1515

Vaccinerna effektiva även mot farligare varianter

Vaccinerna är effektiva mot de virusvarianter som väcker störst oro just nu. Inklusive alfavarianten (den brittiska) som är 60 procent farligare än ursprungsvarianten, enligt Socialstyrelsen.

Foto:Erik Mårtensson/TT

I Sverige har alfavarianten av coronaviruset, den som tidigare kallades för den brittiska varianten, helt tagit över smittspridningen. Under vecka 17, som är den senaste veckan det finns statistik för, låg denna variant bakom 96,5 procent av det slumpmässiga urval av alla nya fall av covid-19 som analyserades.

Enligt Socialstyrelsen finns det nu belägg för att denna variant inte bara är mer smittsam, utan också farligare. Cirka 60 procent farligare, närmare bestämt, jämfört med ursprungsvarianten.

”Vi har tittat på bekräftade fall och jämfört olika grupper med varandra och då ser man att risken för sjukhusvård ökar med alfavarianten”, säger Erik Wahlström, utredare på avdelningen för register och statistik på Socialstyrelsen. 

Myndigheten har gjort två undersökningar. I den ena analyserades alla mellan 20 och 69 år som smittades under den andra respektive den tredje vågen. Under den andra vågen fanns alfavarianten knappt alls i Sverige, medan den var dominerade under den tredje.

För att korrigera för eventuella effekter av vaccineringen, fanns inga personer inom äldreomsorgen eller med annan sjuklighet med.

”Då såg vi att en större andel hamnade på sjukhus på grund av sin covid-19 under den tredje vågen, jämfört med den andra”, säger Erik Wahlström.

I den andra undersökningen studerades ett urval där man visste vilken variant deltagarna hade smittats med. Deltagarna i denna studie jämfördes med varandra och analysen tog hänsyn till olika riskfaktorer, som ålder och kön.

”Då såg vi också att risken för sjukhusvård är större med alfavarianten. Sammantaget visar studierna att risken för sjukhusvård ökade från två till 3,2 procent från den andra till den tredje vågen”, säger Erik Wahlström. 

Därutöver finns det en annan variant som väcker oro just nu, vilket är den så kallade deltavarianten, som först upptäcktes i Indien. Enligt preliminära uppgifter från Storbritannien är denna variant än mer smittsam och farligare, jämfört med alfavarianten.

Antalet fall av denna variant i Sverige är dock (hittills) få, men alldeles oavsett hur vanlig eller farlig den är visar en ny studie från Public Health England att vaccinerna har god effekt på båda dessa varianter.

Den aktuella studien, som presenterades den 22 maj, visar att två doser av Pfizers-Biontechs vaccin var 88 procent effektivt mot symtomatisk sjukdom avseende deltavarianten och 93 procent avseende alfavarianten. Motsvarande siffror för Astra Zenecas vaccin var 60 respektive 66 procent.

Skillnaderna i effektivitet mellan de båda vaccinerna kan bero på att det tar längre tid att nå maximal effektivitet efter den andra dosen av Astra Zenecas vaccin, jämfört med Pfizer-Biontechs, och att denna dos kom senare bland dem som ingick i den aktuella studien, skriver Public Health England.

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?