1515
Annons

Vädjar till Trump: "Stoppa Norwegian"

Flygbolaget Norwegian tar sig in på den amerikanska marknaden, men stöter på häftig patrull. 100 kongressmedlemmar skriver i ett brev till den blivande presidenten Donald Trump att bolaget ”hotar den nationella säkerheten” uppger den globala nyhetsbrevtjänsten TravelMole. 

Det amerikanska transportdepartementet godkände i april i år att Norwegians dotterbolag Norwegian Air International (NAI) får börja flyga i USA. Som Di tidigare i maj rapporterat om, har Norwegians intåg på den amerikanska marknaden retat USA:s flygbolag och fackförbund galna.

Det amerikanska flygfacket vill stoppa Norweigan. Facket hävdar att Norweigan kommer ta in billig utländsk arbetskraft och genom det hota amerikanska löner och arbetsförhållanden. Fackets strid fick stöd av både Bernie Sanders och Hillary Clinton under den amerikanska presidentvalkampanjen, skriver Expressen.

Anledningen till ilskan över NAI är att det är baserat på Irland. De inhemska anställningslagarna skulle rent teoretiskt innebära att Norweigan kan anställa piloter med lägre lön och kabinpersonal från Asien.

Nu har det amerikanska flygfacket fått 100 amerikanska kongressmedlemmar att skriva ett gemensamt brev till USA:s tillträdande president Donald Trump om att Norwegian är ett hot mot den nationella säkerheten. Det uppger TravelMole som publicerat delar av skrivelsen i ett nyhetsbrev på sajten.

"Med tanke på ert engagemang för att skydda amerikanska jobb och vår nationella säkerhet, uppmanar vi dig att återkalla eller upphäva tillståndet tills Norwegian ändrar sin affärsmodell till en modell som inte är beroende av en bekvämlighetsflagg som hotar USA:s internationella flygindustri och vår nationella säkerhet” står det enligt uppgift i brevet.

Med ”bekvämlighetsflagg” menar facket att Norwegian kommer utnyttja inhemska anställningslagar till sin fördel. Norwegian å sin sida betonar att all personal får marknadsmässiga löner och villkor anpassade efter det land de är anställda i. Att Irland blev etableringspunkt beror på att de antagit Kapstadskonventionen, och har en väl ansedd luftfartsmyndighet.

Norwegian har tidigare avvisat kritiken som orimlig.

"Vi har inte valt att basera vårt dotterbolag NAI på Irland av skatteskäl eller av arbetsrättsliga skäl. Då Norge inte är med i EU behöver vi etablera oss inom EU för att få tillgång till trafikrättigheter", saNorwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till Di tidigare i år.

Donald Trump förhörs under ed om fastighetsaffärer

USA:s tidigare president Donald Trump förhörs under ed på onsdagen, uppger han själv.

Fallet handlar om hans affärer som fastighetsmogul, då familjebolaget misstänks för att systematiskt ha lurat samhället på pengar.

Foto:Yuki Iwamura

Trump kallar fallet den största häxjakten i USA:s historia och säger att hans företag och han själv attackeras från alla håll.

”Bananrepublik!”, skriver han på sitt sociala nätverk Truth Social network.

Civilutredningen leds av chefen för delstaten New Yorks justitiedepartement, Letitia James. Hon har sagt sig ha hittat ”betydande bevis” för att företaget Trump Organization har övervärderat tillgångar för att få lån, och har undervärderat dem för att sänka skatten.

I maj meddelade Letitia James kontor att utredningen höll på att blir klar och att Donald Trumps vittnesmål var en av de få bitar som saknades.

Två av hans vuxna barn, Donald Junior och Ivanka, har vittnat i utredningen de senaste dagarna, enligt uppgifter från personer med insyn.

Häromdagen gjorde FBI en razzia i Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida i ett helt annat rättsfall där han utreds. Razzian ska enligt sonen Eric Trump ha haft koppling till dokument som hans far tog med sig när han lämnade Vita huset i fjol.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera