ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Våldsamma protester mot chockhöjda bensinpriser i Iran – en dödad

En oväntad prishöjning av bensin har lett till omfattande protester i Iran.

En person har dödats och en gränsövergång mellan Iran och Irak har stängt på grund av oroligheterna i de båda länderna.

De höjda priserna utlöste våldsamma protester i flera iranska städer. Demonstrationer i Sirjan i centrala Iran beskrivs som allvarliga av den statliga nyhetsbyrån Irna. Där uppges demonstranter ha attackerat och försökt sätta eld på ett lager med bränsle. Men de hindrades av polis.

En person dödades och flera skadades – oklart hur – under oroligheterna i Sirjan, enligt den halvstatliga nyhetsbyrån Isna. Enligt Mohammad Mahmodabadi, guvernör i Sirjan, hade polis fått order om att endast avlossa varningsskott. Det finns dock rapporter om beväpnade män utan uniform som öppnat eld, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Även i städerna Abadan, Ahvaz, Bandar Abbas, Birjand, Gachsaran, Isfahan, Khoramshahr, Mahshahr, Mashhad, Shiraz och i huvudstaden Teheran har protester genomförts.

I Ahvaz har en bank satts i brand och i Khoramshahr rapporteras flera personer skottskadats när de angreps av ”oidentifierade beväpnade individer”, rapporterar statlig tv enligt nyhetsbyrån AFP.

Priset på bensin höjdes med drygt 50 procent på fredagen samtidigt som ransoneringskort infördes. Den 50-procentiga höjningen avser 60 liter per månad och fordon. För varje tankad liter därutöver blir prishöjningen 300 procent.

Prishöjningen kommer efter en längre tid av ekonomisk oro i landet som haft svårare att sälja sin olja sedan USA drog sig ur kärnenergiavtalet, som slöts med Iran 2015, och återinförde sanktioner.

Irans president Hassan Rohani har sagt att syftet med bensininitiativet är att höja befolkningens livskvalitet. Vinsten från prishöjningen ska delas ut till omkring 18 miljoner hushåll månadsvis. Men i Iran uttrycks oro för att det höjda bensinpriset kommer att leda till högre pris på andra varor.

”När bensinpriset går upp så går priset på andra varor upp. Och jag tror inte att utbetalningarna kommer att täcka skillnaden”, säger 48-åriga Said till det Qatarbaserade tv-bolaget al-Jazira.

Irak stängde under lördagen en gränsövergång i söder till Iran för resande i båda riktningarna, säger två säkerhetskällor till Reuters.

Stängningen har begärts av Teheran med anledning av de pågående protesterna i de båda länderna. Gränsen ska hållas stängd tills nya besked kommer, men det ska inte påverka varuinförsel eller handeln, enligt källorna.

I Irak har stora delar av befolkningen demonstrerat mot korruption och arbetslöshet i flera veckor. Över 300 människor har dödats i protesterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer