1515
Annons

Vaccinationsbevis ska kunna användas i bland annat restauranger och butiker

Regeringen har beslutat att öppna för att vaccinationsbevis ska kunna användas på bland annat restauranger och butiker från och med den 12 januari.

Folkhälsomyndigheten, som får ansvaret för att besluta om vaccinpass ska införas i dessa verksamheter, har ännu inte fattat något beslut.

Foto:Johan Jeppsson/TT

Beslutet möjliggör användning av vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd på restauranger och andra platser där risken för trängsel och smittspridning är särskilt stor, enligt regeringen. 

Regeringens beslut innebär att Folkhälsomyndigheten från den 12 januari kan införa regler om att vaccinationsbevis kan användas i bland annat restauranger, butiker samt långväga kollektivtrafik. Vaccinationsbevis får dock inte användas i livsmedelsbutiker, apotek eller andra samhällsviktiga verksamheter. 

När och om det blir aktuellt att införa vaccinationsbevis i de verksamheter som omfattas beror på smittspridningens utveckling och en ”bedömning av lämpligheten” att använda det som en smittskyddsåtgärd, enligt regeringen. 

”Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor”, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar.

Folkhälsomyndigheten meddelade vid sin pressträff på onsdagen att myndigheten ännu inte har tagit några beslut angående regeringens besked. 

Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger att smittspridningen i Sverige ligger nära Folkhälsomyndighetens scenario två, som var det scenario med högst smittspridning.

”Fortsätter vi följa den här kurvan har vi en topp i smittspridning någonstans i mitten till slutet på januari. Sedan borde det börja vända ner”, säger hon. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?