Annons

Vallokaler ockuperade inför katalansk folkomröstning

Katalanska självständighetsivrare har ockuperat flera skolor i Barcelona som ska användas som vallokaler vid den stundande folkomröstningen om självständighet.

Madrid försäkrar att folkomröstningen inte kommer att bli av, medan Kataloniens regionalregering säger att allt redan är förberett.

Bild:Manu Fernandez

Bilder på flera ockuperade skolor, som ska användas som vallokaler, har lagts ut på Twitter. I centrala Barcelona har minst två skolor ockuperats av katalaner som vill att Katalonien bryter sig loss från Spanien, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Totalt kommer det att finnas 2 315 vallokaler runt om i Katalonien och drygt 7.200 människor inblandade i genomförandet av folkomröstningen, preciserar regionregeringens talesperson Jordi Turull, enligt AFP. 5,3 miljoner katalaner är röstberättigade, tillägger han.

I torsdags lämnade rektorer och lärare över nycklarna till skollokaler där invånare ska kunna rösta. Den regionala regeringen försäkrade att den tar på sig ansvaret för att se till att utbildningsväsendets lokaler hålls öppna på valdagen. Madrid har tidigare varnat rektorer som ämnar vara behjälpliga med detta.

Regeringen i Madrid har olagligförklarat omröstningen och hotar att handgripligen stoppa den om det anses nödvändigt. Polis har under flera dagar beslagtagit valföremål såsom röstsedlar, men har inte lyckats upptäcka valurnor förrän på torsdagen, då man beslagtog ett hundratal i ett lager i staden Igualada.

"Jag insisterar på att det inte kommer att bli någon folkomröstning den 1 oktober", sade Íñigo Méndez de Vigo, talesperson för Spaniens regering, efter att den sammanträtt på fredagen, rapporterar Reuters.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont har en helt annan bild av läget.

"Allt är förberett vid de över 2.000 röststationerna, så att de har valurnor, röstsedlar och allting som folk behöver för att uttrycka sin åsikt", säger han till nyhetsbyrån.

Samtidigt har flera hemsidor med kopplingar till omröstningen stängts och nyckelpersoner inblandade i organiseringen av den fängslats. En domstol i Katalonien beordrade på fredagen internetjätten Google att ta bort en app som påstås användas för informationsspridning inför omröstningen.

Men enligt Puigdemont finns beredskap för att trots svårigheterna driva igenom planerna. Ett alternativ som nämnts är röstning via nätet, för de som inte får tillgång till någon vallokal.

Regeringen i Madrid har inför söndagen mobiliserat omkring 4 000 anställda ur andra regioners poliskårer. Tanken är att de tillsammans med 5 000 poliser ur den nationella styrkan och 17.000 från Kataloniens regionala poliskår, Mossos d'esquadra, ska hindra röstningsprocessen.

"Los Mossos" har dock luftat farhågor om att detta kan provocera fram oroligheter och uppgett att man inte kommer att stänga skolor om det finns en sådan risk.

Madrid rapporteras nu göra allt för att försäkra sig om att Mossos samarbetar fullt ut. Frågan är om regionalpolisen kommer drista sig till att ingripa mot de egna medborgarna om processen går så långt som till röstning.

Madrid har därför förberett ett batteri med åtgärder för att kunna tvinga fram lydnad från regionalpolischefen Josep Lluís Trapero, uppger källor inom regeringen för El País, utan att gå in på detaljer.

Självständighetsivrande katalanska organisationer uppmanar samtidigt sina anhängare att trotsa försöken att stoppa folkomröstningen. Detta genom att strömma ut på gatorna för fredliga manifestationer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?