”Helmut Langs flaggskeppsbutik i Meatpacking District blev tömd och vandaliserad”, berättar Stephen Ferber, svensk entreprenör och modeskapare, vars butik ligger granne med det österrikisk-amerikanska klädmärket.
Stephen F, som varumärket heter, klarade sig däremot. Nu har skyltfönstret på butiken täckts av plywoodskivor, en åtgärd som många detaljhandlare på Manhattan tvingats genomföra.
”Allt är täckt av träskivor nu. Det kommer nog att bli värre under onsdagen”, säger Leonard Schaltz om den svenska godisaffären Bonbon på Lower East Side, som Di berättade om i förra veckan.
”Det är vansinnigt, som en Batman-dystopi. Jag har hört helikoptrar och sirener sedan i morse”, fortsätter Leonard Schaltz och tillägger:
”Hela Soho är länsat. De står i gäng med hammare och väskor och väntar på att polisen ska försvinna, tillsammans med demonstranterna.”
I New York finns en rad svenska butiker med hög profil. Skjorttillverkaren Eton och bagerikedjan Fabrique är ett par exempel.
Gudrun Sjödén, som driver en stor affärslokal på Greene Street i Soho, säger sig ha klarat sig från vandalisering.
”E-handeln fortsätter att rulla på och våra anställda jobbar hemifrån och sköter service per telefon”, berättar hon.
Fjällräven, som driver en butik på samma gata, drabbades däremot av inbrott och skadegörelse under natten till måndagen.
”Det här var inte några normala demonstranter, sådana brukar knappast gå in i butiker. Det här var brottslingar”, berättar Martin Nordin, som är storägare och ordförande i Fjällrävens börsnoterade ägare Fenix Outdoor.
New Yorks polis lyckades dock gripa tre personen i butiken vid en andra stöldräd.
Martin Nordin, som själv befinner sig utanför Boston, säger att krisläget är oroväckande. Upplopp i storstäder som New York eller Los Angeles har förekommit förut, påpekar han.
”Den spridning som det här beteendet har fått i andra delar av USA, och även till små och medelstora städer, besvärar mig”, säger han.

Fjällräven driver ett 30-tal butiker i USA, varav många hållit stängt under corona-utbrottet. Han påpekar att stora delar USA:s detaljhandel dragits med problem redan innan virusutbrottet – och osäkerheten kring när Nordamerika får se en återhämtning är betydande. Turismen riskerar att dröja, och konsumtionslusten kan mycket väl vara dämpad under en tid.
”En situation med nedsänkningar, sjukdom och stigande osäkerhet på arbetsmarknaden har skapat en väldigt besvärlig grogrund”, säger Martin Nordin.
Anna Throne-Holst, som är vd för svenska handelskammaren i New York, är inne på samma linje.
”Vi är epicenter för epidemin här i New York och 40 miljoner amerikaner går mot arbetslöshet”, säger hon och tillägger att frustration och rädsla över förlorade inkomster bidrar till upprorsstämningen.
”Sätter man även det lugnaste vatten på en platta, så kokar det över till slut”, säger Anne Throne-Holst till Di TV:s Ekonomistudion.