1515
Annons

Vaccinmålet skjuts fram igen

Folkhälsomyndigheten skjuter fram prognosen för när alla vuxna ska ha erbjudits minst en dos vaccin mot covid-19 – med nästan en månad.

Den nya prognosen är att alla vuxna ska ha erbjudits en dos den 5 september.

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

”Insatserna måste stärkas på alla nivåer”, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Den tidigare prognosen var 15 augusti.

Justeringen beror främst på att Folkhälsomyndigheten rekommenderar en fortsatt paus i användningen av Janssens vaccin för hela befolkningen, och prognosen kan komma att ändras igen både framåt och bakåt i tid beroende på förutsättningarna, säger Hallengren.

Marie Morell, ordförande i sjukvårdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), påpekar på pressträffen att prognoserna uppdateras var fjortonde dag, vilket man kommer fortsätta att göra.

”Det är viktigt att ha en realistisk prognos för planeringen”, säger hon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att prognosen är säker så tillvida att den bygger på kända faktorer, men situationen kan hela tiden förändras på grund av skiftande leveranser.

I nuläget har 30 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin, enligt Lena Hallengren. Samtidigt meddelar hon att målet om att vaccinera 80 procent av alla äldre än 65 till den 16 maj redan har nåtts.

”Det målet har vi nått före utsatt datum”, säger hon. 

De flesta regioner har även påbörjat fas 3, det vill säga vaccinering av de som är 60 år och äldre – och i vissa regioner har även fas 4 påbörjats, uppger Marie Morell.

Johan Carlson påminner om att det fortsatt är ett allvarligt läge i Sverige.

”Smittspridningen ligger fortsatt på hög nivå och det är därför viktigt att vi alla följer restriktionerna”, säger han.

Nya oroande siffror visar att vaccineringen skiljer sig åt mellan olika grupper, där utlandsfödda hittills har lägre vaccinationsgrad. Något brett skydd mot viruset får vi inte förrän alla har vaccinerats, säger Carlson.

”Risken för nya utbrott finns annars, och det är en fara för oss alla.”

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera