1515
Annons

Val-oro bland USA:s företag – butiksägare spikar för sina fönster

Butiksägare i USA spikar upp plywood-skivor för sina skyltfönster, medan andra företag ser över personalfrågor och sitt försäkringsskydd.

”Ansvarigt ledarskap handlar om att planera och tänka på sämsta tänkbara scenario och sedan hoppas att de inte inträffar”, säger en krishanterare till Di.

Foto:Susan Walsh
Krishanterare Jeremy Fielding.
Krishanterare Jeremy Fielding.

”Ni har säkert hört!” skanderade Donald Trump inför supportrar i valrörelsens absoluta slutspurt.

”Bidens sympatisörer inom extremvänstern hotar med plundring och upplopp om de inte får som de vill.” 

Bland demokrater finns samma oro över motståndarlägret, och amerikanska medier rapporterar att butiker i städer som San Francisco, Boston, Chicago och New York har skyddat sina skyltfönster med plywood-skivor i händelse av upplopp.

”Det är klokt att vara bekymrad över det osäkra”, säger Jeremy Fielding som arbetar med krishantering på den internationella konsult och pr-byrån Kekst CNC, där svenska JKL ingår. 

Risken för oro understryks av att frivilligorganisationen Guardian Angels lovat att patrullera amerikanska städer med 4000 av sina medlemmar efter valet. 

”Vi kommer att vara på gatan eftersom vi befarar att den ena sidan eller den andra inte kommer att vara nöjda med valutgången”, säger organisationens grundare Curtis Sliwa apropå mobiliseringen. 

Jeremy Fielding poängterar att även större företag, eller sådana som saknar skylfönster, gör klokt i att ta oron på allvar. 

”Det kan handla om att förbereda sig för scenarier som har med civil olydnad att göra, liksom ämnen som att försäkra egendom och se till att anställda är omhändertagna”, säger han i ett samtal med DiTV.

”Till det kommer frågan om vad längre osäkerhet kan tänkas göra med marknaden och att börshandlade bolag har en dialog med sina intressenter, för att diskutera hur affärer ska skötas i en miljö där det finns många frågor men få svar.”

Det amerikanska valet år 2000 kommer ofta upp i diskussioner rörande utdragen politisk osäkerhet. Men Jeremy Fielding påpekar att årsskiftet elva månader tidigare också omgavs av stor oro, i samband med befarat teknikstrul vid millennieskiftet. 

”Det visade sig vara en icke-händelse”, säger han med tillägger att företagsledare som vidtog stora förberedelser den gången inte nödvändigtvis gjorde fel. 

”Ansvarigt ledarskap handlar om att planera och tänka på sämsta tänkbara scenario och sedan hoppas att de inte inträffar.”

 


Innehåll från HaglöfsAnnons

Haglöfs Restored – second hand gear for first hand adventures

Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.
Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.

Begagnade kläder återställs och blir lika funktionella och fina som nya, samtidigt som avfall, utsläpp och resursanvändning minskar. Nu gör Haglöfs Restored det enklare för oss att minska vårt avtryck.

I över hundra år har Haglöfs tillverkat produkter som inspirerar människor att uppleva naturen. Att bidra till att naturen bevaras och kan upplevas i många generationer framöver ligger i företagets dna. Som ett led i hållbarhetsarbetet har varumärket skapat Haglöfs Restored, en kollektion med begagnade kläder som är lika funktionella som nyproducerade produkter, men som har en hel del extra fördelar för miljön. 

– För att tillverka kläder krävs resurser som energi, vatten och råvaror. Varje gång vi kan förlänga en produkts livslängd genom produktvård, reparation eller återanvändning så utnyttjar vi de resurserna på ett bättre sätt. Och framför allt undviker vi att använda ytterligare resurser genom att producera nya produkter, säger Fredrik Ohlsson, vd på Haglöfs.

Stort intresse för att handla begagnat

Till Haglöfs Restored kommer kläder på grund av produktionsfel, garantier och returer, eller för att konsumenten helt enkelt tröttnat på sitt plagg. Oavsett ursprung går alla produkter igenom en rigorös rengörings-, reparations- och impregneringsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder. Genom att återställa gamla produkter som ingen längre vill ha bidrar Haglöfs till mindre avfall, utsläpp och vattenanvändning i produktionsprocessen, samtidigt som de håller fortfarande högkvalitativa material borta från soptippen. Och intresset för att handla begagnat är stort.

– I arbetet med att ta fram Haglöfs Restored gjorde vi konsumentstudier som visade på ett stort sug efter att handla secondhand som man vet håller måttet. Att så många vill göra ett aktivt val att minska miljöavtrycket genom att köpa begagnat är väldigt glädjande, säger Fredrik Ohlsson.

Från slit och släng till cirkulärt

För Haglöfs startar hållbarhetsarbetet redan i företagets designfilosofi. Genom att skapa tidlösa kläder av hög kvalitet så ökar förutsättningarna att de får leva länge. Med konceptet Haglöfs Restored har man nu också skapat ett sätt att ytterligare förlänga livslängden på produkterna.

– För oss handlar det både om att se till att produkter används så länge som möjligt, och om att utforska nya affärsmodeller som innebär att vi inte alltid behöver producera nya produkter för att fortsätta växa som företag. Haglöfs Restored är en del av en process som syftar till att förändra hur vi handlar; att ta oss från en linjär modell med en slit-och-släng-filosofi till ett cirkulärt och mer resursåterhållsamt köpbeteende, säger Fredrik Ohlsson.

Fakta Haglöfs
Svenska outdoorvarumärket Haglöfs grundades 1914 av Wiktor Haglöf. De designar och utvecklar kläder, skor, ryggsäckar och sovsäckar i Stockholm och är verksamma i Europa och delar av Asien. Läs mer på www.haglofs.se 

www.haglofsrestored.com

 

Mer från Haglöfs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Haglöfs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?