ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Våldsamt i Hongkong under kinesiskt firande – en uppges skjuten

  • Polisen skjuter tårgas mot demonstranter i Hongkong på tisdagen. Foto: Vincent Thian

En massiv polisnärvaro i Hongkong skulle säkerställa att firandet av Kinas 70-årsdag inte stördes av protester.

Men ingenting kunde stoppa demonstranterna, som möttes av tårgas och gummikulor.

En person uppges ha träffats i bröstet av skarpa skott.

Hongkong rapporteras vara i stort sett igenbommat under firandet av 70-årsdagen. Tiotusentals personer ska ändå ha trotsat demonstrationsförbudet och gett sig ut på gatorna där de kastade ägg på porträtt av president Xi Jinping. De stora plakat som satts upp för att fira jubileet slets ned och trampades sönder.

”Efter tre månader har våra krav fortfarande inte uppfyllts. Vi måste fortsätta, säger en maskerad demonstrant.”

I centrala Hongkong tågade tusentals mot kinesiska centralregeringens byggnad, där de stoppades av kravallpolis som pressade tillbaka folkmassorna.

På flera platser rapporteras polisen ha skjutit tårgas och gummikulor mot demonstranterna. I stadsdelen Tsuen Wan blev sammanstötningarna särskilt våldsamma då de protesterande gick till attack mot kravallpolisen med paraplyer och kastade projektiler på dem. Polisen tvingades retirera till ett stadshus. Attackerna var ett ilsket svar på att polisen strax innan hade gripit ett antal personer.

South China Morning Post uppger att polisen skjutit skarpa skott i luften vid sammandrabbningarna, och att en person har träffats i bröstet.

I stadsdelen Tuen Mun uppges att poliser har blivit attackerad med frätande ämnen. Myndigheterna har publicerat en bild som visar en polis med brännskador på överkroppen och hål i uniformen.

De omfattande protesterna i den tidigare brittiska kolonin Hongkong inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Demonstrationerna har senare breddats med krav om demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer