1515

Väljarjakten hårdnar i fransk spurt

Den franska presidentvalskampanjen liknar allt mer en katt och råtta-lek. I en vecka har Marine Le Pen och Emmanuel Macron följt varandra i jakt på väljare inför den andra valomgången på söndag.

TUFFT. Den socialliberala presidentkandidaten Emmanuel Macron har haft flera motgångar efter etapp- segern förra söndagen.
TUFFT. Den socialliberala presidentkandidaten Emmanuel Macron har haft flera motgångar efter etapp- segern förra söndagen.Bild:Jesper Frisk.

På onsdag möts de två franska presidentkandidaterna, den socialliberale Emanuel Macron och högerextrema Marine Le Pen, i en sista tv-debatt inför valet på söndag. Det väntas bli en hård konfrontation efter den intensiva och hätska kampanj som har bedrivits hittills.

För efter den första valomgången, då Emmanuel Macron fick 24 procent av rösterna och Marine Le Pen drygt 21 procent, anklagades Emmanuel Macron till en början för att ha firat sin seger på en flådig Parisrestaurang och för att ha tagit det för lugnt i att starta om sitt kampanjarbete.

Marine Le Pen gav sig ut på vägarna direkt och meddelade redan dagen efter valet att hon tar timeout från partiledarjobbet i Nationella fronten för att koncentrera sig på presidentvalet.

Nästa bakslag för Emmanuel Macron inträffade bara några dagar senare när han träffade fackföreningarna på Whirlpools fabrik i Amiens, hans barndomsstad, som ska flytta verksamheten till Polen.

Samtidigt överraskade Marine Le Pen med att besöka fabriken och gjorde en poäng av att hon träffade arbetarna medan Emmanuel Macron träffar fackpampar.

Han fick med kort varsel lägga in ett besök på fabriken, där han mottogs med busvisslingar och tillrop som ”Marine présidente”. Sedan försvarade han sig och försökte differentiera sig mot konkurrenten med ett syrligt: ”Jag har inte kommit hit för att ägna mig åt demagogi och att ta selfies”.

Samma kväll höll Emmanuel Macron kampanjmöte i Arras, i den nordliga regionen Nord-Pas-de-Calais, den del av Frankrike där Marine Le Pen har sitt starkaste fäste.

Båda kandidaterna har under veckan också pressats om vilka som ska sitta i deras respektive regeringar, och hur de ska få ett starkt stöd i Nationalförsamlingen.

Varken Emmanuel Macron, vars rörelse i dagsläget inte är ett parti, eller Marine Le Pen, som i dag endast har två parlamentsledamöter bakom sig, har kunnat ge konkreta svar på frågorna.

Med bara dagar kvar till den andra valomgången är det knappt om tid att övertyga de osäkra väljarna.

François Fillon och Benoît Hamon, som kom trea och femma i första omgången, har uppmanat sina väljare att rösta för Emmanuel Macron. Däremot har det rått stor osäkerhet kring vad som ska hända med de som röstade på vänsterextrema Jean-Luc Mélenchon, som fick 19,6 procent i första valomgången.

Efter förlusten fick han hård kritik för att inte ge sina väljare några riktlinjer inför det kommande valet. I förra veckan meddelade han att han inte berättar vem han ska rösta på men gav en tydlig signal till vänsterväljarna:

”Inte en enda röst får gå till Nationella fronten!”


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?