1515

Våfflorna får Wall Street att frukta det värsta

Allvaret i corona-krisen understryks av en udda indikator. Waffle House Index, som mäter kraften i amerikanska katastrofer, blinkar rött och kan skapa en självförstärkande spiral. 

Fler dåliga nyheter kan skaka Wall Street redan imorgon. 

På onsdagen firas Våffeldagen i Sverige, en högtid som har ett kristet ursprung, men som numera främst förknippas med att svenskarna plockar fram sina våffeljärn. 

I USA firar man inte högtiden, men maträtten ligger ändå till grund för en udda men allvarlig varningssignal. 

Snabbmatskedjan Waffle House, känd för låga priser och energirika våfflor av amerikansk modell, utmärker sig nämligen för att hålla öppet även i stormiga väder. En orkan-central i delstaten Georgia, portabla generatorer och särskilda menyer för akutlägen är några ingredienser som gör att de nästan 2.000 snabbmatsställena snart kan öppna efter tornado eller översvämning. 

Amerikanska FEMA, en myndighet som ansvarar för katastrofberedskap, använder kedjan som en indikator över stora olyckors utbredning och hur snabbt återhämtningsarbetet går. 

Ett öppet Waffle House indikerar att området är på väg tillbaka till normalläge. Men just nu blinkar indikatorn rött. 

På onsdagen meddelade kedjan att hela 418 av 1.992 restauranger stängt med anledning av corona-utbrottet. Beskedet har följts av en rad mer eller mindre putslustiga tidningsartiklar och kommentarer. 

”Gud hjälpe oss, undergången är nära”, twittrade exempelvis Arkansas tidigare guvernör, republikanen Mike Huckabee med ironisk underton. 

Så sent som i förra veckan höll alla Waffle House öppet, även om ett flertal bara sålde mat för avhämtning. Att så många nu stängt är allt annat än roligt, påpekar Torsten Sløk, chefsekonom på Deutsche Bank i New York:

 ”Waffle House-indikatorn understryker hur allvarligt läget är i den amerikanska ekonomin”, säger toppekonomen till Di. 

Förutom att vara ett tecken på problem i sig självt, förstärker den stängda verksamheten själva nedgången i världens största ekonomi.  

”För varje dag som amerikanska restauranger håller stängt, så kommer recessionen att förvärras ytterligare”, fortsätter Torsten Sløk. 

Jan Häggström, också han en tung ekonom, säger till Di att han avser att grädda våfflor på onsdagens kväll. Han uttrycker samtidigt en allvarlig oro över utvecklingen i den amerikanska ekonomin. 

Imorgon torsdag presenteras nämligen vecko-statistik över antalet nyanmälda arbetslösa. 

”Då väntar förmodligen en rökare som är värre än förra veckans”, säger han med hänvisning till förra torsdagens uppgång på över 30 procent. 

Även Torsten Sløk oroas över arbetsmarknaden, och noterar att antalet timanställda som går till jobbet i USA har minskat med omkring 60 procent de senaste dagarna. 

Den 3 april kommer nästa omgång av den månatliga sysselsättningsstatistiken för mars månad.

”Om arbetslösheten stiger till 4 procent från nuvarande 3,5 procent så innebär det att USA befinner sig i recession”, säger Jan Häggström, med hänvisning till den så kallade Sahm-regeln. 

Den gör gällande att en uppgång på 0,5 procent från botten i amerikansk arbetslöshet är en tidig signal om en recession i USA.  

”Det är ganska sannolikt tror jag”, säger Jan Häggström, som befarar att jobbdatan kan bidra till förnyad turbulens på New York-börsen. 


Innehåll från Orange CyberdefenseAnnons

Orange Cyberdefense CyberSoc ser allt

Det är faktiskt så. De kunder som har givit Orange Cyberdefense mandat att hjälpa dem, har väldigt bra förutsättningar att skydda sin verksamhet med hjälp av bolagets globala Cyber Security Operation Centers – CyberSOCs.

– Här analyseras all data och resultaten används sedan vägledande för att skydda våra kunder, säger Fredrik Svensson, Head of CyberSOC, Orange Cyberdefense Sverige.

Orange Cyberdefenses Cyber Threat Intelligence-data bidrog till att att bolaget hade försprång på marknaden och kunde hjälpa sina kunder med både implementering av Indicators of Compromise (IOCs) och aktiv threat hunting under den gångna sommarens välkända attacker.

Den accelererade digitaliseringen och ransomware-trenden har fortsatt att dominera under 2021 och Orange Cyberdefense ser att det kommer att fortsätta, samtidigt som många cyberattacker blir allt mer komplexa och sofistikerade. Denna utveckling har emellertid också medfört att medvetenheten kring samhällets sårbarhet har höjts, vilket i sin tur har fört upp cybersäkerheten på dagordningen för styrelser och ledningar. 

– Ju mer samhället digitaliseras, desto större inverkan har hoten. Lyckligtvis tar allt fler detta på allvar och ser sig om efter tjänster och lösningar som kan hålla den egna verksamheten trygg, berättar Fredrik Svensson.

Globala muskler – lokal insikt

För att stötta sina kunder i den pågående utvecklingen erbjuder Orange Cyberdefense tjänster inom allt från rådgivning, riskmitigering och riskvisualisering, till dedikerade monitorerings-, detekterings- och responslösningar. Funktionen för bolagets 11 globala CyberSOCs är således att övervaka, upptäcka, undersöka och svara på cyberhot – dygnet runt. 

– De kunskaper vi erhåller med vår Cyber Threat Intelligence använder vi sedan för att ytterligare stärka säkerheten för våra kunder. Den globala inblicken och informationen kombineras därefter med lokal insikt, AI och mänsklig expertis, i form av våra oerhört skickliga ingenjörer och tekniker. 

Fredrik exemplifierar med ett av Orange Cyberdefense senaste kundcase, där bolaget aktivt stöttar ett företags befintliga IT-säkerhetsleverans med en helt anpassad lösning. 

– Tillsammans med kunden bygger vi upp såväl teknik som kunnande för att de ska kunna förbättra sin operationella säkerhet och upprätta en heltäckande CyberSOC.

Fortsätter att vässa sina tjänster

Den samlade kompetens som bolaget har erhållit genom åren har följaktligen skapat ett enormt informationsunderlag och en unik förståelse för kundernas processer och arbetssätt. Denna förståelse har Orange Cyberdefense sedermera nyttjat för att kontinuerligt vässa och utveckla sina tjänster utifrån kundernas feedback och behov. 

– Vi ser en stor efterfrågan på skräddarsydda tjänster för operationellt arbete. Tack vare vår nära samverkan med kunderna kan vi snabbt utforma och exekvera relevanta tjänster som ger mervärde – givetvis anpassade till lokala regulatoriska krav. Därmed hjälper vi både våra kunder och samhället i stort att minimera sina skaderisker, avslutar Fredrik. 

Kontakta Orange Cyberdefense för att få veta mer

Mer från Orange Cyberdefense

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orange Cyberdefense och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?