1515

Vädret stoppar flygtrafiken i Norrbotten

Två flyg från Luleå flygplats har fått ställas in på grund snöfall och hård vind. SMHI har utfärdat fyra klass 1-varningar för snöfall i Norrbotten och Västerbotten. I inlandet kan det bli uppemot tre decimeter snö på sina håll.

Säsongens första stora snöfall i Sverige har fått stora konsekvenser i Norrbotten och Västerbotten. Två flyg som skulle lyft från Luleå under söndagskvällen har fått ställas in och vända tillbaka till Stockholm.

Ytterligare ett flyg till Pajala är schemalagt under kvällen och resenärer uppmanas hålla sig uppdaterade om förändringar. Umeås flygplats har däremot inte drabbats lika hårt, där har trafiken gått som planerat under dagen och kvällen.

Fyra klass 1-varningar för snöfall har utfärdats av SMHI, samtliga i Norrbottens och Västerbottens inland och kustland. I samband med snöovädret kan det även bli blåsigt på en del platser, med tidvis hårda vindbyar.

”Det kan ställa till det med lite drivbildning”, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI. 

Allra mest snö väntas i Norrbottens inland, främst i de östra delarna, där det lokalt kan bli upp mot tre decimeter. Även i Västerbottens inland väntas snöoväder.

”Snöfallet kommer avta söderifrån under natten. Men det kan ligga kvar lite enstaka snöbyar även under måndagen i norra Norrland”, säger Max Lindberg Stoltz.

SMHI har också utfärdat klass 1-varningar för kuling i Östersjön, ända från södra Östersjön upp till Bottenviken. Det inbegriper hela den svenska syd- och ostkusten.

Prognosen för snömängden vid kustbandet är något osäker, flaggar SMHI.

Med det väntas som sagt runt en decimeter snö eller mer vid Norrbottenskusten, fram till natten mot måndag. Detsamma gäller Västerbottens kustland.

Den som bor i de drabbade snöområdena och ska köra bil bör byta till vinterdäck och ta det försiktigt, då det kan bli siktförsämring i trafiken. 

Enstaka snöbyar har även dragit in över Jämtland, Dalarna och Gävleborg på söndagen, berättar Max Lindberg Stoltz, men under dagen kommer snöfallet att avta och vädret klarna upp.

”Det blir lugnare väder i övriga Sverige. Soligt under hela dagen”, säger Max Lindberg Stoltz.

Temperaturen ligger över plusstrecket i större delen av landet. I delar av norra Norrland och i fjällområdena väntas minusgrader.

”Vi får se hur temperaturen artar sig. Säsongens lägsta temperatur hittills ligger på 9 minusgrader. Det är inte helt omöjligt att det slås i dag, gissningsvis i Norrbottensfjällen eller norra Lapplandsfjällen”, säger Max Lindberg Stoltz.

Måndagen bjuder på en lugn start på veckan vädermässigt med en hel del sol runt om i landet.

”På tisdag inleds en ganska blöt period. Natten mot tisdag kommer ett regnområde som rör sig in från sydväst, inledningsvis över de västra delarna av Götaland och Svealand. Det kommer att sprida sig norrut under hela tisdagen och in mot onsdagen.”

Regnet kan ha inslag av snö i delar av Värmland, Örebro län, Västmanland och Uppland på tisdag.

”Möjligtvis blir det även några snöflingor i Stockholm”, säger Max Lindberg Stoltz.


Innehåll från BrighterAnnons

Svenskt medtech företag har som syfte att förenkla vardagen för diabetiker och minska vårdkostnaderna för samhället.

Behandlingsdata som registreras vid användning av Actiste synkroniseras automatiskt i en app.
Behandlingsdata som registreras vid användning av Actiste synkroniseras automatiskt i en app.

Antalet personer i världen som lever med diabetes har ökat så mycket de senaste decennierna att det talas om en global epidemi. Om ökningen vi ser idag fortsätter i samma takt kommer sjukdomen att drabba cirka 700 miljoner vuxna i världen år 2045. Diabetes har en stor påverkan för den som drabbas, på hälso- och sjukvården och på samhällets ekonomi.

Den svenska innovationen Actiste Diabetes Management Service, ADMS, som syftar till att göra den dagliga vården för diabetespatienter enklare och mer översiktlig har som mål att möjliggöra för fler att följa läkarens rekommendationer och därmed minska vårdkostnaderna på sikt.

– En vanlig utmaning för sjukvården är att vårdgivarens ordinationer, av olika anledningar, inte följs. Detta gör att behandlingen inte blir optimal vilket på sikt kan leda till komplikationer samt ett ökat personligt lidande och stora kostnader för samhället, berättar Lisa Malm, senior nursing advisor diabetes på Brighter. 

Några anledningar till att behandlingen inte följs kan vara brist på kunskap, att man inte förstår hur allvarlig sjukdomen är samt brist på läkemedel och hjälpmedel att hantera sjukdomen på ett effektivt sätt i dagliga livet.

– Vår vision är att ge personen med diabetes ett verktyg för en enklare vardag. Ett allt i ett hjälpmedel med blodglukosmätare, blodprovstagare och en insulin injektor som också är digitalt uppkopplad. Data lagras och visas i en överskådlig app, det bidrar till ökad kunskap om samspelet mellan kost, fysisk aktivitet och insulin, säger Lisa Malm. 

Än idag 2021 har många personer med diabetes fortfarande en bok där glukosvärden bokförs utan möjlighet att se om, hur mycket eller när insulinet har injicerats.

– Med ADMS visas data såsom glukosvärden, insulininjektioner, måltider och fysisk aktivitet i appen. Det ger detaljer om följsamhet och effektiviteten av behandlingen. Vårdgivaren kan bland annat erhålla en fjorton dagars PDF-rapport som ger en helhetsbild av perioden, på så vis kan vården ge en individualiserad behandling, menar Lisa Malm. 

Brighter har under året utfört användartester på två vårdcentraler, i Särö och Stenungsund, där diabetespatienterna har fått använda ADMS.

– Vi har genom testet på västkusten sett att vår lösning har möjlighet att hjälpa diabetiker till en bättre vardag och ett långsiktigt bättre liv. För oss är användar- och kliniska tester mycket viktiga för utvecklingen av vår tjänst. Vi satsar nu på att göra vår lösning tillgänglig i regioner som exempelvis Mellanöstern, Sydostasien och Afrika, där det finns ett stort behov av diabetesvård, säger Lisa Malm. 

Om Brighter
Brighter är ett svenskt healthtech-bolag med en vision om en enklare vardag för människor som lever med en kronisk sjukdom. Vi tror att en datacentrisk approach är nyckeln till att ge smartare vård. Våra lösningar har utvecklats med en vision om att stärka och underlätta flödet av valida hälso- och behandlingsdata mellan patienter, deras nära och kära och deras vårdgivare – med målet att förbättra livskvaliteten, minska belastningen på sjukvården och öppna upp nya möjligheter för datadriven forskning.

Läs mer på www.brighter.se och www.actiste.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Brighter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?