Annons

Valdata visar: Sex faktorer som gjorde att Biden vann

Det återstår fortfarande röster att räkna och mängder av valdata att analysera. Men redan nu finns ett antal förklaringar till varför Joe Biden inte bara fick flest röster i valet utan dessutom säkrade flest elektorer.

Foto:Jae C. Hong

Lockade utbildade vita: Donald Trump stärkte sitt stöd bland sina traditionella stödgrupper, som landsbygdsbor utan collegeutbildning, jämfört med för fyra år sedan i flera vågmästarstater, noterar Bloomberg. Han förlorade valet för att utbildade stadsbor valde Joe Biden i överväldigande antal, skriver nyhetsbyrån.

I 13 nyckeldelstater var Bidens stöd i stads- och förortskommuner med den högsta andelen utbildade vita 4,4 procentenheter högre än för Hillary Clinton i valet 2016, enligt Bloombergs analys.

Cirka 42 av landets vita gav sitt stöd till Biden, enligt NBC. Motsvarande siffra bland afro-amerikaner var 87 procent.

Mobilisering: Någon massflykt från Donald Trump handlar det inte om. Både Trump- och Bidenkampanjen lyckades få fler att rösta men under de senaste dagarnas rösträkning har flera experter pekat på att Biden sannolikt lyckats bättre än sin rival när det gäller mobilisering.

Pengar: Donald Trump och republikanerna hade en rejäl krigskassa när de gick in i valrörelsen. Men Joe Biden och Kamala Harris lyckades mobilisera demokraterna och samlade in miljardbelopp. Bara under första halvan av oktober samlade han in dubbelt så mycket pengar som Trump och republikanerna. Bidenlägret hade då 239 miljoner dollar i kassan, dubbelt så mycket som Trumpkampanjen. Därmed kunde de överglänsa motståndaren i exempelvis tv-reklam.

Anti-Trump: Valet var egentligen en mängd val utöver presidentvalet, bland annat senats- och representanthusval. Republikanerna ser generellt ut att ha gått bättre i övriga val än presidentvalet, vilket talar för att en hel del amerikaner helt enkelt inte ville lägga sin röst på Trump. Statistiksajten 538:s redaktionschef Micah Cohen pekar på detta som en förklaring till utgången i presidentvalet, men han säger att det inte handlar om någon enorm effekt.

Corona: Pandemin har slagit hårt mot USA. I många fall ökar stödet för presidenten i kristider. Men Donald Trump har fått hård kritik för brister i viruskampen och även om han försökte flytta fokus blev pandemin en viktig del i valrörelsen. Enlig en undersökning från institutet Pew förra månaden hade Biden ett övertag på Trump med 17 procentenheter när det gäller amerikanernas förtroende för deras respektive coronastrategi, noterar BBC.

Ekonomin, som är en viktig valfråga, sänktes också av pandemin, med bland annat rusande arbetslöshet som följd. Ekonomin, som varit Trumps starka kort, kunde skötas lika väl av Joe Biden, var slutsatsen i en CNN-underökning i början av oktober. Det var ett trendbrott från hur respondenterna svarat tidigare under året, då flest hade högst förtroende för Trump i ekonomifrågan.

Kvinnliga röster: Fler kvinnor än män röstade när amerikanerna levererade det högsta valdeltagandet på ett århundrade, skriver Reuters. Och 56 procent av dem valde Joe Biden jämfört med 48 procent av männen, enligt vallokalsundersökningar gjorda av opinionsfirman Edison.


Innehåll från TamtronAnnons

Smart fordonsvåg revolutionerar viktig del av logistikflödet

Ett överlastat lastbilsekipage kan bli en dyr historia. Här gäller det att väga fordonet på ett tillförlitligt sätt för att garantera att lasten ligger inom lagens ramar, men också för att lasta så kostnadseffektivt och hållbart som möjligt. Nyckeln till framgång skulle kunna vara smartare vågsystem. 

Alla företag som på ett eller annat sätt arbetar med transport kan nog enas om att vägning av last är en central del av verksamheten. Här handlar det om att lasta så effektivt som möjligt och därmed minska antalet transporter – och samtidigt undvika överlastning. 

Tamtron är ett av få företag i Sverige som riktat in sig på vägning, och besitter första plats när det gäller vägning och vågsystem för hjulburna fordon. Sedan 1989 har företaget hjälpt sina kunder att effektivisera sitt arbete och levererat träffsäkra lösningar. Nu väljer Tamtron att utöka sitt erbjudande inom affärssegmentet Transport & Logistik, där man räknar med att göra enorm skillnad med sina vågsystem. Här handlar det framför allt om uppkopplade markförlagda fordonsvågar.

– Vi levererar en våg från Motus Weighings som kan väga en långtradares vikt och samla in träffsäkra mätdata på bara några sekunder, utan att ekipaget behöver stanna. Detta innebär att vi kan effektivisera vägningsprocessen, undvika tomgångskörning och spara in på 1000-tals liter bränsle. Tillsammans med detta vågsystem kan vi även leverera axelvikter, säger Thomas Larsson, vd på Tamtron i Sverige.

Den dynamiska vågen kan förbättra logistikflödet på ett väldigt konkret sätt. Traditionella markförlagda vågar ockuperar en stor yta på ett logistikområde då de behöver vara runt 24 meter, medan vågen som Tamtron levererar enbart är sex meter lång. Här frigörs en stor yta som kan användas för kärnverksamheten.

Tamtron tillhandahåller också ett molnsystem som automatiskt samlar in vägningsdata. Systemet identifierar vilket fordon som kör över vågen och slår fast aktuell vikt, tid och plats. Här ges möjligheten för alla berörda att få realtidsuppdaterad information direkt i mobiltelefonen, och underlaget kan användas för att göra rapporter och fakturaunderlag. 

– Behovet av att mäta och samla in data ökar hela tiden inom den här branschen, och utvecklingen går otroligt snabbt. På bara sju år har företagen gått från att skriva ner vägningsresultat på papper, till att vilja få in detta i digitala system direkt, säger Thomas Larsson och tillägger:

–  Möjligheterna med dynamiska och uppkopplade fordonsvågar är väldigt många, och vi vet att det här kommer bli en game changer för företag inom transport- och logistikbranschen. 

Fakta om Tamtron 

Tamtron är en internationell tillverkare av intelligenta vågar och informationshanteringsystem för vägningstransaktioner. Företaget utvecklar och säljer vågsystem för mobila maskiner som hjullastare, gaffeltruckar och timmerhanterare samt vågsystem för tung vägning av exempelvis lastbilar och tåg. Tamtron är dessutom ackrediterat kontrollorgan och utför verifiering av olika vågsystem.

Är du nyfiken på hur du kan effektivisera dina transporter med ett smartare vågsystem? Läs mer här. 

 

Mer från Tamtron

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tamtron och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?