ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Impact-bolagen

Vad är egentligen fenomenet impact-investeringar?

  • Impact-investeringar är ett allt hetare område på Wall Street, rapporterar Bloomberg. Foto: Michael Nagle

Impact-investeringar är ett av de snabbast växande fenomenen på Wall Street, rapporterade Bloomberg i fjol. Men vad handlar det egentligen om? 

I sin enklaste form brukar impact-investeringar förklaras som investeringar i bolag vars affärsidé går ut på att lösa samhällsproblem, till exempel inom ramen för de 17 FN-målen om hållbar utveckling i Agenda 2030.

Förutom klimatkrisen kan det handla om bättre hälsa och utbildning, ökad jämställdhet eller minskat matsvinn.

En viktig del i definitionen är att de så kallade impact-bolagen både ska skapa positiva samhällseffekter (impact) och finansiell avkastning. Det rör sig alltså varken om filantropi eller traditionella investeringar, utan snarare en slags hybrid mittemellan.

På samma sätt är impact-investeringar en del av det större hållbarhetsarbetet i näringslivet, men med en extra knorr.

Medan befintliga företags hållbarhetsarbete än så länge främst gått ut på att minska sina negativa effekter på människor, miljö och samhälle är impact-bolagens fokus och själva grundidé att ta fram lösningar som skapar positiva effekter.

Även om några impact-bolag siktar på att revolutionera sin bransch genom att utmana existerande jättar handlar det i de flesta fall snarare om att ta fram lösningarna som befintligt näringsliv behöver för att klara sin omställning.

Därför kan också storbolag jobba med impact-investeringar, till exempel som del av sitt innovationsarbete. Det är också nödvändigt, eftersom enbart investeringar i uppstartsbolag inte räcker för den omställning som samhället behöver.

Enligt en sammanställning från Global Impact Investing Network i fjol hade nämligen ”bara” 500 miljarder dollar investerats globalt inom impact-området sedan begreppet myntades 2007. För att nå de 17 FN-målen i Agenda 2030 behövs mångfalt mer.

Dagens industri har därför tillsammans med Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken, som jobbar med impact-investeringar för att hjälpa entreprenörer att förbättra världen, dragit igång ett samarbete för att sprida mer kunskap och öka intresset för området.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer