1515
Annons

Vaccinationsmålet skjuts fram: ”Jag förstår att man kan känna sig besviken”

Regeringen tvingas skjuta fram vaccinationsmålet för hela befolkningen med tre veckor. Samtidigt är fordonstillverkaren Scania ett steg närmare att få vaccinera sina anställda i anslutning till arbetsplatsen. 

Mer än 80 procent av alla över 65 års ålder har fått en första dos vaccin. Det är tre veckor snabbare än utsatt datum.

”Att så många redan har fått sin första dos är förstås oerhört viktigt. Ålder är främsta riskfaktorn”, säger socialminister Lena Hallengren (S) som kallar det en ”fantastisk milstolpe”. 

Vaccinmålet som rör hela befolkningen - att alla vuxna ska ha erbjudits minst en dos - skjuts samtidigt fram tre veckor från den 15 augusti till den 5 september. 

Den främsta orsaken är att Janssens vaccin är fortsatt pausat, men också de begränsade möjligheterna att använda Astra Zenecas vaccin spelar in. I andra vågskålen ligger större leveranser från Pfizer och att Sverige fått 200.000 doser Astra Zeneca-vaccin från Norge. 

”Jag förstår att man kan känna sig besviken”, säger socialminister Lena Hallengren (S). 

Hittills har totalt en bit över 2,4 miljoner människor fått sin första dos, men förmaningarna om att hålla i restriktionerna fortsätter att dugga tätt. 

”Någon bredare effekt på smittspridningen kommer inte att synas förrän fler ha vaccineras”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. 

Di har rapporterat om att företag som vill hjälpa till med vaccinationer på sina arbetsplatser genom företagshälsovården stöter på väldigt olika reaktioner i olika regioner. Medan vissa regioner upphandlar företagshälsan och välkomnar initiativen säger andra nej. Och beskeden kommer att fortsätta spreta, enligt Marie Morell (M), ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation

”Här gör regionerna lite olika och det är så vi har byggt upp strukturen”, säger hon. 

Ett av de företag som en längre tid har försökt få hjälpa till vid vaccineringen är Scania. Nu ser bolaget ut att nå ett genombrott. Vaccinationsmottagningen är tänkt att ligga utanför företagsområdet och även ta emot befolkningen i Södertälje. 

”Regionen har för avsikt att teckna avtal med Scanias husläkarmottagning om vaccinering, men inget är klart”, skriver Erik Magni som är pressansvarig i region Stockholm. 

Samtidigt finns det betydande skillnader mellan vaccinationstäckning beroende på födelseland, vilket bekymrar regeringen. 

”Insatserna måste stärkas på alla nivåer”, säger Lena Hallengren. 

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera