1515

Vaccin i fokus på EU-toppmötet – Löfven: ”Företag ska leverera enligt avtal”

Vi vill ha mer vaccin, ropar alla vid ännu ett digitalt toppmöte i EU och ger sina ambassadörer i uppgift att fördela lediga doser på rättvist sätt.

Läkemedelsföretagen manas återigen att uppfylla sina åtaganden.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto:Francisco Seco, Francisco Seco

Coronapandemin och covid-19 dominerade ännu en gång när EU-ländernas stats- och regeringschefer satt uppkopplade för ett toppmöte via webben under större delen av torsdagen.

I ett gemensamt uttalande efteråt konstateras ”vikten av öppenhet och användandet av exporttillstånd”.

Det sistnämnda är en het potatis, kopplad till EU-kommissionens utökade kontrollsystem som ska göra det möjligt att stoppa vaccinexport.

”Företagen måste uppfylla sina kontrakt med EU innan de exporterar till andra regioner”, konstaterar kommissionsordförande Ursula von der Leyen på presskonferensen efteråt.

Ändå bedyras också att de nya restriktionerna mest är till för att skapa öppenhet. Flera mer frihandelsvänliga länder – exempelvis Sverige, Irland och Nederländerna – är också uttalat skeptiska till ett exportstopp.

”Företag ska leverera enligt avtal, det är EU-länderna överens om. Men frågan om att begränsa handel är inte enkel eftersom vi är beroende av varandra för att kunna producera vaccin”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) i ett uttalande via sms efter mötet.

”Det är viktigt att de nya exportrestriktionerna inte används på ett sätt som försvårar vaccinproduktionen”, anser Löfven.

Hotet om exportstopp är inte minst tänkt som en signal till främst Storbritannien, för att få fart på leveranserna till EU från två brittiska Astra Zeneca-fabriker.

Möjligen kan en omedelbar effekt skönjas i ett gemensamt uttalande som EU-kommissionen och den brittiska regeringen enades om sent i onsdags kväll.

”Vi arbetar på konkreta steg att ta på kort, mellan och lång sikt för att skapa ett vinna-vinna-läge och utöka vaccintillgången för alla våra medborgare”, sägs i uttalandet.

Stefan Löfven är ändå orolig över förhållandet mellan Bryssel och London.

”Relationen mellan Storbritannien och EU verkar bli sämre och det kommer båda att lida av. Jag är lite bekymrad överlag, inte bara i vaccinationsperspektivet”, sade statsministern på en webbträff inför toppmötet.

Ett annat tvisteämne råder kring den interna fördelningen av det som EU har beställt för medlemsländernas räkning. EU-kommissionen har utlovat jämställda leveranser utefter ländernas storlek. Men eftersom länderna beställt olika mycket av de olika vaccin som tagits fram har leveranserna ändå blivit ojämna, särskilt för de länder som riktat in sig på att mest bara använda Astra Zenecas vaccin – som är billigt, men också haft de största leveransproblemen.

Framför allt Österrike trycker på och kräver en ordentlig omfördelning.

”Blir det ingen lösning på det här så kan det orsaka skada för EU på ett sätt som vi inte sett på lång tid”, säger förbundskansler Sebastian Kurz.

För att komma vidare får nu medlemsländernas EU-ambassadörer i uppdrag att fördela de tio miljoner extradoser från Pfizer/Biontech som EU nyligen fått tillgång till ”i en anda av solidaritet”.

Utöver coronapandemin diskuterade EU-länderna även ekonomiska frågor och relationen till Turkiet.

Om Turkiet ”engagerar sig konstruktivt” öppnas för utökat ekonomiskt samarbete, samtidigt som det varnas för sanktioner om inte landet avstår från ”provokationer och ensidigt agerande i brott mot internationell rätt”.

EU-kommissionen får nu i uppdrag att föreslå hur EU:s migrationsuppgörelse med Turkiet kan förnyas och breddas. Samtidigt påpekas också oron över ”stora bakslag” i frågan om demokrati och kvinnors rättigheter.

Toppmötet avslutades sedan med ett webbmöte med USA:s nye president Joe Biden, där ledarna från båda sidor talade varmt om att få ny fart på den ”transatlantiska länken”.

”Mer än någonsin förut har USA och EU ett ansvar för kommande generationer”, säger EU:s rådsordförande Charles Michel efter toppmötet.


Innehåll från AkaviaAnnons

Här finns de bäst betalda chefsjobben

Chefer inom åklagarväsendet samt bank och finans är de som har bäst betalt bland cheferna. Det visar statistik från Akavia, det nya fackförbundet för akademiker.

– De har höga krav på sig att fatta tunga beslut och ta ansvar för dem. Därför värderas deras prestationer högt, säger Akavias löneexpert, Caroline Lindeberg. 

Som chef bär du ett stort ansvar och det ska du ha betalt för. Lönen ska spegla din skicklighet, hur svårt och ansvarsfullt ditt arbete är och hur du bidrar till verksamhetens utveckling. 

Lönen påverkas även av andra faktorer som exempelvis var i landet du arbetar. Chefer i norra Sverige har en medianlön på knappt 58 000 kronor i månaden, medan stockholmscheferna tjänar 70 000 kronor i månaden. 

Expertens 10 bästa tips för högre lön 

Ansvar betalar sig 

Akavias lönestatistik visar att chefers medianlön i kommunal sektor ligger lägre än för chefer i den privata sektorn, 60 000 kronor respektive 70 500 kronor i månaden. Statligt anställda chefer har en medianlön på 64 700 kronor.

– Och ser vi till branscher är det chefer inom bank och finans, försäkring och telekom som tjänar mest, omkring 80 000 och 81 000 i månaden, säger Caroline Lindeberg. 

– Även titeln spelar roll, om du är chef ska du undvika titlar som gruppledare eller ansvarig och istället förhandla till dig en chefstitel då det kan motivera en högre lön i organisationen. Du ska ha en titel som tydligt speglar ditt ansvar inom organisationen. 

Insyn i företagets ekonomi 

Akavia bildades i januari 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar i dag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare, kommunikatörer och chefer. Som medlem har du inte bara tillgång till inkomstförsäkring och individuell rådgivning, utan också Sveriges bästa lönestatistik för akademiker.  

– Med vår statistik får du en uppfattning om löneläget för chefer och ett bra riktmärke inför ditt lönesamtal. Men det är först när du finfördelar den som den blir riktigt spännande och användbar. Då blir den ett vasst verktyg i löneförhandlingen, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.

Var också medveten om att det är när du byter jobb som du har chansen att göra de stora lönekliven. Framför allt om du byter arbetsgivare, men även om du byter tjänst inom organisationen och får nya arbetsuppgifter. 

– En viktig aspekt om du är chef är att du har insyn i företagets ekonomi. Det kan vara en stor fördel i löneförhandlingen, men även en nackdel. Om du vet att det går dåligt för företaget finns en risk att du tar för stort ansvar och backar från den löneökning du är värd, säger Lee Wermelin.  

Så får du rätt lön som chef  

Mer från Akavia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akavia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?