Valeffekt spås bli kort när Kina laddar för "ekonomiskt kallt krig"

Det är högst osäkert hur mycket torrt krut som finns kvar för börserna efter onsdagens vallyft.

Och med ett Kina som laddar för ett långt ekonomiskt kallt krig ska investerare inte hoppas att USA fortsätter agera draglok, enligt en expert.

Foto:Richard Drew

Många bedömare trodde inför tisdagens amerikanska val att ett utfall enligt förväntningarna, det vill säga en delad kongress, inte skulle röra marknaderna särskilt mycket. Men börser runt om i världen lyfte på onsdagen när de amerikanska väljarna infriade förväntningarna. På Wall Street steg börserna med 2-3 procent. Därmed har halva oktober månads ras på New York-börsen återhämtats, på en marknad som redan rusat i snart sett tio år.

Torsdagen inleddes dock med röda siffror på Wall Street.

"Jag har svårt att se att USA fortsätter att gå bättre än omvärlden de kommande åren. Nästa valcykel, med presidentvalet 2020, blir dessutom ganska osäker att ha att göra med", säger Pierre Gave, partner på analysföretaget Gavekal.

Kortsiktigt skulle kompromisser inom exempelvis infrastruktur och hälsovård mellan Demokraterna och Republikanerna kunna vara positivt för den amerikanska ekonomin och börserna.

"Men på lång sikt är det svårt att få det finansierat", säger Pierre Gave, som pekar på att USA:s finanser redan ser utmanande ut, samtidigt som landet står inför stora demografiska utmaningar.

Ur ett obligationsperspektiv ser valresultatet positivt ut, anser Colin Lundgren, chef för räntor och valutor på fondbolaget Columbia Threadneedle.

"En delad kongress gör det svårare att få igenom ytterligare stimulanser, som obligationsinvesterare kan tolka som mindre expansivt, mindre inflationsdrivande och potentiellt ett mindre aggressivt Fed", skriver han i en kommentar.

Att europeiska aktier gick starkt på valresultatet beror på en marknadstro att Demokraternas ökade inflytande försvårar Donald Trumps protektionistiska politik, tror Simona Gambarini, ekonom på analyshuset Capital Economics. Hon pekar i ett marknadsbrev på att bilrelaterade aktier, som pressats av oro för handelskrig gick bra på onsdagen.

"Men vi tror inte att rallyt fortsätter, då vi ser en nedgång framöver för den amerikanska ekonomin", skriver hon.

Samtidigt pressades börserna i Kina. Få tror att Donald Trump kommer att inta en mjukare hållning mot landet. De som tror att Kina viker sig ju mer handelskriget biter lär bli besvikna, tror Pierre Gave.

"Vi oroliga för att Kina försonats med risken för ett ekonomiskt kallt krig som varar i många år. De tänker långsiktigt och har verktyg stödja ekonomin långsiktigt", säger han.

Så långsiktigt ska man inte förvänta sig någon försoning mellan USA och Kina?
"Nej, alla vi pratar med den kinesiska sidan säger att de är beredda att ta fajten. De tycker att de står starkare än USA. Om den amerikanska politiken blir alltmer protektionistisk lär inflationen gå upp och så kanske arbetslöshet blir en problematik förr eller senare. Där positionerar sig kineserna för att amerikanarna viker sig snabbare än vad de själva gör. Amerikanska politikerna står till svars för folket, det gör inte de kinesiska ledarna på det sättet."

Därför ser Gavekal, som har sin bas i Hongkong, också Kina och Asien som mer intressant ur ett investeringsperspektiv.

Firman varnar för problemen i Italien och riskerna för att eurosamarbetet på sikt blir ohållbart. I Europa föredrar man aktier i länder utanför EMU, däribland Sverige och Schweiz.

"Vi tycker att man bör hålla sig till aktier inom exportindustrin. Speciellt om man kan hitta de bolag som exporterar mindre till USA och mer till Asien", säger Pierre Gave.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?