Annons

Vägen in i ett avgörande ämne

Förtroendet för regeringens och riksdagens integrationspolitik är lågt i det svenska näringslivet, men samtidigt sätter stora delar av samhället hoppet till att näringslivet ska skapa jobb till nyanlända som står långt från arbetsmarknaden. 

Den 24 november sparkade Dagen industri igång serien ”Vägen in” för att sätta ljuset på många av de goda exempel som finns runt om där företagen gör sitt för att de nya människor som kommit till Sverige också ska vara med och bygga landet. Och det på ett meningsfullt sätt via sitt arbete och ett socialt sammanhang.

Samtidigt har ambitionen under den här månadslånga artikelserien varit att belysa alla de problem och utmaningar som finns för individer, samhälle och företag kring integrationen för landets beslutsfattare inom politik och näringsliv.

I dag ser vi tyvärr en mycket oroande utveckling där vi är på väg att skapa parallellsamhällen med stora grupper som aldrig inkluderas.

Men företagarnas engagemang i frågan är stor i dag. Och näringslivets vägval har under århundraden varit avgörande för Sveriges totala välfärd. 

Förstås finns ett medmänskligt perspektiv i grunden hos landets företagare, men samtidigt handlar det om att forma ett tryggt samhälle som hänger ihop, att folk mår bra, kan göra rätt för sig och i slutänden kan konsumera företagens produkter och tjänster direkt och indirekt.

Företagarna tror mer på sin egen förmåga att lösa problemen än politikerna.

Men de efterfrågar enklare regler, mindre byråkrati, snabbare processer kring uppehållstillstånd, arbetstillstånd. Under den här månaden har vi publicerat omkring 40 stycken artiklar och tv-inslag i ämnet. 

Vi har konstaterat att 9 av 10 företagare inte tycker att Sveriges politiker lösa integrationsproblemet.

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri har beskrivit hur man ska undvika Vägen in väggen som flyktinginvandrare. Det handlar helt sonika om att ”skaffa minst svensk gymnasiekompetens, arbeta hårt, odla kontakter, undvik Arbetsförmedlingen och ge aldrig upp”.

Di:s reporter Linnea Bolter har hittat mängder med goda exempel runt om i landet, däribland transportjätten Nobinas arbete för att rekrytera nyanlända svenskar som till exempel Klara Chro Olsson, tidigare simlärare i Kurdistan i Irak som nu är mekaniker på Nobina i Karlstad.

Samtidigt har reportern Linda Öhrn borrat i alla de politiska knutar som omgärdar integrationen på statlig, men framför allt kommunal nivå. Ett av alla exempel kommer från Sollentuna där Abdulkadir Bulhan arbetar som projektledare på Möjligheternas Plats, en mötesplats för unga i Sollentuna på Malmvägen. 

Vi har kallat satsningen för Vägen in. 

Förstås handlar det i huvudsak om vägen in på den svenska arbetsmarknaden och därmed samhället för alla dem som i dag står utanför.

Men lika mycket handlar det om en väg in i ämnet för Dagens industris redaktion och läsare. 

För 2020 blir ett avgörande år för om arbetet med integrationen i Sverige ska lyckas eller inte.

 

Jonas Jonsson är redaktionschef på Dagens industri.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?