1515

Väljarna: S bäst på ekonomisk politik

Ett nytt historiskt skifte i opinionen innebär ett hårt slag för Moderaterna och partiledarkandidaten Ulf Kristersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Bild:TT

På lördagen presenterades en ny opinionsmätning som innebär ännu en kalldusch för de moderata partiarbetarna. I Novus-mätningen, som först publicerades av Sveriges Radio, har Moderaterna nu tappat två av sina tidigare paradgrenar – ”lag och ordning” till Sverigedemokraterna och ”Sveriges ekonomi” till Socialdemokraterna (se tabell).

Ekonomin har varit Moderaternas fråga åtminstone så länge mätningen funnits, sedan 2010, enligt Novus vd Torbjörn Sjöström. Men efter det historiska skiftet är det nu 23 procent som anser att Moderaterna har den bästa ekonomiska politiken och S har ett försprång på 2 procentenheter.

"Mätningen bekräftar det allvarliga läget för Moderaterna. När Socialdemokraterna ligger på cirka 30 procent i opinionen och vi runt 16 procent är det naturligt att Socialdemokraterna också leder över oss i flertalet sakfrågor”, säger opinionschefen Per Nilsson i en skriftlig kommentar.

Ett av det tappade områdena, ekonomin, har varit Ulf Kristerssons ansvarsområde som ekonomisk-politisk talesperson, Kristersson är samtidigt den allt mer sannolike efterträdaren på partiledarposten.

Det behöver inte betyda att han har skött sin roll dåligt, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

”Det har varit partiets hela strategi att den ekonomiska politiken har fått stå tillbaka och Ulf Kristersson har varit en del av den omsvängningen”, säger han.

Däremot har han själv bidragit till utvecklingen som en del i partiledningen, påpekar han.
”Ulf Kristersson bidrar till att flytta fokus från de ekonomiska frågorna till andra frågor och det riskerar att bli ett självmål”, säger han vidare.

Att starta en valrörelse utan sakägarskap i någon fråga kräver att man springer snabbare än motståndarna, påpekar han.

”Det ser tyngre ut för Moderaterna”, säger Jonas Hinnfors som anser att Socialdemokraterna med en förstaplats i hela åtta frågor har ett bättre utgångsläge i valrörelsen.

Per Nilsson väljer att se det hela från den positiva sidan.

”Moderaterna står nu inför ett formativt läge med val av ny partiledare och partistämma med ny politik i början av oktober. Efter det finns alla förutsättningar att vända den negativa trenden. Det är ett år kvar till valet och rätt hanterat kan mycket hända”, skriver han.

https://infogram.com/novus-1g43mnq136l3mzy


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?