1515
Annons

Våldet i USA drabbar svenskar: ”Som en Batman-dystopi”

Svenska entreprenörer i USA drabbas hårt av upptrappade protester, våld och vandaliseringar. Flera svenskägda butiker i New York är igenspikade och Fjällräven har utsatts för inbrott. 

”Jag har fyra grannar som utsatts för plundringar. Vi klarade oss precis”, berättar designern Stephen Ferber.

Polis bevakar entrén till Manhattan Bridge.
Polis bevakar entrén till Manhattan Bridge.Foto:Wong Maye-E
Polis arresterar en demonstrant.
Polis arresterar en demonstrant.Foto:Wong Maye-E

”Helmut Langs flaggskeppsbutik i Meatpacking District blev tömd och vandaliserad”, berättar Stephen Ferber, svensk entreprenör och modeskapare, vars butik ligger granne med det österrikisk-amerikanska klädmärket.

Stephen F, som varumärket heter, klarade sig däremot. Nu har skyltfönstret på butiken täckts av plywoodskivor, en åtgärd som många detaljhandlare på Manhattan tvingats genomföra. 

”Allt är täckt av träskivor nu. Det kommer nog att bli värre under onsdagen”, säger Leonard Schaltz om den svenska godisaffären Bonbon på Lower East Side, som Di berättade om i förra veckan. 

”Det är vansinnigt, som en Batman-dystopi. Jag har hört helikoptrar och sirener sedan i morse”, fortsätter Leonard Schaltz och tillägger: 

”Hela Soho är länsat. De står i gäng med hammare och väskor och väntar på att polisen ska försvinna, tillsammans med demonstranterna.” 

I New York finns en rad svenska butiker med hög profil. Skjorttillverkaren Eton och bagerikedjan Fabrique är ett par exempel. 

Gudrun Sjödén, som driver en stor affärslokal på Greene Street i Soho, säger sig ha klarat sig från vandalisering.

”E-handeln fortsätter att rulla på och våra anställda jobbar hemifrån och sköter service per telefon”, berättar hon. 

Fjällräven, som driver en butik på samma gata, drabbades däremot av inbrott och skadegörelse under natten till måndagen. 

”Det här var inte några normala demonstranter, sådana brukar knappast gå in i butiker. Det här var brottslingar”, berättar Martin Nordin, som är storägare och ordförande i Fjällrävens börsnoterade ägare Fenix Outdoor. 

New Yorks polis lyckades dock gripa tre personen i butiken vid en andra stöldräd. 

Martin Nordin, som själv befinner sig utanför Boston, säger att krisläget är oroväckande. Upplopp i storstäder som New York eller Los Angeles har förekommit förut, påpekar han. 

”Den spridning som det här beteendet har fått i andra delar av USA, och även till små och medelstora städer, besvärar mig”, säger han. 

Chanels butik på Madison Avenue i New York.
Chanels butik på Madison Avenue i New York.Foto:Mark Lennihan

Fjällräven driver ett 30-tal butiker i USA, varav många hållit stängt under corona-utbrottet. Han påpekar att stora delar USA:s detaljhandel dragits med problem redan innan virusutbrottet – och osäkerheten kring när Nordamerika får se en återhämtning är betydande. Turismen riskerar att dröja, och konsumtionslusten kan mycket väl vara dämpad under en tid.

”En situation med nedsänkningar, sjukdom och stigande osäkerhet på arbetsmarknaden har skapat en väldigt besvärlig grogrund”, säger Martin Nordin. 

Anna Throne-Holst, som är vd för svenska handelskammaren i New York, är inne på samma linje. 

”Vi är epicenter för epidemin här i New York och 40 miljoner amerikaner går mot arbetslöshet”, säger hon och tillägger att frustration och rädsla över förlorade inkomster bidrar till upprorsstämningen.

”Sätter man även det lugnaste vatten på en platta, så kokar det över till slut”, säger Anne Throne-Holst till Di TV:s Ekonomistudion.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?