ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
H&M:s kris 2017

Välkänd börsskribent bakom uppgifter om H&M:s utköpsplaner

  • Foto: Jesper Frisk

H&M:s huvudägare Stefan Persson uppges ha hört sig för bland brittiska banker för att finansiera ett utköp av klädkedjan från börsen.

Uppgifterna rapporteras i Daily Mail, vars skribent Ben Harrington tidigare har rapporterat om svenskkopplade storaffärer, som åtminstone då de gått att verifiera har visat sig stämma.

H&M-aktien rusar på måndagsförmiddagen efter försäljningssiffror för juni-augusti som överträffade analytikernas förväntningar.

Bakom kursuppgången kan även tänkas ligga uppgifter i brittiska Daily Mail under helgen om att huvudägaren och styrelseordföranden Stefan Persson ska ha sonderat med Goldman Sachs, JP Morgan, UBS och Natixis angående finansering av ett utköp av H&M från Stockholmsbörsen.

Skribenten, Ben Harrington, rapporterade i september 2016 på sin sajt Betaville att Fingerprint Cards under sommaren hade avvisat ett kinesiskt bud då det var för lågt. Biometribolagets aktie steg med som mest mer än 7 procent då uppgifterna blev kända (länk till Direkt-telegram på Di.se), och omsättningen i aktien femfaldigades nästan den aktuella dagen.

Någon affär kom dock aldrig till stånd, och Fingerprint själva avböjde att kommentera ett eventuellt bud. Huruvida något bud faktiskt förekom är därmed svårt att i efterhand bedöma.

Johan Carlström, huvudägare i Fingerprint, hälsar på måndagen via mail till Di att han inte heller i dag, mer än två år efteråt, har några kommentarer i frågan.

Drygt två år före rapporteringen om det eventuella Fingerprintbudet, i mars 2014, pekade Betaville ut den skotska gruvunderleverantören Weir som en möjlig köpare av finländska Metso, som Christer Gardells Cevian då liksom nu var storägare i.

Uppgifterna bekräftades av Metso efter ett par veckor varpå akiten rusade, även om någon affär aldrig kom till stånd.

Nyhetssajten Breakit har frågat H&M:s ir-chef Nils Vinge, som säger att bara Stefan Persson kan kommentera de nuvarande uppgifternas riktighet.

Di har sökt Ramsbury Invest, H&M-ordförandens ägarbolag, för kommentarer.

Svaret:

"Vi kommenterar inte rykten."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer