Annons

Vadhållningsbolagets vd släpptes av tingsrätten

Vadhållningsbolaget Kambuas vd Stefan Sandström, som suttit anhållen sedan i torsdags, försattes i dag på fri fot av Malmö Tingsrätt.

Rätten ansåg inte att det finns sannolika skäl för brott som räcker till häktning.

Foto:SUVAD MRKONJIC

Kambuas vd är misstänkt för grov ekonomisk brottslighet som svindleri och penningtvätt. Misstankarna är dock inte avskrivna säger biträdande förundersökningsledare Fredrik Petersson till tidningen Barometern.

Åklagaren beslutade under måndagseftermiddagen att överklaga tingsrättens beslut om att inte häkta Stefan Sandström.

”Det här innebär ju bara att bevisningen i dagsläget inte räcker till. Det krävs en grundligare utredning, och det finns mycket att gräva i”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Han har följt fallet i nästan tre år och pratat med åtskilliga lurade kunder.

”Det riktigt intressanta är att se om polisens arbete räcker till åtal. Det har försvunnit oerhört mycket pengar från kunderna, kanske uppemot 300 Mkr”, säger Joakim Bornold.

Ekobrottsmyndigheten uppmanar lurade kunder att höra av sig till polisen, enligt Barometern.

Joakim Bornold anser att bedrägerierna har utförts amatörmässigt.

”Men ur en aspekt har de varit proffsiga, eller om det var tur. De registrerade verksamheten som betting. På så sätt slapp de granskas av Finansinspektionen.”

”Om Kambuas verksamhet hade ansetts om finansiell hade det sannolikt blivit stoppade redan efter en månad”, säger Joakim Bornold.

En person i härvan sitter fortfarande frihetsberövad. Det är styrelseordföranden, en före detta yrkesmilitär som vid två tillfällens har fällts för ekonomisk brottslighet. Han är misstänkt för medhjälp till bedrägeri.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera