1515
Annons

Våldsvåg skakar Nordirland – Johnson oroad

Kravaller och upplopp har den senaste veckan skakat Nordirland. Flera dussin poliser har skadats när demonstranter bränt bilar och kastat brandbomber.

Premiärminister Boris Johnson säger att han är djupt oroad över utvecklingen.

Foto:Peter Morrison

På onsdagskvällen fortsatte våldsamheterna med att upploppsmakare runt Shankill Road i ett brittisktroget område av Belfast kapade och satte eld på en buss och kastade sten mot polisen. På en video syns hur maskerade demonstranter kastar in brandbomber i den röda dubbeldäckade bussen när den kör på gatan.

Våldsvågen kommer efter att en växande frustration märkts bland de brittisktrogna mot de handelshinder som råder mellan Nordirland och Storbritannien sedan brexit.

Dessutom har ilska mot polisen blossat upp sedan det inte har väckts några åtal mot det irländska vänsternationalistiska partiet Sinn Féin för brott mot covid-19-restriktionerna i samband med en stor begravning förra året för den kände IRA-medlemmen Bobby Storey. Beslutet har fått Sinn Féins politiska motståndare, det brittisktrogna nationalkonservativa unionistpartiet DUP, att kräva den regionala polischefens avgång.

Sinn Féin anklagar i sin tur DUP för att spä på spänningarna med sitt starka motstånd mot de nya handelsreglerna och kraven på polischefens avgång.

Premiärminister Boris Johnson manar till lugn.

”Jag är djupt oroad över våldsscenerna i Nordirland”, skrev han på Twitter sent på onsdagskvällen.

”Meningsskiljaktigheter löser man med dialog, inte med våld eller kriminalitet”, fortsatte han.

Våldet fördöms även av ledarna för både Sinn Féin och DUP, Nordirlands största partier. Framför allt påpekar man att kapningen av bussen och en attack mot en fotojournalist på tidningen Belfast Telegraph är oacceptabla handlingar, men våldet tycks inte ha fått partierna att lägga ner stridsyxan gentemot varandra.

”Dessa handlingar representerar inte unionister eller lojalister. De är en skam för Nordirland och tar endast bort fokus från de verkliga lagförbrytarna i Sinn Féin”, skriver DUP:s partiledare Arlene Foster på Twitter.

En del av våldsamheterna har influerats av kriminella, som har organiserat en del av attackerna, enligt den nordirländska polisen.

Endomines flyttar sätet till Finland

Gruvbolaget Endomines har beslutat om flytt av bolagets säte från Sverige till Finland.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Flytten av moderbolagets säte genomförs i form av en omvänd gränsöverskridande fusion, varigenom det nuvarande noterade moderbolaget Endomines AB fusioneras med ett finskt helägt dotterbolag, Endomines Finland Oyj, som fortsätter som det överlevande bolaget, heter det i pressmeddelandet.

Endomines affärsverksamhet, tillgångar, skulder och anställda uppges inte påverkas av fusionen.

Fusionen och flytten av säte förväntas registreras omkring den 16 december 2022. Avsikten är att aktierna i Endomines Finland efter fusionen endast ska vara noterade på Nasdaq Helsingfors.

”Vi är övertygade om att fusionen kommer att gynna Endomines och våra aktieägare. En förenklad företagsstruktur kommer att göra oss mer flexibla och effektiva, vilket är viktiga egenskaper för oss. Vi är också övertygade om att detta är en passande tidpunkt för att genomföra fusionen och förenkla vår nuvarande komplicerade företagsstruktur”, kommenterar Kari Vyhtinen, vd för Endomines, i pressmeddelandet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera