1515
Annons

Våldsamma protester sänker tillväxtraketen

De långvariga och våldsamma oroligheterna i Chile slår nu mot landets ekonomi. Finansministern befarar att den ekonomiska tillväxten i år blir betydligt lägre än vad man tidigare räknat med.

De våldsamma protesterna i Chile slår mot landets ekonomi.
De våldsamma protesterna i Chile slår mot landets ekonomi.Foto:TT

Demonstrationerna och kravallerna som inleddes för två veckor sedan har hittills lett till att ett tiotal människor förlorat livet. Flera tusen demonstranter uppges ha gripits. Mängder av butiker har plundrats och bränts. Skadorna som drabbat det chilenska affärslivet bedöms uppgå till mångmiljardbelopp.

President Sebastian Piñera sa i en tv-intervju i helgen att inbetalningarna av moms sjunkit med en fjärdedel under den senaste veckan.

Den tändande gnistan var en mindre ökning av biljettpriset i tunnelbanan i huvudstaden Santiago. Det utlöste ledarlösa demonstrationer i Santiago, Valparaiso och andra chilenska städer.

President Sebastian Piñera och hans regering svarade med att sända ut militär på gatorna, vilket väckte minnen från diktaturen under Augusto Pinochet som pågick från 1973 till 1990.

Att presidenten såg till att biljettprishöjningen snabbt togs tillbaka hade ingen betydelse. Demonstrationerna riktar sig mot den ekonomiska ojämlikheten i landet, där en stor del av befolkningen inte anser att de fått del av Chiles ekonomiska framgångar under de senaste årtiondena.

I förra veckan avskedade presidenten åtta ministrar och utsåg ersättare. En planerad höjning av elpriset stoppades. Han har bland annat lovat sociala och ekonomiska reformer, höjda pensioner och lägre sjukvårdskostnader.

Dessa initiativ fick dock ingen synbar effekt. På måndagen fylldes gator i Santiago åter med tusentals demonstranter, följda av sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor.

Chiles BNP steg 2018 med hela 4 procent. Innan oroligheterna inleddes var prognosen att ekonomin skulle växa med 2,6 procent i år.

”Vi ser att tillväxten i slutet av året sjunker från vår tidigare prognos om 2,6 procent till mellan 2 till 2,2 procent”, sa den nyutnämnde finansministern Ignacio Briones på måndagen.

Börsen i Santiago föll då oroligheterna inleddes. Men nedgången har hittills begränsats till 1,2 procent.

 

 


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?