Annons

Våldsamma protester mot chockhöjda bensinpriser i Iran – en dödad

En oväntad prishöjning av bensin har lett till omfattande protester i Iran.

En person har dödats och en gränsövergång mellan Iran och Irak har stängt på grund av oroligheterna i de båda länderna.

De höjda priserna utlöste våldsamma protester i flera iranska städer. Demonstrationer i Sirjan i centrala Iran beskrivs som allvarliga av den statliga nyhetsbyrån Irna. Där uppges demonstranter ha attackerat och försökt sätta eld på ett lager med bränsle. Men de hindrades av polis.

En person dödades och flera skadades – oklart hur – under oroligheterna i Sirjan, enligt den halvstatliga nyhetsbyrån Isna. Enligt Mohammad Mahmodabadi, guvernör i Sirjan, hade polis fått order om att endast avlossa varningsskott. Det finns dock rapporter om beväpnade män utan uniform som öppnat eld, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Även i städerna Abadan, Ahvaz, Bandar Abbas, Birjand, Gachsaran, Isfahan, Khoramshahr, Mahshahr, Mashhad, Shiraz och i huvudstaden Teheran har protester genomförts.

I Ahvaz har en bank satts i brand och i Khoramshahr rapporteras flera personer skottskadats när de angreps av ”oidentifierade beväpnade individer”, rapporterar statlig tv enligt nyhetsbyrån AFP.

Priset på bensin höjdes med drygt 50 procent på fredagen samtidigt som ransoneringskort infördes. Den 50-procentiga höjningen avser 60 liter per månad och fordon. För varje tankad liter därutöver blir prishöjningen 300 procent.

Prishöjningen kommer efter en längre tid av ekonomisk oro i landet som haft svårare att sälja sin olja sedan USA drog sig ur kärnenergiavtalet, som slöts med Iran 2015, och återinförde sanktioner.

Irans president Hassan Rohani har sagt att syftet med bensininitiativet är att höja befolkningens livskvalitet. Vinsten från prishöjningen ska delas ut till omkring 18 miljoner hushåll månadsvis. Men i Iran uttrycks oro för att det höjda bensinpriset kommer att leda till högre pris på andra varor.

”När bensinpriset går upp så går priset på andra varor upp. Och jag tror inte att utbetalningarna kommer att täcka skillnaden”, säger 48-åriga Said till det Qatarbaserade tv-bolaget al-Jazira.

Irak stängde under lördagen en gränsövergång i söder till Iran för resande i båda riktningarna, säger två säkerhetskällor till Reuters.

Stängningen har begärts av Teheran med anledning av de pågående protesterna i de båda länderna. Gränsen ska hållas stängd tills nya besked kommer, men det ska inte påverka varuinförsel eller handeln, enligt källorna.

I Irak har stora delar av befolkningen demonstrerat mot korruption och arbetslöshet i flera veckor. Över 300 människor har dödats i protesterna.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?