1515

Vaccinmålet skjuts fram igen

Folkhälsomyndigheten skjuter fram prognosen för när alla vuxna ska ha erbjudits minst en dos vaccin mot covid-19 – med nästan en månad.

Den nya prognosen är att alla vuxna ska ha erbjudits en dos den 5 september.

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

”Insatserna måste stärkas på alla nivåer”, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Den tidigare prognosen var 15 augusti.

Justeringen beror främst på att Folkhälsomyndigheten rekommenderar en fortsatt paus i användningen av Janssens vaccin för hela befolkningen, och prognosen kan komma att ändras igen både framåt och bakåt i tid beroende på förutsättningarna, säger Hallengren.

Marie Morell, ordförande i sjukvårdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), påpekar på pressträffen att prognoserna uppdateras var fjortonde dag, vilket man kommer fortsätta att göra.

”Det är viktigt att ha en realistisk prognos för planeringen”, säger hon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att prognosen är säker så tillvida att den bygger på kända faktorer, men situationen kan hela tiden förändras på grund av skiftande leveranser.

I nuläget har 30 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin, enligt Lena Hallengren. Samtidigt meddelar hon att målet om att vaccinera 80 procent av alla äldre än 65 till den 16 maj redan har nåtts.

”Det målet har vi nått före utsatt datum”, säger hon. 

De flesta regioner har även påbörjat fas 3, det vill säga vaccinering av de som är 60 år och äldre – och i vissa regioner har även fas 4 påbörjats, uppger Marie Morell.

Johan Carlson påminner om att det fortsatt är ett allvarligt läge i Sverige.

”Smittspridningen ligger fortsatt på hög nivå och det är därför viktigt att vi alla följer restriktionerna”, säger han.

Nya oroande siffror visar att vaccineringen skiljer sig åt mellan olika grupper, där utlandsfödda hittills har lägre vaccinationsgrad. Något brett skydd mot viruset får vi inte förrän alla har vaccinerats, säger Carlson.

”Risken för nya utbrott finns annars, och det är en fara för oss alla.”


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?