Annons

Vädret stoppar flygtrafiken i Norrbotten

Två flyg från Luleå flygplats har fått ställas in på grund snöfall och hård vind. SMHI har utfärdat fyra klass 1-varningar för snöfall i Norrbotten och Västerbotten. I inlandet kan det bli uppemot tre decimeter snö på sina håll.

Säsongens första stora snöfall i Sverige har fått stora konsekvenser i Norrbotten och Västerbotten. Två flyg som skulle lyft från Luleå under söndagskvällen har fått ställas in och vända tillbaka till Stockholm.

Ytterligare ett flyg till Pajala är schemalagt under kvällen och resenärer uppmanas hålla sig uppdaterade om förändringar. Umeås flygplats har däremot inte drabbats lika hårt, där har trafiken gått som planerat under dagen och kvällen.

Fyra klass 1-varningar för snöfall har utfärdats av SMHI, samtliga i Norrbottens och Västerbottens inland och kustland. I samband med snöovädret kan det även bli blåsigt på en del platser, med tidvis hårda vindbyar.

”Det kan ställa till det med lite drivbildning”, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI. 

Allra mest snö väntas i Norrbottens inland, främst i de östra delarna, där det lokalt kan bli upp mot tre decimeter. Även i Västerbottens inland väntas snöoväder.

”Snöfallet kommer avta söderifrån under natten. Men det kan ligga kvar lite enstaka snöbyar även under måndagen i norra Norrland”, säger Max Lindberg Stoltz.

SMHI har också utfärdat klass 1-varningar för kuling i Östersjön, ända från södra Östersjön upp till Bottenviken. Det inbegriper hela den svenska syd- och ostkusten.

Prognosen för snömängden vid kustbandet är något osäker, flaggar SMHI.

Med det väntas som sagt runt en decimeter snö eller mer vid Norrbottenskusten, fram till natten mot måndag. Detsamma gäller Västerbottens kustland.

Den som bor i de drabbade snöområdena och ska köra bil bör byta till vinterdäck och ta det försiktigt, då det kan bli siktförsämring i trafiken. 

Enstaka snöbyar har även dragit in över Jämtland, Dalarna och Gävleborg på söndagen, berättar Max Lindberg Stoltz, men under dagen kommer snöfallet att avta och vädret klarna upp.

”Det blir lugnare väder i övriga Sverige. Soligt under hela dagen”, säger Max Lindberg Stoltz.

Temperaturen ligger över plusstrecket i större delen av landet. I delar av norra Norrland och i fjällområdena väntas minusgrader.

”Vi får se hur temperaturen artar sig. Säsongens lägsta temperatur hittills ligger på 9 minusgrader. Det är inte helt omöjligt att det slås i dag, gissningsvis i Norrbottensfjällen eller norra Lapplandsfjällen”, säger Max Lindberg Stoltz.

Måndagen bjuder på en lugn start på veckan vädermässigt med en hel del sol runt om i landet.

”På tisdag inleds en ganska blöt period. Natten mot tisdag kommer ett regnområde som rör sig in från sydväst, inledningsvis över de västra delarna av Götaland och Svealand. Det kommer att sprida sig norrut under hela tisdagen och in mot onsdagen.”

Regnet kan ha inslag av snö i delar av Värmland, Örebro län, Västmanland och Uppland på tisdag.

”Möjligtvis blir det även några snöflingor i Stockholm”, säger Max Lindberg Stoltz.

Innehåll från Worldpay from FISAnnons

Så säkras sömlös betalning i omnikanal

Allt fler kunder förväntar sig kunna handla sömlöst över olika kanaler. Det kräver nya lösningar för betalning.

– Vi har lösningar som stödjer transaktioner genom alla olika försäljningskanaler, säger Fredrik Neumann, Country Manager Nordics & DACH på Worldpay from FIS. 

Den nyligen släppta rapporten Global Payments Report från Worldpay visar att 87 procent av konsumenterna handlar via hemsidor av bekvämlighet, medan 77 procent väljer att handla i butik – av samma anledning. 

Samtidigt kommer nya marknadsplatser och appar, sociala medier samt virtual reality – vilket gör omnikanal nödvändigt.

Men när en konsument till exempel handlar via en app och får varan levererad med bud men väljer att returnera den i en butik, ställs den ekonomiska transaktionen inför en utmaning.

– Många handlare har sina kanaler i silos. Det är svårt för en konsument att inleda en transaktion i en kanal och avsluta den någon annanstans, eller att utföra olika transaktionstyper utan krångel, säger Fredrik Neumann. 

Worldpay: Snabbare utcheckning krävs

Samtidigt visar undersökningen att konsumenter som handlar i butik tillbringar runt 60 timmar om året i att vänta i kassaköerna. Eftersom efterfrågan på snabb och friktionsfri shopping ständigt ökar kommer det snart att vara oacceptabelt för konsumenterna att stå i kö i ens några minuter. 

Nu kommer tekniken som gör att kassor och självutcheckning försvinner och ersätts med lösningar där konsumenterna genom sin mobiltelefon scannar och betalar för sina varor.

– Vi kan leverera de betallösningar som marknaden efterfrågar, för att möta dagens och framtidens behov, avslutar Fredrik Neumann.

Om Worldpay from FIS: 

Betallösningar från Worldpay from FIS gör det möjligt för företag att hantera betalningar sömlöst. 

Man erbjuder i dag mer än 300 betallösningar i 126 valutor för handlare, banker och andra aktörer globalt.

FIS är ett Fortune 500®-företag och är medlem i Standard & Poor's 500® Index.

Läs mer på www.fisglobal.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Worldpay from FIS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera