1515

Vaccinationerna lyfter köföretaget – många köer att hantera

Systemen som Altors Mölndalsbaserade köhanteringsföretag Qmatic tillhandahåller stannade upp när pandemin stängde ner samhälle efter samhälle förra året. Sedan vaccinen rullats ut finns det dock många köer att hantera. 

Qmatic, som normalt systematiserar köande, tar på många håll i världen nu hand om vaccinationsprocessen. På bild: Robert Ekström, vd Qmatic.
Qmatic, som normalt systematiserar köande, tar på många håll i världen nu hand om vaccinationsprocessen. På bild: Robert Ekström, vd Qmatic.Foto:Fredrik Sandberg/TT; Drazen Kuljanin

I mars förra året hade Qmatic sin bästa månad någonsin och bolaget hade precis investerat ganska tungt i utveckling av sina system. 

”Det som sedan hände, och som jag tror att många svenskar har svårt att förstå vidden av, är att stora delar av världen stängde ner och då blev det lite stopp i inflödet”, berättar Qmatics vd Robert Ekström om hur bolaget påverkades när pandemin slog till.

Qmatic har en affärsmodell som bygger på månatliga prenumerationsintäkter. Intjäningen är direkt kopplad till hur många köande som hanteras. Ett normalår passerar cirka 2 miljarder människor världen över genom bolagets kösystem. Ganska omgående började man därför på bolaget att titta på vilka tjänster man skulle kunna bidra med utifrån de nya kraven på social distansering. 

”Vi hittade möjligheter i att skapa förutsättningar för våra kunder att hantera sina slutkundsflöden på ett säkert och effektivt sätt.”

I butiker som inte kan ta emot så många kunder samtidigt har Qmatic till exempel skapat lösningar med tidsbokning.

”I sjukvården har vi kunnat hjälpa till genom att folk har kunnat vänta utanför sjukhusen och därigenom minska trängseln i väntrum.”

Bolagets signum har länge varit de små kölappar som skrivs ut när man trycker på en knapp, men fokus skiftar allt mer mot mobila kölappar. Då kan man köa utan att trycka på en knapp och man kan även vänta var som helst.

Massvaccinationerna har varit en annan affärsmöjlighet som har uppstått för bolaget som en direkt följd av pandemin. Bolagets system har anpassats för ändamålet och används i städer i USA, Mellanöstern, Indien, Storbritannien och Beneluxländerna. Inga svenska regioner använder dock systemet för vaccinationsbokning.  

Förutom själva logistiken kring bokningen är även den data som samlas in i systemet värdefull. Den gör det möjligt att mäta hur länge folk får vänta på en tid och hur lång tid det tar att ge vaccinet. 

När ett drygt år nu har gått med pandemin är Robert Ekström hoppfull om framtiden. Orderingången har varit bra, så många system ska levereras. Dessutom normaliseras livet i allt fler samhällen. 

”Tittar man på vår installerade bas på cirka 60.000 system så är det en hel del av dem som inte har haft mobila biljetter och möjlighet att boka tid. Där ser vi en stor efterfrågan. Man vill bygga om kundflödena. Men fortfarande är många delar av världen nedstängda, som till exempel länder i Mellanöstern där vi har mycket affärsverksamhet.”

 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?