Vad är egentligen fenomenet impact-investeringar?

Impact-investeringar är ett av de snabbast växande fenomenen på Wall Street, rapporterade Bloomberg i fjol. Men vad handlar det egentligen om? 

Impact-investeringar är ett allt hetare område på Wall Street, rapporterar Bloomberg.
Impact-investeringar är ett allt hetare område på Wall Street, rapporterar Bloomberg.Foto:Michael Nagle

I sin enklaste form brukar impact-investeringar förklaras som investeringar i bolag vars affärsidé går ut på att lösa samhällsproblem, till exempel inom ramen för de 17 FN-målen om hållbar utveckling i Agenda 2030.

Förutom klimatkrisen kan det handla om bättre hälsa och utbildning, ökad jämställdhet eller minskat matsvinn.

En viktig del i definitionen är att de så kallade impact-bolagen både ska skapa positiva samhällseffekter (impact) och finansiell avkastning. Det rör sig alltså varken om filantropi eller traditionella investeringar, utan snarare en slags hybrid mittemellan.

På samma sätt är impact-investeringar en del av det större hållbarhetsarbetet i näringslivet, men med en extra knorr.

Medan befintliga företags hållbarhetsarbete än så länge främst gått ut på att minska sina negativa effekter på människor, miljö och samhälle är impact-bolagens fokus och själva grundidé att ta fram lösningar som skapar positiva effekter.

Även om några impact-bolag siktar på att revolutionera sin bransch genom att utmana existerande jättar handlar det i de flesta fall snarare om att ta fram lösningarna som befintligt näringsliv behöver för att klara sin omställning.

Därför kan också storbolag jobba med impact-investeringar, till exempel som del av sitt innovationsarbete. Det är också nödvändigt, eftersom enbart investeringar i uppstartsbolag inte räcker för den omställning som samhället behöver.

Enligt en sammanställning från Global Impact Investing Network i fjol hade nämligen ”bara” 500 miljarder dollar investerats globalt inom impact-området sedan begreppet myntades 2007. För att nå de 17 FN-målen i Agenda 2030 behövs mångfalt mer.

Dagens industri har därför tillsammans med Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken, som jobbar med impact-investeringar för att hjälpa entreprenörer att förbättra världen, dragit igång ett samarbete för att sprida mer kunskap och öka intresset för området.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från OracleAnnons

Oracle lever som de lär – och betalar mindre

Gör mer. Vet mer. Men betala mindre. Safra Catz, vd för Oracle, menar att det är ett fullt möjligt mål för alla företag som går igenom en digital transformation. Och hon borde veta – Oracle har själva gjort exakt den resan, och nått precis det målet.

Så kan ditt företag lära av Oracle 

Oracle hjälper företag och organisationer att få ut mesta möjliga fördelar av digitalisering och molntjänster. Så varför inte se till att applicera de egna tjänsterna på den egna organisationen? Resultatet av den tanken blev en total omgörning av hela företaget, en process som internt kallas Oracle@oracle.

– Vi har som ett upplyst, digitaliserat företag fått många fördelar, till exempel att vi kan fatta bättre beslut eftersom vi har mer information, och att vi kan använda alla våra tillgångar optimalt, säger Safra Catz.

”Fördelar – och lägre kostnader”

Men det är inte den största vinsten.

– Jag skulle vilja säga att det som verkligen är fantastiskt är att vi, trots att vi har fått alla dessa fördelar, trots att vi vet mer och kan göra mer, faktiskt har lägre kostnader nu än förut. Det resultatet är otroligt.

Men egentligen inte så konstigt. Safra Catz konstaterar att Oracle tidigare, precis som så många andra företag, la pengar på processer som egentligen inte förde företaget framåt. 

– De här processerna hjälpte inte våra medarbetare att göra sitt jobb, och gav inte heller någon nytta åt kunderna.

Rätt mandat och rätt verktyg

Men när företaget gjordes om med hjälp av de egna digitala verktygen kunde man automatisera och optimera de olika processerna.

– Då vände allt detta. Då kunde vi hjälpa kunderna på ett bättre sätt eftersom våra medarbetare fick de verktyg och det mandat de behövde, och samtidigt sänkte vi våra kostnader. Jag skulle verkligen säga att det är en win-win-situation när du kan göra mer och ha mer kunskap, och samtidigt betala mindre.

Så kan ditt företag lära av Oracle 

Vill du veta mer om the Oracle@Oracle story? Den 25 februari sänds ”Oracle 60 minutes Talks Transformation” från Stockholm i samarbete med Epicenter. Klicka här för att vara med!   

 

Mer från Oracle

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oracle och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?