”Ni har säkert hört!” skanderade Donald Trump inför supportrar i valrörelsens absoluta slutspurt.
”Bidens sympatisörer inom extremvänstern hotar med plundring och upplopp om de inte får som de vill.”
Bland demokrater finns samma oro över motståndarlägret, och amerikanska medier rapporterar att butiker i städer som San Francisco, Boston, Chicago och New York har skyddat sina skyltfönster med plywood-skivor i händelse av upplopp.
”Det är klokt att vara bekymrad över det osäkra”, säger Jeremy Fielding som arbetar med krishantering på den internationella konsult och pr-byrån Kekst CNC, där svenska JKL ingår.
Risken för oro understryks av att frivilligorganisationen Guardian Angels lovat att patrullera amerikanska städer med 4000 av sina medlemmar efter valet.
”Vi kommer att vara på gatan eftersom vi befarar att den ena sidan eller den andra inte kommer att vara nöjda med valutgången”, säger organisationens grundare Curtis Sliwa apropå mobiliseringen.
Jeremy Fielding poängterar att även större företag, eller sådana som saknar skylfönster, gör klokt i att ta oron på allvar.
”Det kan handla om att förbereda sig för scenarier som har med civil olydnad att göra, liksom ämnen som att försäkra egendom och se till att anställda är omhändertagna”, säger han i ett samtal med DiTV.
”Till det kommer frågan om vad längre osäkerhet kan tänkas göra med marknaden och att börshandlade bolag har en dialog med sina intressenter, för att diskutera hur affärer ska skötas i en miljö där det finns många frågor men få svar.”
Det amerikanska valet år 2000 kommer ofta upp i diskussioner rörande utdragen politisk osäkerhet. Men Jeremy Fielding påpekar att årsskiftet elva månader tidigare också omgavs av stor oro, i samband med befarat teknikstrul vid millennieskiftet.
”Det visade sig vara en icke-händelse”, säger han med tillägger att företagsledare som vidtog stora förberedelser den gången inte nödvändigtvis gjorde fel.
”Ansvarigt ledarskap handlar om att planera och tänka på sämsta tänkbara scenario och sedan hoppas att de inte inträffar.”