1515
Annons

Vaccin och klimat i centrum för Löfvens FN-tal

Utökat vaccinstöd till fattiga länder och grön omställning för att möta klimatkrisen. Det är frågorna statsminister Stefan Löfven tänker lyfta under FN:s generalförsamling i New York.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto:Stina Stjernkvist/TT

Sverige ska utöka sitt anslag till det internationella vaccinsamarbetet Covax.

”Vi kommer att fördubbla antalet donerade vaccindoser””, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff i New York, efter att ha deltagit i öppnandet av FN:s generalförsamling där världens stats- och regeringschefer möts under veckan.

Pandemins konsekvenser och att fler länder behöver ge stöd till Covax kommer att stå i fokus i Stefan Löfvens tal i generalförsamlingen på fredag.

”Det kommer handla om behovet av att många fler människor runt om i världen får sitt vaccin. Det är alldeles för få som har det”, säger Stefan Löfven.

Covax syftar till att säkra vaccintillgången i låg- och medelinkomstländer.

”Vi har hittills givit 2,45 miljarder kronor och vi ska ge ytterligare 2,1 miljarder kronor till Covax”, säger Stefan Löfven. 

Sverige är det land som donerat flest doser covidvaccin per capita till Covax. Hittills i år har 3,7 miljoner doser levererats, och regeringen lovar nu ytterligare minst 3,7 miljoner doser under 2022. Merparten av doserna kommer från Astra Zeneca. Covax styr över vilka länder som får ta emot vaccindonationerna. Afghanistan och Marocko hade i augusti mottagit 250.000 doser vardera, medan 200.000 doser gått till Syrien respektive Togo.

I ett tidigare skede av pandemin saknades samordning kring hur vaccinen skulle nå ut till olika delar av världen, säger Stefan Löfven.

”Nu pratas det väldigt tydligt om att det kommer att behövas en sådan ordning och jag hoppas att man utvecklar det.”

Även klimatfrågan kommer stå i fokus för statsministern i hans tal på fredag och i möten under veckan.

”Sverige kommer vara ett föredöme och jobba stenhårt med den gröna omställningen. Vi är en av de största givarna per capita i den gröna klimatfonden och det kommer vi att fortsätta med”, säger Stefan Löfven, som ska träffa svenska och amerikanska företagsledare för att diskutera frågan om grön omställning.

Statsministern ska även hålla ett möte med judiska organisationer inför det stora forum om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism som ska hållas i Malmö den 13 oktober.

Utrikesminister Ann Linde (S) kommer att lyfta jämställdhetsfrågor under veckan.

”För två år sedan höll Trump ett svallande tal mot aborträtten. Nu kommer vi med en ny amerikansk administration att fokusera på kvinnors rättigheter, inte minst i ljuset av situationen i Afghanistan”, säger Ann Linde.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?