1515

Våldsamma vindbyar göder Kalifornienbränder

Kraftiga vindar har förvärrat läget i Kalifornien där en serie skogsbränder rasar. I Sonoma county i norra delen av delstaten har nu 180.000 människor uppmanats att lämna sina hem.

Foto:Noah Berger

Evakueringsordern på grund av den så kallade Kincade-branden omfattar bland annat delar av staden Santa Rosa. Branden, som är den största i Kalifornien just nu, omfattar 12.000 hektar och bara tio procent är nerkämpad, enligt delstatens brandmyndigheter.

”Detta är den största evakuering som någon av oss på sheriffkontoret kan minnas. Ta hand om varandra”, skriver sheriffen i Sonoma county på Twitter.

Orkanbyar på runt 35 meter i sekunden har fått elden att sprida sig snabbt och vädertjänsten NWS varnar för historiskt farliga väderförhållanden. Blåsten väntas hålla i sig fram till måndagsmorgonen.

Branden rasar i bland annat Kaliforniens vindistrikt och hotar tusentals byggnader. Redan har närmare 80 byggnader förstörts, bland annat ett 30-tal bostäder.

Längre söderut har tiotusentals människor lämnat sina hem nära Santa Clarita, norr om Los Angeles, där en brand som fått namnet Tick bränt av ett område på 1.600 hektar. Branden har lett till att skolor stängts och vägar stängts av.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?