Annons

Vågen planar ut – 1,3 miljoner nya arbetslösa i USA förra veckan

Den amerikanske varselvågen minskar snabbare än väntat. 

Oro för att förnyad coronasmitta ska ge nya nedstängningar och bromsa USA-ekonomin tyngde dock New York-börsen något vid torsdagens öppning.

Foto:TT

Under förra veckan ansökte ytterligare 1,315 miljoner amerikaner om arbetslöshetsstöd, enligt arbetsmyndigheten DOI.

Det är 99.000 färre nytillkomna än veckan dessförinnan. Därmed fortsätter den stadiga nedgången från toppnoteringen 6,9 miljoner under en enda vecka i slutet av mars, om än med lägre hastighet än tidigare i vår. 

Snittprognoserna låg i snitt på 1,375 miljoner, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning.

Antalet arbetslösa med understöd har också börjat vika långsamt, enligt statistik som ligger en vecka efter nyansökningarna.

Siffran toppade på 24,9 miljoner personer i början av maj och låg den sista hela juniveckan på 18,1 miljoner mot 18,8 miljoner veckan före. Förväntningarna på 18,75 miljoner.

Stora varsel fortsätter dock att komma in. Flygbolaget United varnade på onsdagen att ungefär 36.000 anställda kan bli av med sina jobb. Det motsvarar en tredjedel av arbetsstyrkan.

Även snabbt ökad smittspridning hotar nu att hejda den långsamma förbättringen på arbetsmarknaden.

På onsdagen rapporterades 62.245 nya bekräftade coronasmittade i USA, det femte rekordet på nio dagar och en fördubbling jämfört med läget för två veckor sedan. Hittills har nära 3 miljoner amerikaner smittats av viruset, varav drygt 130.000 har dött.

Smittan har dragit sig från nordost, där New York-området har varit hårt drabbat, till södra och västra USA med folkrika delstater som Florida, Texas och Kalifornien. Därifrån kommer nu många signaler om nya nedstängningar som bromsar ekonomin.

Även i delstaten Oklahoma blir allt fler smittade, drygt två veckor efter att Donald Trump höll sitt sitt första stormöte under pandemin med omkring 6.000 deltagare där.

Presidenten pressar på för att hålla USA öppet. En svag ekonomi skulle troligen minska hans chanser att bli omvald i presidentvalet om mindre än fyra månader.

Tidigare har han angripit guvernörer, oftast demokrater, som har stängt ned drabbade områden. Nu står slaget om skolorna.

Donald Trump har i veckan både angripit smittskyddsmyndigheten CDC för ”hårda och dyra riktlinjer” för skolor som vill öppna i höst och hotat att dra in statsstöd till dem som inte öppnar med undervisning på plats i höst.

Han lyfter fram Sverige som ett positivt exempel.

”I Tyskland, Danmark, Norge och Sverige och många andra länder är skolor utan problem”, twittrade han på onsdagen.


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?