1515

Vaccintvång breder ut sig i allt fler länder: ”Det blir så klart begränsande”

Inget jobb, inga tågresor och inga restaurangbesök. Allt fler länder inför krav på covid-19-vaccin för att leva vad som tidigare ansetts vara ett normalt liv.

Liknande krav i Sverige är dock inte troligt, enligt forskaren Björn Rönnerstrand.

Frankrike, Australien, Storbritannien, Grekland, Italien. Listan på länder där covid-19-vaccin numer krävs för att få jobba inom vård och omsorg blir längre för varje dag. Andra länder går ännu längre – i exempelvis Fiji och Saudiarabien gäller vaccinationskravet för alla som helt enkelt vill ha en arbetsplats att gå till.

”Det blir så klart begränsande”, säger Björn Rönnerstrand, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.

”Att människors rörelsefrihet begränsas har vi redan sett under pandemin. Vaccinet är ju egentligen ett sätt att avhjälpa just det.”

I Sverige är alla typer av vaccin frivilliga. I en Som-undersökning 2018 sade sig dock en klar majoritet vara för ett obligatoriskt allmänt vaccinationsprogram för barn. Enligt Rönnerstrand var det framförallt äldre personer och de som läser mycket tidningar som var positiva till ett obligatorium.

”Stödet var lägre bland de som saknar förtroende för sjukvårdspersonal. Det tror jag är en viktig faktor även när det gäller det pandemiska vaccinet.”

I exempelvis Frankrike, där det från och med augusti krävs vaccinintyg för bland annat tågresor, bio- och restaurangbesök, har vaccinskepsisen historiskt sett varit stor. Att införa strikta vaccinationskrav i ett sådant land innebär ett dilemma, menar Rönnerstrand.

”Den typen av obligatorium behövs framförallt i länder där förtroendet för sjukvård och institutioner är lågt. Men med krav riskerar samtidigt förtroendet att bli ännu lägre.”

Strikta krav riskerar att få de största motståndarna att reagera med att sparka bakut, tror Rönnerstrand. Historiskt sett har vaccinkrav rört upp känslor. Redan så tidigt som på 1800-talet väckte den obligatoriska smittkoppsvaccineringen missnöje i många läger, framför allt bland grupper som stod utanför samhället. Bland annat i Storbritannien gav sig tusentals vaccinmotståndare ut på gatorna för att protestera. 

Eventuellt kan åtgärder som upplevs som tvång få konsekvenser för människors vilja att göra andra insatser för att begränsa smittspridningen, enligt Rönnerstrand.

”Men beroende på inställningen till covid-19 kan obligatorium säkerligen vara effektivt. Vi såg till exempel att väldigt många bokade vaccinationstid efter att de franska vaccinreglerna aviserades.”

Även exempelvis Grekland och Ryssland kräver intyg på covid-19-vaccination för att gå på bio eller besöka barer och kaféer, i Grekland dock bara inomhus. Indonesien och Turkmenistan har löpt linan ut och infört vaccinationskrav för alla medborgare. Men att något liknande skulle ske i Sverige håller Björn Rönnerstrand inte för troligt.

”I Sverige ska vaccinering bygga på frivillighet och transparens och det är också rimligt så länge vaccinationstakten är bra”, säger han.

”Även barnvaccinationsprogrammet har varit frivilligt i 40 år. Det har fungerat under lång tid, men så har vi också ett högt förtroende för svensk sjukvård.”

I vissa länder har vaccinfrågan politiserats allt mer, däribland USA och Frankrike. I Sverige tycks vi dock vara mer överens – både politiskt och samhälleligt, enligt Rönnerstrand.

”Det kan vara farligt att gå på för hårt med tvingande åtgärder om det finns politiska grupper som går emot och eldar på missnöjet.”

Det är viktigt att påpeka att det finns andra metoder än tvång och krav för att få en befolkning att kavla upp, menar Rönnerstrand.

”Som att nå ut bättre med information till grupper som har svårt att fånga upp den. Det borde vara första steget innan man inför ett obligatorium.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?