Vaccin mot har genomgått en i första provfas

Ett vaccin mot coronavirus har genomgått en första provfas på människor.

Vaccinet gav få biverkningar och framkallade ett snabbt immunförsvar, enligt kinesiska forskare som publicerar resultatet i tidskriften The Lancet.

Foto:Marijan Murat

Fas 1 i forskningen av ett vaccin som provas på människor rör främst om vaccinet är skadligt. Enligt forskaren Wei Chen från Pekings institut för bioteknik, en av medförfattarna till den första rapporten, säger ändå att resultaten kan betecknas som ”en viktig milstolpe”.

I försöket ingick 108 personer, ingen av dem smittad av viruset sars-cov-2. Försöksgruppen i åldern 18 till 60 år injicerades med olika doser av vaccinet med beteckningen ad5-ncov. Resultaten kom 28 dagar efter vaccinationen, och ytterligare utvärderingar ska göras med en slutgiltig granskning av försöket om sex månader.

Deltagarna kommer från coronadrabbade Wuhan i Kina, och samtliga deltog frivilligt.

Forskarlaget konstaterar att vaccinet producerade virusspecifika antikroppar och så kallade T-celler, en typ av vita blodkroppar, inom 14 dagar. Därmed är vaccinet en ”möjlig kandidat för ytterligare undersökning” enligt professor Wei Chen.

”Men resultaten måste uttydas med försiktighet. Utmaningarna att utveckla ett covid-19-vaccin saknar motstycke, och (försöket) som visar att immunförsvaret aktiveras innebär inte nödvändigtvis att vaccinet skyddar människor mot covid-19”, säger Wei Chen i den ansedda medicintidskriften The Lancet.

Ytterligare forskning och försök krävs för att se om immunförsvaret som skapas av vaccinet effektivt skyddar mot sars-cov-2-infektioner.

Det första försöket på människor visar att bieffekterna var få. Smärta vid injektionsområdet, feber, trötthet, huvudvärk och muskelverk var några av bieffekterna.

Ett effektivt vaccin ses som den långsiktiga lösningen för att kontrollera covid-19-pandemin. För närvarande bedrivs forskning på fler än 100 möjliga vacciner runt om i världen, skriver The Lancet.

Även om de första resultaten är positiva, så är professor Wei Chen mycket försiktig:

”Resultaten visar en positiv möjlighet för utvecklandet av ett covid-19-vaccin. Men vi är fortfarande en lång väg från att detta vaccin kan vara tillgängligt för alla.#


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?