ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Valet i USA: ”Väljarna letar nya ansikten”

  • Ambassadör Karin Olofsdotter och Sylvester Turner, borgmästare i Houston. Foto: Di.

Demokraterna behöver förändra sig om partiet ska vara med och slåss om makten i framtiden. Det säger Houstons demokratiske borgmästare Sylvester Turner i samband med ett möte med Sveriges USA-ambassadör.

Närmare 7 miljoner människor bor i Houston med förorter. Här finns världens största medicinska center, ett av USA:s stora rymdcenter och den största koncentrationen av olja och gas i landet. 

Det gör Sylvester Turner, Houstons borgmästare, till en av USA:s mäktigaste politiker. Han satt 27 år i delstatens lagstiftande församling innan han valdes till borgmästare 2015. 

Precis som borgmästarna i Texas övriga storstäder, Austin, Dallas och San Antonio, är han demokrat. Detta trots att delstaten som helhet är ett starkt republikanskt fäste tack vare dominansen på landsbygden – ett ideologiskt mönster som känns igen från många andra delstater i USA. Houston är en av tre städer som konkurrerar om att få arrangera Demokraternas konvent 2020.

Vad gäller Demokraternas framtid vill Sylvester Turner inte spekulera i utgången av mellanårsvalet på tisdag. Däremot menar han att partiet kommer att behöva förändra sig om det ska vara med och slåss om makten i framtiden. 

”Dagens väljare letar efter nya ansikten, nya röster och idéer. Om du ger dem samma röster år ut och år in så kommer det att bli svårt att konkurrera”, säger han, med en uppenbar referens till Hillary Clintons öde 2016. 

”Folk vill ha autenticitet.”

I ett samtal med den svenska USA-ambassadören Karin Olofsdotter lyfter Sylvester Turner upp städernas växande betydelse. 

Houston kommer exempelvis att vara representerat på årets G20-möte i Argentina senare i november, där världens största städer för första gången har en separat sittning vid sidan av stats- och regeringscheferna.

”Framtidens ledarskap kommer inte att komma från toppen. Det kommer att komma underifrån, från städerna”, säger han.

Ett annat exempel på detta är det klimatinitiativ som Houstonsonen leder tillsammans med tre andra borgmästare. 

”Climate Mayors” startades 2014 men har fått upp ångan efter president Donald Trumps beslut att lämna Parisavtalet. Det innefattar i dag över 400 amerikanska städer som förbundit sig att leva upp till målen i klimatavtalet ändå.

”Städerna måste ta ansvar när Vita huset inte gör det”, kommenterar han. 

Houston håller på att ta fram en klimatplan med målet att uppnå koldioxidneutralitet till 2050. Förra året kom ungefär 90 procent av stadens energikonsumtion från förnybar energi. Texas är inte bara störst i landet på olja och gas, utan även på vindkraft.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer