1515
Annons

Valdata visar: Sex faktorer som gjorde att Biden vann

Det återstår fortfarande röster att räkna och mängder av valdata att analysera. Men redan nu finns ett antal förklaringar till varför Joe Biden inte bara fick flest röster i valet utan dessutom säkrade flest elektorer.

Foto:Jae C. Hong

Lockade utbildade vita: Donald Trump stärkte sitt stöd bland sina traditionella stödgrupper, som landsbygdsbor utan collegeutbildning, jämfört med för fyra år sedan i flera vågmästarstater, noterar Bloomberg. Han förlorade valet för att utbildade stadsbor valde Joe Biden i överväldigande antal, skriver nyhetsbyrån.

I 13 nyckeldelstater var Bidens stöd i stads- och förortskommuner med den högsta andelen utbildade vita 4,4 procentenheter högre än för Hillary Clinton i valet 2016, enligt Bloombergs analys.

Cirka 42 av landets vita gav sitt stöd till Biden, enligt NBC. Motsvarande siffra bland afro-amerikaner var 87 procent.

Mobilisering: Någon massflykt från Donald Trump handlar det inte om. Både Trump- och Bidenkampanjen lyckades få fler att rösta men under de senaste dagarnas rösträkning har flera experter pekat på att Biden sannolikt lyckats bättre än sin rival när det gäller mobilisering.

Pengar: Donald Trump och republikanerna hade en rejäl krigskassa när de gick in i valrörelsen. Men Joe Biden och Kamala Harris lyckades mobilisera demokraterna och samlade in miljardbelopp. Bara under första halvan av oktober samlade han in dubbelt så mycket pengar som Trump och republikanerna. Bidenlägret hade då 239 miljoner dollar i kassan, dubbelt så mycket som Trumpkampanjen. Därmed kunde de överglänsa motståndaren i exempelvis tv-reklam.

Anti-Trump: Valet var egentligen en mängd val utöver presidentvalet, bland annat senats- och representanthusval. Republikanerna ser generellt ut att ha gått bättre i övriga val än presidentvalet, vilket talar för att en hel del amerikaner helt enkelt inte ville lägga sin röst på Trump. Statistiksajten 538:s redaktionschef Micah Cohen pekar på detta som en förklaring till utgången i presidentvalet, men han säger att det inte handlar om någon enorm effekt.

Corona: Pandemin har slagit hårt mot USA. I många fall ökar stödet för presidenten i kristider. Men Donald Trump har fått hård kritik för brister i viruskampen och även om han försökte flytta fokus blev pandemin en viktig del i valrörelsen. Enlig en undersökning från institutet Pew förra månaden hade Biden ett övertag på Trump med 17 procentenheter när det gäller amerikanernas förtroende för deras respektive coronastrategi, noterar BBC.

Ekonomin, som är en viktig valfråga, sänktes också av pandemin, med bland annat rusande arbetslöshet som följd. Ekonomin, som varit Trumps starka kort, kunde skötas lika väl av Joe Biden, var slutsatsen i en CNN-underökning i början av oktober. Det var ett trendbrott från hur respondenterna svarat tidigare under året, då flest hade högst förtroende för Trump i ekonomifrågan.

Kvinnliga röster: Fler kvinnor än män röstade när amerikanerna levererade det högsta valdeltagandet på ett århundrade, skriver Reuters. Och 56 procent av dem valde Joe Biden jämfört med 48 procent av männen, enligt vallokalsundersökningar gjorda av opinionsfirman Edison.


Innehåll från BAE SystemsAnnons

BAE Systems Bofors bidrar till Sverige som attraktiv försvarspartner

BAE Systems Bofors är ett av de äldsta företagen inom svenskt försvar med gedigen erfarenhet av att utveckla och producera försvarssystem. I ett internationellt oroligt säkerhetsläge menar Stefan Löfström, Marknads- & försäljningschef, att det blivit allt viktigare att säkerställa försörjningstryggheten för Sverige och att kunna hålla verksamheten i rörelse även i händelse av kris eller krig.

– Det viktiga är att fortsätta hålla god och nära dialog med leverantörer, myndigheter, politiker och övrig industri, säger han.

BAE Systems är en av världens största försvarskoncerner med 90 000 anställda i fler än 40 länder. I koncernen utvecklar man allt från sensorer till hangarfartyg och är den uppdelad i tolv affärssektorer. BAE Systems Bofors utvecklar försvarssystem inom artilleri, marina pjäser och ammunition. I verksamheten i Karlskoga har man kunnande och spetskompetens för att utveckla och producera internationellt konkurrenskraftiga system.

– Vi är stolta över vår historia och att vara en så viktig del av svensk försvarsförmåga med våra system och produkter. Vi ägs av brittisk-amerikanska BAE Systems-koncernen men är erkända som ett svenskt försvarsföretag som lyder under svensk lagstiftning. Det är en fördel att vara ett mindre och flexibelt företag med lång erfarenhet av att arbeta på en internationell marknad, och samtidigt ha musklerna och den kompletterande kompetens som finns i koncernen, säger Stefan Löfström.

Försörjningskapacitet och utveckling i fokus

Trots att exporten står för 80 procent av omsättningen, vilket gör Sverige till en attraktiv försvarspartner internationellt, understryker Stefan att samarbetet och dialogen med den svenska kunden är enormt viktigt. På samma sätt är det politiska stödet från Sverige viktigt och nödvändigt i internationella samarbetsprojekt och exportaffärer. Dialogen med andra parter är viktigare än någonsin i dessa orostider. Ett stort fokus läggs nu på att trygga försvarets försörjningskedjor och detta bidrar BAE Systems Bofors till genom sitt samarbete med den svenska kunden och med sina leverantörer.

– Vi är en utvecklingsintensiv verksamhet som skapar förstklassiga försvarssystem och försvarsförmågor i nära samverkan med Försvarsmakten, andra myndigheter och företag inom försvarssektorn. Vi måste hela tiden se till att ligga i framkant med teknologi och lösningar som möter kundernas behov och nya hotbilder. En tredjedel av våra drygt 500 anställda arbetar med koncept-, teknik- och produktutveckling. 

Läs mer om BAE Systems Bofors 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BAE Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?