Annons

Val i Danmark: Vågmästarroll för nytt parti

Som väntat ser vänsterblocket ut att med god marginal bli större än högerblocket i det danska valet. Men det nya mittenpartiet Moderaterna blir vågmästare och har inte valt sida.

Danska Moderaternas partiledare Lars Løkke Rasmussen.
Danska Moderaternas partiledare Lars Løkke Rasmussen.Foto:Johan Nilsson/TT

När de flesta röster är räknade i det danska valet är det omöjligt att peka ut någon segrare. Som väntat blir Socialdemokraterna största parti med runt 24 procent av rösterna. Tillsammans med sina fyra stödpartier får vänsterblocket 86 mandat vilket är klart mer än högerblockets 73 mandat. 

Men det är ändå långt ifrån säkert att statsminister Mette Frederiksen återigen kan bilda en socialdemokratisk minoritetsregering. Allt talar istället för komplicerade och ovissa regeringsförhandlingar. Anledningen är att det nya partiet Moderaterna, bildat så sent som i juni i år, ser ut att få 17 mandat vilket skulle ge partiet en vågmästarroll. Partiet leds av förre statsministern Lars Løkke Rasmussen som vägrat välja sida i valrörelsen. Tvärtom har han sagt att han gärna ser en bred samlingsregering i mitten och räds inte långa förhandlingar.

Även Mette Frederiksen har i valrörelsen sagt att hon gärna bildar en bred regering tillsammans med ett eller par av högerpartierna. Inför segerrusiga partimedlemmar sa Lars Løkke Rasmussen på tisdagskvällen att han inte heller utesluter en ny period för Mette Frederiksen. 

”När hon säger att hon vill ha en bred regering beror det på att hon vill bli statsminister igen. Det är också möjligt att hon blir det. Det kan jag inte veta, men jag vet med säkerhet att Danmark behöver en ny regering.”

Största partiet på högersidan blir Venstre som samlar runt 14 procent av rösterna. Det är en kraftig tillbakagång med nära 10 procent jämfört med förra valet 2019. Ett annat parti på högersidan, De Konservative, är en annan stor förlorare. Så sent som i somras hade partiet 16 procent i opinionsundersökningarna. Men efter ett antal skandaler kring partiledaren Sören Pape Poulsen, har stödet eroderat och enligt de preliminära siffrorna får partiet knappt sex procent av rösterna. 

Det var den 5 oktober som Mette Frederiksen utlyste nyval. Annars hade hon riskerat att bli bortröstad som statsminister efter hot från ett av sina stödpartier, Radikale Venstre. Den rekordkorta valrörelsen har präglats mer av samförstånd än påhopp. Enligt bedömare handlar det om att vara förberedd inför långa regeringsförhandlingar efter valet där inga broar får brännas. De lär börja imorgon och i centrum står alltså den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen och hans parti Moderaterna. 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera