätet, vilket kan jämföras med drygt 215 miljarder för helåret 2020. E-handeln går nu in i en positiv period – men det finns faktorer som kan påverka. 

Nets rapport ger insyn i branschen

Mätningen, som genomförs löpande per månad av Sifo/Kantar och bygger på intervjuer med totalt 1 500 svenskar, visar att e-handeln i Sverige har fått en positiv skjuts av den pågående pandemin. Undantaget är resor som minskat dramatiskt. 

Men fler svenskar uppger att de handlar mer på nätet numera och av andra anledningar än förut. Traditionellt har pris, bekvämlighet och tidsbesparing varit viktigast, men nu är även social distansering en faktor. Nästan en fjärdedel av svenskarna som handlar på nätet gör detta för att undvika folksamlingar.  

Produkthandeln på nätet går fortsatt starkt men den pågående fraktkrisen kan hota nya rekord. Hittills i år har svenskarna handlat produkter för totalt 70,4 miljarder kronor på nätet, vilket kan jämföras med 150,5 miljarder för helåret ifjol. 

Tjänster noterar 19,1 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 33,2 miljarder för helåret ifjol. Den historiskt största enskilda tjänsten på nätet är biljetter till evenemang, vilket lidit mycket på grund av restriktionerna – men som nu ser ljus i mörkret i och med att dessa lyfts.

Resekategorin som varit klart störst på nätet i alla år innan pandemin noterar 15,8 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 31,4 miljarder för helåret ifjol. Då var detta dock en minskning med hela 100 miljarder jämfört med 2019, eftersom resandet decimerades mycket kraftigt på grund av Covid-19.

– Försäljning av alla typer av biljetter till evenemang lär explodera i och med att restriktionerna nu lyfts. Hur resor kommer att utvecklas återstår att se, det är ett fortsatt intensivt klimatfokus men fler vaccinerade och lättade restriktioner i allt fler länder kommer nog innebära att även resandet tar fart, säger Patrik Müller.

Containerbrist kan hota e-handeln

Men det finns orosmoln på e-handelshimmelen: just nu är en faktor den globala fraktkrisen och bristen på containrar. Kapacitetsbrist och trängsel i hamnar och farleder världen över har gjort att priset på containerfrakt mångdubblats det senaste året. Det har gjort att priser hos konsumenterna skjutit i höjden samtidigt som leveranser från producenter till webbutiker uteblivit.

En annan generell faktor är bristande prisinformation och komplicerade betallösningar som får många konsumenter att avbryta köpet på nätet, vilket påverkar den totala försäljningen negativt. 

– Den absolut största anledningen, som en tredjedel av svenska uppger som förklaring till att de avbrutit ett pågående köp, är att slutpriset när fraktkostnaden inkluderats blivit för högt. Att överraskas av ett högt fraktpris i kassan upplevs som väldigt negativt. Vill man motverka detta så måste webbutikerna kommunicera slutpriset i ett tidigare skede, eller baka in det i försäljningspriset så att produkten kan erbjudas fraktfritt, säger Patrik Müller.

Fler äldre personer uppger också att de avbrutit ett köp eftersom betalningsprocessen varit för krånglig.

– Var femte person säger att de skulle handla mer på nätet om deras kortuppgifter sparades hos webbutiken tills nästa gång. Vill e-handlarna öka sin försäljning kan det vara värt att förenkla sin betalningslösning säger Patrik Müller.

Rapporten Svensk E-handel har publicerats årligen sedan 2007. Rapporten för 2020 kan laddas ner här.

Om Nets 

Med en tro på enkelhet och säkerhet som grunden för tillväxt och framsteg driver Nets betallösningar för en enklare morgondag för både banker, företag och konsumenter i hela Europa. För mer information www.nets.eu. 

Nets är en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group. 

För mer information se: www.nets.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?