Våldsvåg skakar Nordirland – Johnson oroad

Kravaller och upplopp har den senaste veckan skakat Nordirland. Flera dussin poliser har skadats när demonstranter bränt bilar och kastat brandbomber.

Premiärminister Boris Johnson säger att han är djupt oroad över utvecklingen.

Foto:Peter Morrison

På onsdagskvällen fortsatte våldsamheterna med att upploppsmakare runt Shankill Road i ett brittisktroget område av Belfast kapade och satte eld på en buss och kastade sten mot polisen. På en video syns hur maskerade demonstranter kastar in brandbomber i den röda dubbeldäckade bussen när den kör på gatan.

Våldsvågen kommer efter att en växande frustration märkts bland de brittisktrogna mot de handelshinder som råder mellan Nordirland och Storbritannien sedan brexit.

Dessutom har ilska mot polisen blossat upp sedan det inte har väckts några åtal mot det irländska vänsternationalistiska partiet Sinn Féin för brott mot covid-19-restriktionerna i samband med en stor begravning förra året för den kände IRA-medlemmen Bobby Storey. Beslutet har fått Sinn Féins politiska motståndare, det brittisktrogna nationalkonservativa unionistpartiet DUP, att kräva den regionala polischefens avgång.

Sinn Féin anklagar i sin tur DUP för att spä på spänningarna med sitt starka motstånd mot de nya handelsreglerna och kraven på polischefens avgång.

Premiärminister Boris Johnson manar till lugn.

”Jag är djupt oroad över våldsscenerna i Nordirland”, skrev han på Twitter sent på onsdagskvällen.

”Meningsskiljaktigheter löser man med dialog, inte med våld eller kriminalitet”, fortsatte han.

Våldet fördöms även av ledarna för både Sinn Féin och DUP, Nordirlands största partier. Framför allt påpekar man att kapningen av bussen och en attack mot en fotojournalist på tidningen Belfast Telegraph är oacceptabla handlingar, men våldet tycks inte ha fått partierna att lägga ner stridsyxan gentemot varandra.

”Dessa handlingar representerar inte unionister eller lojalister. De är en skam för Nordirland och tar endast bort fokus från de verkliga lagförbrytarna i Sinn Féin”, skriver DUP:s partiledare Arlene Foster på Twitter.

En del av våldsamheterna har influerats av kriminella, som har organiserat en del av attackerna, enligt den nordirländska polisen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?