1515

Vaccinationsmålet skjuts fram: ”Jag förstår att man kan känna sig besviken”

Regeringen tvingas skjuta fram vaccinationsmålet för hela befolkningen med tre veckor. Samtidigt är fordonstillverkaren Scania ett steg närmare att få vaccinera sina anställda i anslutning till arbetsplatsen. 

Mer än 80 procent av alla över 65 års ålder har fått en första dos vaccin. Det är tre veckor snabbare än utsatt datum.

”Att så många redan har fått sin första dos är förstås oerhört viktigt. Ålder är främsta riskfaktorn”, säger socialminister Lena Hallengren (S) som kallar det en ”fantastisk milstolpe”. 

Vaccinmålet som rör hela befolkningen - att alla vuxna ska ha erbjudits minst en dos - skjuts samtidigt fram tre veckor från den 15 augusti till den 5 september. 

Den främsta orsaken är att Janssens vaccin är fortsatt pausat, men också de begränsade möjligheterna att använda Astra Zenecas vaccin spelar in. I andra vågskålen ligger större leveranser från Pfizer och att Sverige fått 200.000 doser Astra Zeneca-vaccin från Norge. 

”Jag förstår att man kan känna sig besviken”, säger socialminister Lena Hallengren (S). 

Hittills har totalt en bit över 2,4 miljoner människor fått sin första dos, men förmaningarna om att hålla i restriktionerna fortsätter att dugga tätt. 

”Någon bredare effekt på smittspridningen kommer inte att synas förrän fler ha vaccineras”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. 

Di har rapporterat om att företag som vill hjälpa till med vaccinationer på sina arbetsplatser genom företagshälsovården stöter på väldigt olika reaktioner i olika regioner. Medan vissa regioner upphandlar företagshälsan och välkomnar initiativen säger andra nej. Och beskeden kommer att fortsätta spreta, enligt Marie Morell (M), ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation

”Här gör regionerna lite olika och det är så vi har byggt upp strukturen”, säger hon. 

Ett av de företag som en längre tid har försökt få hjälpa till vid vaccineringen är Scania. Nu ser bolaget ut att nå ett genombrott. Vaccinationsmottagningen är tänkt att ligga utanför företagsområdet och även ta emot befolkningen i Södertälje. 

”Regionen har för avsikt att teckna avtal med Scanias husläkarmottagning om vaccinering, men inget är klart”, skriver Erik Magni som är pressansvarig i region Stockholm. 

Samtidigt finns det betydande skillnader mellan vaccinationstäckning beroende på födelseland, vilket bekymrar regeringen. 

”Insatserna måste stärkas på alla nivåer”, säger Lena Hallengren. 


Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?