Det amerikanska transportdepartementet godkände i april i år att Norwegians dotterbolag Norwegian Air International (NAI) får börja flyga i USA. Som Di tidigare i maj rapporterat om, har Norwegians intåg på den amerikanska marknaden retat USA:s flygbolag och fackförbund galna.
Det amerikanska flygfacket vill stoppa Norweigan. Facket hävdar att Norweigan kommer ta in billig utländsk arbetskraft och genom det hota amerikanska löner och arbetsförhållanden. Fackets strid fick stöd av både Bernie Sanders och Hillary Clinton under den amerikanska presidentvalkampanjen, skriver Expressen.
Anledningen till ilskan över NAI är att det är baserat på Irland. De inhemska anställningslagarna skulle rent teoretiskt innebära att Norweigan kan anställa piloter med lägre lön och kabinpersonal från Asien.
Nu har det amerikanska flygfacket fått 100 amerikanska kongressmedlemmar att skriva ett gemensamt brev till USA:s tillträdande president Donald Trump om att Norwegian är ett hot mot den nationella säkerheten. Det uppger TravelMole som publicerat delar av skrivelsen i ett nyhetsbrev på sajten.
"Med tanke på ert engagemang för att skydda amerikanska jobb och vår nationella säkerhet, uppmanar vi dig att återkalla eller upphäva tillståndet tills Norwegian ändrar sin affärsmodell till en modell som inte är beroende av en bekvämlighetsflagg som hotar USA:s internationella flygindustri och vår nationella säkerhet” står det enligt uppgift i brevet.
Med ”bekvämlighetsflagg” menar facket att Norwegian kommer utnyttja inhemska anställningslagar till sin fördel. Norwegian å sin sida betonar att all personal får marknadsmässiga löner och villkor anpassade efter det land de är anställda i. Att Irland blev etableringspunkt beror på att de antagit Kapstadskonventionen, och har en väl ansedd luftfartsmyndighet.
Norwegian har tidigare avvisat kritiken som orimlig.
"Vi har inte valt att basera vårt dotterbolag NAI på Irland av skatteskäl eller av arbetsrättsliga skäl. Då Norge inte är med i EU behöver vi etablera oss inom EU för att få tillgång till trafikrättigheter", saNorwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till Di tidigare i år.