ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Valet i Frankrike

Valet för de ointresserade

  • FRAMGÅNG. Nationella frontens partiledare Marine Le Pen ligger högt inför första omgången av Frankrikes presidentval på söndag. Foto: Michel Euler

En av de två vinnarna i söndagens första presidentvalsomgång väntas bli Marine Le Pen. Hon vill ”återställa ordningen” och vända EU ryggen.

På valaffischerna har Marine Le Pen ett stort leende. Och visst har presidentkandidaten från högerextrema Nationella Fronten anledning att vara glad.

De senaste sex åren har partiet gått framåt, inte minst i kommunalvalen 2014 då partiet vann i elva kommuner.

Hennes kärnväljare finns främst i norra och södra Frankrike, i regioner med lågt valdeltagande.

Den typiske väljaren tillhör medelklassen och är ointresserad av politik, enligt Christèle Marchand-Legier, politikforskare vid universitetet i Avignon, som har närstuderat Nationella Frontens väljare i regionen Vaucluse.

”Bortsett från de militanta kan i princip ingen av de Front National-väljare jag har träffat nämna ett enda förslag från partiet”, säger hon till nyhetsmagasinet Le Nouvel Observateur.

Ointresset för politik bland väljarna kan förklara varför inga skandaler tycks påverka opinionen. Under våren har partiet varit indraget i en härva där assistenter i EU-parlamentet ska ha fått betalt när de i själva verket arbetade för partiet. Men med paroller som ”I folkets namn” har Marine Le Pen kunnat fortsätta att håva in väljare.

Själv kallar hon sig systemkritiker, men någon politisk outsider är hon inte. Som yngsta dotter till den tidigare ordföranden och partigrundaren Jean-Marie Le Pen började hon gå på partimöten redan som 15-åring.

Sedan 1993 har hon kandiderat i ett flertal parlaments-, kommunal- och regionalval, och sedan 2009 sitter hon i EU-parlamentet. Sedan dess har hon arbetat hårt för att göra partiet rumsrent.

Hon har långsiktigt satsat på att avdemonisera och få bort skammen kring att rösta på Front National. Samtidigt har hon sedan hon blev partiordförande 2011 stängt av medlemmar, inklusive sin egen far, för att helt utesluta neofascistiskt samröre.

Ändå finns partiets rötter kvar. Enligt Marine Le Pen är Frankrikes största problem invandringen, och de senaste åren särskilt islamismen.

I sitt partiprogram föreslår hon att ”återställa Frankrike i ordning” genom att återinföra gränskontroller och kraftigt minska invandringen. Hon vill öka tillväxten i landet genom en ”ekonomisk patriotism”. Blir hon president vill hon också lämna EU och byta ut euron mot en ”nationell valuta”.

Mer i ämnet

Valet i Frankrike
Tyck till