Annons

Våfflorna får Wall Street att frukta det värsta

Allvaret i corona-krisen understryks av en udda indikator. Waffle House Index, som mäter kraften i amerikanska katastrofer, blinkar rött och kan skapa en självförstärkande spiral. 

Fler dåliga nyheter kan skaka Wall Street redan imorgon. 

På onsdagen firas Våffeldagen i Sverige, en högtid som har ett kristet ursprung, men som numera främst förknippas med att svenskarna plockar fram sina våffeljärn. 

I USA firar man inte högtiden, men maträtten ligger ändå till grund för en udda men allvarlig varningssignal. 

Snabbmatskedjan Waffle House, känd för låga priser och energirika våfflor av amerikansk modell, utmärker sig nämligen för att hålla öppet även i stormiga väder. En orkan-central i delstaten Georgia, portabla generatorer och särskilda menyer för akutlägen är några ingredienser som gör att de nästan 2.000 snabbmatsställena snart kan öppna efter tornado eller översvämning. 

Amerikanska FEMA, en myndighet som ansvarar för katastrofberedskap, använder kedjan som en indikator över stora olyckors utbredning och hur snabbt återhämtningsarbetet går. 

Ett öppet Waffle House indikerar att området är på väg tillbaka till normalläge. Men just nu blinkar indikatorn rött. 

På onsdagen meddelade kedjan att hela 418 av 1.992 restauranger stängt med anledning av corona-utbrottet. Beskedet har följts av en rad mer eller mindre putslustiga tidningsartiklar och kommentarer. 

”Gud hjälpe oss, undergången är nära”, twittrade exempelvis Arkansas tidigare guvernör, republikanen Mike Huckabee med ironisk underton. 

Så sent som i förra veckan höll alla Waffle House öppet, även om ett flertal bara sålde mat för avhämtning. Att så många nu stängt är allt annat än roligt, påpekar Torsten Sløk, chefsekonom på Deutsche Bank i New York:

 ”Waffle House-indikatorn understryker hur allvarligt läget är i den amerikanska ekonomin”, säger toppekonomen till Di. 

Förutom att vara ett tecken på problem i sig självt, förstärker den stängda verksamheten själva nedgången i världens största ekonomi.  

”För varje dag som amerikanska restauranger håller stängt, så kommer recessionen att förvärras ytterligare”, fortsätter Torsten Sløk. 

Jan Häggström, också han en tung ekonom, säger till Di att han avser att grädda våfflor på onsdagens kväll. Han uttrycker samtidigt en allvarlig oro över utvecklingen i den amerikanska ekonomin. 

Imorgon torsdag presenteras nämligen vecko-statistik över antalet nyanmälda arbetslösa. 

”Då väntar förmodligen en rökare som är värre än förra veckans”, säger han med hänvisning till förra torsdagens uppgång på över 30 procent. 

Även Torsten Sløk oroas över arbetsmarknaden, och noterar att antalet timanställda som går till jobbet i USA har minskat med omkring 60 procent de senaste dagarna. 

Den 3 april kommer nästa omgång av den månatliga sysselsättningsstatistiken för mars månad.

”Om arbetslösheten stiger till 4 procent från nuvarande 3,5 procent så innebär det att USA befinner sig i recession”, säger Jan Häggström, med hänvisning till den så kallade Sahm-regeln. 

Den gör gällande att en uppgång på 0,5 procent från botten i amerikansk arbetslöshet är en tidig signal om en recession i USA.  

”Det är ganska sannolikt tror jag”, säger Jan Häggström, som befarar att jobbdatan kan bidra till förnyad turbulens på New York-börsen. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?