1515

Vaccinpass blir lag i Frankrike

Trots omfattande protester i helgen har Frankrikes parlament efter en maratonsittning röstat igenom en lag som gör vaccinpass obligatoriskt för den som till exempel vill resa eller äta på restaurang i landet.

Foto:Michel Euler

Fransmän som vill gå på bio, museum eller sportevenemang har redan sedan i onsdags varit tvungna att visa intyg på att de antingen vaccinerats mot covid-19 eller nyligen testats negativt för viruset, efter att dekret av president Emmanuel Macron.

Frågan för parlamentet var om reglerna skulle förlängas och bli lag. Hindret för president Emmanuel Macron var senaten, som styrs av oppositionen, men efter flera timmars förhandlingar under söndagen nådde parlamentsledamöterna en kompromiss och lagförslaget röstades igenom med klar majoritet.

Nu behöver det godkännas av Frankrikes konstitutionella råd, innan de nya reglerna träder i kraft – ett extra steg som har begärts av premiärminister Jean Castex.

Med den nya lagen blir vaccinpass från och med augusti obligatoriskt för flyg- och tågresor, liksom för den som vill besöka kaféer och restauranger. Att vaccinera sig mot covid-19 blir också obligatoriskt för sjukvårds- och omsorgspersonal, som annars får sin lön indragen.

Enligt parlamentskällor kommer de nya reglerna att gälla fram till 15 november, såvida de inte förlängs i en ny omröstning.

I lördags demonstrerade över 160.000 människor i Frankrike, varav 11.000 i Paris, i protest mot vaccinpassen. En tydlig majoritet, cirka 76 procent av fransmännen, stöttar dock president Emmanuel Macrons vaccinkrav, enligt en undersökning från tv-kanalen BFM tidigare i juli.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?